EROINELE de la Maternitatea Bucur, aflată lângă club Colectiv: ”Am început să alergăm de la salvare la salvare, ca să vedem pe care-i puteau lua în ordinea gravității”

EROINELE de la Maternitatea Bucur, aflată lângă club Colectiv: ''Am început să alergăm de la salvare la salvare, ca să vedem pe care-i puteau lua în ordinea gravității''
Publicat: 02/11/2015, 15:10
Actualizat: 02/11/2015, 23:17

Câteva angajate ale Maternității Bucur, care vineri seară erau de serviciu, au povestit că au coborât imediat ce au auzit sirenele ambulanțelor, cu materiale sanitare, cu soluții perfuzabile, cu branule, cu feșe, leucoplast și tot ce aveau.

„Fetele au început deja să prindă vase, să facă masaj cardiac. Problema este că abia atunci când am coborât am văzut că erau foarte mulți întinși pe jos, nu se știa cât de grav sunt. Salvările nu mai făceau față, apropo de capacitate. Atunci am început să alergăm, am lăsat asistentele acolo și am început să alergăm de la salvare la salvare ca să vedem pe care-i puteau lua în ordinea gravității. Îi luau pe care puteau, nu s-a mai ținut cont de capacitatea salvării . Fetelor de la noi, reanimând copii, nu le-a fost foarte greu să reanimeze și au început să facă manevre de reanimare cum fac bebelușilor. Cei care își recăpăta pulsul sau cât de cât respirau erau puși în salvări”, a explicat o doctoriță.

Din spital a coborât și medicul Lucian Horhotă, care era de gardă la reanimare și care și a început să intubeze.

„S-a intubat pe asfalt, în stradă. Poziția pentru intubare este o poziție foarte dificilă și ca să stai în genunchi pe asfalt și să intubezi este extrem de greu”, a mai spus doctorița.

O altă angajată a maternității a adăugat că totul a fost foarte dificil și din cauză că era întuneric, iar operatorii unor televiziuni le-au făcut lumină cu camerele.

„A fost foarte greu, pentru că era întunerc aici și noroc cu cei de la televiziuni, pentru că au fost televiziuni care au lăsat camerele jos și ne-au ținut luminile ca să prindem vasele. Deci nu au filmat ca să ne țină luminile de la camere ca să putem prinde vase, pentru că era atât de întuneric, nu se vedea, și ei erau plini de fum negru, erau mai mult arși în interior decât în exterior. Nu puteau să vorbească, nu puteau să respire. Când i-am făcut masaj cardiac uneia dintre fetele care erau jos, prietenul ei m-a ajutat, i-a făcut respirație gură la gură și striga «ajutați-o, ajutați-o». A făcut stop cardiorespirator. După aceea, a venit cineva de pe o ambulanță SMURD cu un defibrilator, a defibrilat-o, a luat-o și a dus-o în ambulanță. Deci avea puls când au luat-o, dar nu știu ce s-a întâmplat”, a explicat femeia.

Ea și-a amintit, însă, că pentru o altă fată nu s-a mai putut face nimic, deși a fost resuscitată 40 de minute.

„Domnul doctor Horhotă a intubat-o pe trotuar, dar nu s-a mai putut face nimic pentru ea. Este o imagine cumplită, iar imaginea care m-a marcat pe mine a fost într-o salvare, când au venit părinții unui băiat și au strigat că este mort și că au avut un copil care s-a dus la distracție și pe care acum nu îl mai au. Deci erau cu buletinul lui la capul lui și plângeau. Maică-sa, întinsă peste el, și tatăl plângea cu buletinul la cap. Deci asta m-a marcat foarte mult”, a spus angajata maternității.

Cadrele medicale au spus că au realizat ce s-a întâmplat abia după 24 de ore, pentru că în momentele acelea încercau să facă tot ce puteau cu ce aveau.

„Cei de pe SMURD au fost foarte organizați. Nu știu dacă s-a spus ceva la televizor, dar au fost peste 50 de mașini care au venit, nici nu mă așteptam să fie atâtea salvări aici”, a mai spus una dintre angajatele Maternității Bucur.

De altfel, acestea au infirmat informații potrivit cărora autoritățile au ajuns foarte târziu, acestea precizând că s-a ajuns în cel mult 10 minute.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului