Președintele Comisiei de apărare, despre aplicarea legislației privind cerințele ISU. „Vă informez că actul este ÎN VIGOARE din iunie”

Președintele Comisiei de apărare, despre aplicarea legislației privind cerințele ISU. „Vă informez că actul este ÎN VIGOARE din iunie
Publicat: 03/11/2015, 17:43
Actualizat: 08/05/2018, 02:15

Întrebat dacă, în atenția Comisiei de apărare, a ajuns un act normativ care ar fi putut permite majorarea sancțiunilor în cazul nerespectării cerințelor ISU, Marius Obreja a declarat că un astfel de proiect de lege a fost dezbătut și aprobat de membrii Comisiei, precizând că este vorba despre Legea nr. 170 din 29.06.2015.

„Nu numai că ar fi putut. Vă informez că actul este în vigoare, este vorba despre Legea 170 din 29.06.2015, care aprobă o Ordonanță de Urgență a Guvernului, la care noi am introdus, în momentul dezbaterii în comisie (un amendament – n.r.) și așa a fost legea finalizată cu această prevedere, cu posibilitatea amenzii de la 30.000 de RON la 100.000 de RON și oprirea funcționării și utilizării construcțiilor sau amenajărilor ca sancțiune contravențională complementară pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendii în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante(…), un articol foarte lung, dar care >, din câte vă pot spune acum, ansamblul de la clubul Colectiv”, a răspuns președintele Comisiei de siguranță și apărare națională, Marius Obreja.

Marius Obreja a mai precizat că amendamentul amintit a fost introdus la propunerea unuia dintre membrii Comisiei de apărare și siguranță națională:

Întrebat de ce nu se aplică această prevedere, Obreja a afirmat că el face parte din Legislativ, nu din rândul autorităților care trebuie să vegheze la respectarea legislației, insistând că legea exista.

„Să știți, cu toată seriozitatea, eu fac parte din Legislativul României, acum să vedem în zona celor care administrează (…), avem legislația”, a spus Marius Obreja.

Întrebat cine ar fi trebuit să aplice aceste sancțiuni, Marius Obreja a declarat că astfel de competențe revin Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

De asemenea, întrebat cum comentează faptul că ISU a declarat că locația Colectiv nu se afla pe radar, Marius Obreja a afirmat că România „păcătuiește prin supranormare”, însă a apreciat că textul de lege la care a făcut trimitere este „total acoperitor”.

„Eu trăiesc în România și știu că păcătuim de o supranormare și suntem obișnuiți că la fiecare lege să avem nevoie de Hotărâri de Guvern sau de acte de aplicare a legii, dar, în cazul de față, după opinia mea, acest text de lege pe care l-am introdus, atunci, este total acoperitor, nu are nevoie de nicio normă de aplicare”, a sublinuat Marius Obreja.

Marius Obreja a refuzat să spună care este „greșeala” care a făcut ca zeci de tineri să își piardă viața în incendiul din clubul Colectiv din Capitală. „Chiar nu vreau să lansez opinii, acum, sau să merg în găsirea rezolvării eu. Sunt într-o poziție în care chiar vreau să rămân temperat. Fiecare știe ce are de făcut”, a apreciat Obreja.

Întrebat dacă cei care ar fi trebuit să aplice Legea nr. 170 din 29.06.2015 vor fi chemați să dea explicații în cadrul Comisiei de apărare și siguranță națională, Marius Obreja a afirmat că este necesară o perioadă în care „necazul să fie resorbit”.

„Absolut sigur, încă o săptămână, două, sau nu știu cât trebuie să ne resorbim necazul”, a spus Obreja.

Președintele Comisiei de apărare și siguranță națională a afirmat că a decis, împreună cu membrii comisie, să fie „extraordinar de temperați (…) în ceea ce declară sau legiferează”.

„Nu știu când o să pot să scap de emoția pe care mi-a provocat-o tragedia aceasta națională prin care trecem și prin faptul că și fiica mea putea să fie acolo printre tineri și, în sensul acesta, și personal și împreună cu colegii am convenit să fim extraordinar de temperați și în ce facem aici la comisie și în ceea ce declarăm sau legiferăm”, a mai spus Marius Obreja.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgențã a Guvernului nr.89/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul managementului situațiilor de urgentă și al apărării împotriva incendiilor a primit, în luna martie 2015, un aviz favorabil cu amendamente admise, din partea Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională.

În forma promulgată, textul legii prevede că „la articolul 44, după punctul V se introduce un nou punct, punctul VI, cu următorul cuprins:« amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei și oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, ca sancțiune contravențională complementară, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre a Guvernului.»

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață