Preafericitul Daniel: „Am respectat reculegerea. Când se arată ostilitate și ură față de Biserică, ne retragem”

Preafericitul Daniel: „Am respectat reculegerea. Când se arată ostilitate și ură față de Biserică, ne retragem
Publicat: 03/11/2015, 17:58
Actualizat: 26/01/2016, 08:23

„Avem nevoie de rugăciune mai multă, de calm, pentru că există acum un fel de tulburare care nu bucură sufletele celor trecuți la Domnul. Pentru ca să se odihnească în pace, noi pe pământ trebuie să ne rugăm în pace, nu în tulburare și în agitație. Dar se vede că trăim în agitație mai mult decât în pacea interioară, și atunci noi ajutăm cu rugăciunea, dar și cu fapta bună”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Înaltul ierarh a declarat că BOR a decis să împartă ajutoare financiare, alimente și alte bunuri familiilor victimelor, după nevoi, adăugând că unele familii mai înstărite nu au primit ajutorul financiar spunând că au nevoie doar de rugăciune.

„Alții, cum au fost acești cinci copii ai doamnei Maria Ion (n.r. – angajata localului, văduvă, mamă a cinci copii, care și-a pierdut viața în incendiul din Colectiv), la care am fost mai de dimineață, sunt foarte necăjiți și săraci și atunci le oferim aceste ajutoare, acum, dar și în fiecare lună, pentru cei care au nevoie de acest ajutor”, a mai spus PF Daniel.

Întrebat despre câți bani este vorba, Întâistătătorul BOR a spus că vor fi dați în funcție de nevoile fiecăruia.

„Concret, o să ajutăm cu bani, după cum este nevoie, după ancheta socială la fiecare caz. Televiziunile sunt interesate numai de sume, pe noi ne interesează persoana. Pentru că sunt persoane foarte sărace și persoane mai înstărite și nu dăm tuturor aceeași sumă, pentru că nevoile sunt diferite”, a mai spus Patriarhul BOR.

PF Daniel a explicat că ajutoarele financiare vor fi date după o anchetă socială făcută asupra stării fiecărei familii, în funcție de numărul de copii, de salariați, de „cât sunt de înstăriți oamenii”.

„Dacă sunt șomeri, familii sărace, atunci acestora trebuie să dăm ajutor mai mult, și nu doar un ajutor, cum e în cazul copiilor. Copiilor acestora, care sunt minori, trebuie să le dăm câte o bursă în fiecare lună, nu doar o dată, acum, și pe urmă îi uităm. Avem deja o colectă de bani, am dus acolo sume. Ajutăm fără să intrăm în detalii. Trebuie păstrată și o anumită decență și un anumit respect pentru persoane”, a spus Patriarhul.

Întrebat dacă știe că Arhiepiscopul Romano Catolic, IPS Ioan Robu, s-a rugat, luni, la locul tragediei, PF Daniel a răspuns afirmativ.

„El s-a rugat…. A trecut perioada de doliu național. Noi nu ne-am dus pentru trei motive. Mai întâi, că este spațiu public, nu e spațiu bisericesc și i-am lăsat pe oameni, în tăcere, să se reculeagă. Unii chiar au spus că nu e nevoie aici de spectacol sau de slujbe, ci de reculegere în tăcere. Azi dimineață, însă, după ce a trecut doliul național și a ajuns ziua înmormântării celor decedați au fost preoți acolo de dimineață, au făcut o rugăciune. Și acum, noi, în Biserică, și apoi la cimitir. Locul în care noi pomenim nu sunt străzile sau locul unde a murit cineva, ci biserica sau cimitirul, la mormânt. Acolo este prezența persoanei în modul cel mai intens”, a spus PF Daniel.

Patriarhul a spus că nu toată lumea a dorit slujbe.

„Am respectat reculegerea. Nu toată lumea a dorit slujbe cu preoți și, când Biserica nu-i dorită în spațiul public, în care i se arată ostilitate și ură, atunci noi ne retragem în spațiul liturgic al nostru. ca în timpul prigoanelor vechi, deci când biserica nu este dorită în spațiul public, nu vrem să deranjăm, să ne impunem. De aceea, nu am vrut să deranjăm marșul tăcerii cu slujbe preoțești. Ar fi fost deranjați că de la începutul marșului tăcerii au avut lozinci potrivnice bisericii și atunci nu dorim să-i supărăm și mai mult cu prezența preoților”, a mai spus Patriarhul BOR.

Marți, la Catedrala Patriarhală, din București, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru cei 32 de tineri care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv.

Cu o zi în urmă, Arhiepiscopul Romano-Catolic, Ioan Robu, a mers la clubul Colectiv, a aprins o lumânare și s-a rugat, spunând apoi că i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru ce s-a întâmplat și că ar trebui să ne fie rușine tuturor, inclusiv Guvernului, instituțiilor statului, bisericilor.

Numărul persoanelor care au decedat în incendiul din clubul Colectiv a ajuns la 32, după ce marți dimineață o altă tânără, în vârstă de 28 de ani, a murit la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din București, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
ȘOCANT! Câți lei a dat un turist pe 4 nopți într-un hotel din Mamaia! Mulți...
Reacție dură în familia lui Reghecampf, după ce antrenorul ar fi petrecut în Grecia cu...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Sfâşietor. Ce a postat Irinuca, fiica lui Columbeanu, pe Instagram, după ce Monica şi Mr....
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Anamaria Prodan, la capătul puterilor! Reghe ar fi plecat de acasă doar cu hainele de...
INTERVIURI 31 iulie, Ziua orgasmului. Ce relaţie avem cu orgasmul?
Zece secrete bizare care te ajută să reduci cheltuielile cu carburantul. La unele nu te-ai...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Un șofer de 90 de ani, care nu își mai amintea drumul spre casă, a...
ȘOCANT! Câți lei a dat un turist pe 4 nopți într-un hotel din Mamaia! Mulți...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Ce restricții au fost relaxate de azi, 1 august. Ce au voie toți românii să...
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Prima țară din Europa lovită de valul 4 de coronavirus. Situația este tot mai gravă
Divorț bombă în familia Clejanilor. S-au despărțit în secret. Judecătorii au desfăcut căsătoria
Reghecampf, lovitură fatală pentru Anamaria Prodan. Antrenorul renunță la tot
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...