Cum relatează presa internațională evenimentele recente din țară. „România este pe care să facă o revoluție?”

Cum relatează presa internațională evenimentele recente din țară. România este pe care să facă o revoluție?
Publicat: 09/11/2015, 13:42
Actualizat: 09/11/2015, 17:34

Protestele au continuat duminică, pentru a șasea zi consecutiv, în care președintele Klaus Iohannis a venit în Piața Universității, iar bilanțul victimelor incendiului de pe 30 octombrie a ajuns la 45 de morți, scrie presa din întreaga lume, relatând despre moartea bateristului fostei trupe Goodbye to Gravity Bogdan Enache.

BBC scrie că răniți au fost transportați duminică seara cu un avion NATO către spitale din Marea Britanie și Norvegia și precizează că patru răniți au murit duminică și alți nouă sâmbătă.

Peste 30 de persoane sunt spitalizate în continuare în stare critică în România, scrie postul britanic citându-l ministrul român al Sănătății, adăugând că alte 21 de persoane sunt tratate în spitale din întreaga Europă și în Israel. Cei trei proprietari ai clubului Colectiv au fost arestați pentru supraaglomerarea din discoteca în care avut loc tragedia, lipsa numărului necesar de ieșiri și faptul că nu ar fi fost autorizați să găzduiască un asemenea concert, precizează postul.

„Îngrijorările cu privire la faptul că siguranța clubului a fost compromisă din cauza corupției – o veche problemă în România – au intensificat furia publică împotriva elitei politice”, comentează BBC, adăugând că protestele continuă și că, după ce a fost în Piața Universității duminică seara, președintele Iohannis a scris într-un mesaj postat pe Facebook că „le-am spus oamenilor să rămână implicați, că numai împreună putem face din România țara pe care o dorim”.

Postul german DEUTSCHE WELLE amintește că incendiul a declanșat proteste antiguvernamentale care denunță corupția, în urma cărora premierul Victor Ponta – care este vizat de acuzații de corupție – a demisionat împreună cu Guvernul miercuri, dar și primarul Sectorului 4 C.P. Piedone, care s-a declarat „vinovat moral” de producerea dramei.

Site-ul francez 20MINUTES.FR se întreabă în titlul unui amplu material, realizat împreună cu AFP, dacă „România este pe care să facă o revoluție?”, comentând că incendiul de acum zece zile a constituit „picătura care a umplut paharul” și că, după demisia lui Ponta, protestatarii vor o „reformare în profunzime a clasei politice”.

După ce prezintă ceea ce s-a petrecut pe 30 octombrie și stadiul anchetei cu privire la incendiu, site-ul scrie că „Iohannis a luat lucrurile în mână: după ce a numit un premier interimar, a discutat cu partidele politice și un grup de reprezentanți ai manifestanților”, discuție în urma căreia pare să privilegieze soluția unui „guvern de tehnocrați” și urmând să se reîntâlnească cu partidele politice pentru a anunța la sfârșitul săptămânii o concluzie.

La întrebarea dacă această „criză poate conduce la reforme profunde”, tot site-ul răspunde că „aceasta este întreaga miză”, subliniind că, după ce „Ponta se presuunea că reîncarnează primenirea conducătorilor politici, cetățenii au dovedit că nu vor mai face concesii politice”.

REUTERS scrie că Iohannis a stat 20 de minute printre cei aproximativ 1.000 de protestatari prezenți duminică în Piața Universității, notând că numărul acestora a scăzut în weekend.

Președintele a anunțat că va relua consultările cu partidele politice și lideri ai societăți civile, scrie agenția, precizând că sub 100 de răniți se mai află în spitalele din țară, dintre care aproximativ 40 în stare critică.

„Incendiul a atras atenția asupra modului în care sunt acordate permise și sunt inspectate localuri publice în al doilea cel mai sărac stat din Uniunea Europeană”, scrie agenția.

„Îmi doresc ca 1.500-2.000 de tineri să fie aici în fiecare seară, până când clasa politică ne va auzi. Voi face tot ceea ce voi putea să schimb viitorul acestei țări”, a declarat pentru Reuters Radu, un tânăr protestatar, în piață.

„Opération Mani pulite à la roumaine”, titrează Andrada Noaghiu într-un material publicat în ediția de luni a ziarului Le Parisien, la rubrica „Fapt divers”, în care prezintă ancheta de corupție care-l vizează pe Ponta, dar și pe cea care vizează Apa Nova, pentru evaziune fiscală.

Postul RFI, dar și AFP, scriu despre faptul că presa română acuză autoritățile că au întârziat procedurile de transferare a unei părți a răniților în spitale din străinătate, după creșterea bilanțului tragediei în weekend.

În ceea ce privește protestele, „dacă numărul participanților scade, această mobilizare fără precedent rămâne importantă, în pofida demisiei Guvernului și nominalizării unui premier interimar”, subliniază RFI, adăugând că „de zece zile manifestanții își exprimă nemulțumirea față de o clasă politică, pe care o acuză că este coruptă și incompetentă, dar și dorința unei schimbări profunde”.

Postul EURONEWS scrie pe site că printre victimele incendiului de la Colectiv se află doi studenți străini. Manci Ayberk, studentul turc în vârstă de aproximativ 20 de ani, a murit duminică, într-un spital din România, după opt zile de agonie, alături de părinții săi, iar Tullia Ciotola, în vârstă tot de 20 și ceva de ani, a fost evacuată în Olanda, dar a decedat la sosire, precizează postul.

Mai mulți specialiști străini au venit în România să ofere ajutor echipelor de chirurgi români, suprasolicitate după incendiu, de când au tratat peste 140 de răniți, potrivit postului paneuropean. Acești medici străini – între alte țări din Franța, Marea Britanie, Israel, Turcia – sunt considerați eroi de către români, scrie Euronews.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică