Ofițerii ISU care au făcut controale la Colectiv, arestați la domiciliu

Ofițerii ISU care au făcut controale la Colectiv, arestați la domiciliu
Publicat: 19/01/2016, 12:29

George Matei și Antonina Radu, care au făcut controale în clubul Colectiv, sunt arestați din 10, respectiv 14 noiembrie.

Tribunalul Militar București a decis, marți, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, la cererea celor doi. Decizia poate fi însă contestată, iar cei doi ofițeri rămân în arest până la o decizie definitivă.

Pe 10 noiembrie, Tribunalul Militar a decis arestarea lui George Matei și plasarea în arest la domiciliu a Antoninei Radu, instanța motivând în cazul acesteia că are în îngrijire o fiică de opt ani și un frate de 42 de ani fără niciun venit, cu handicap psihiatric accentuat. Pe 14 noiembrie a fost însă arestată și Antonina Radu, prin decizia definitivă a Curții Militare de Apel. Măsura arestului a fost apoi prelungită succesiv pentru cei doi.

George Matei și Antonina Radu au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, pe 4 decembrie, fiind acuzați că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor de prevenirea și stingerea incendiilor (PSI).

În plus, ISU București-Ilfov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 29.680 de lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului din clubul Colectiv.

„Prin încălcarea atribuțiilor de serviciu de către inculpații cpt. Radu Antonina și cpt. Matei George Petrică, la momentele controalelor efectuate la Clubul Colectiv aparținând SC Colectiv Club SRL, dar și prin efectuarea unor acte contrare atribuțiilor de serviciu în timpul programului de lucru, cei doi au creat premisele, în condițiile permiterii funcționării societății în lipsa autorizației pentru securitate la incendiu, producerii dezastrului din 30.10.2015, consecința fiind prejudicierea Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov cu suma de 29.680 lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului de la data menționată, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenție, precum și cheltuielile cu personalul implicat în intervenție”, se menționează în rechizitoriu.

De asemenea, în cauză s-au constituit parte civilă și părinții uneia dintre victimele incendiului de la Colectiv, decedată pe 1 noiembrie, „apreciindu-se că una din urmările imediate produse prin săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu a fost lezarea dreptului la viață, fără a se menționa cuantumul acestor pretenții civile”.

„Prin aceleași fapte inculpații cpt. Radu Antonina și cpt. Matei George Petrică au adus atingere drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice și au manifestat dispreț față de garantarea dreptului constituțional la viață și integritate fizică și psihică așa cum este reglementat în cuprinsul art. 22 alin. 1 din Constituția României”, se menționează în rechizitoriu.

Conform documentului citat, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu de către căpitanii Antonina Radu și Petrică George Matei, clubul Colectiv ar fi realizat un folos necuvenit în valoare de 62.298 lei, „reprezentând profitul net pe care societatea comercială l-a realizat în perioada ce interesează cauza”.

Procurorii DNA susțin că, deși au făcut mai multe deplasări la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu și Petrică George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidență de către ISU București, ca funcționând fără aviz sau autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, potrivit procurorilor, cei doi angajați ai ISU s-ar fi oferit să-i ajute pe patronii clubului cu întocmirea dosarului pentru obținerea avizului PSI.

Pentru recuperarea prejudiciului de de 92.978 lei ( 29.680 lei reprezentând pagubă cauzată ISU București- Ilfov, instituție subordonată I.G.S.U. și 62.298 de lei cuantumul folosului necuvenit obținut de SC Colectiv Club SRL ca urmare a ilicitului săvârșit de inculpați ), respectiv a sumei ce urmează a fi precizată de către părțile civile, procurorii anticorupție au instituit sechestru asigurător asupra a două apartamente din Capitală aparținând Antoninei Radu, respectiv lui Petrică George Matei.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun