Șase dintre răniții din Colectiv, în stare foarte gravă la Spitalul Floreasca

Șase dintre răniții din Colectiv, în stare foarte gravă la Spitalul Floreasca
Publicat: 10/11/2015, 14:12

Șefa Secției de anestezie terapie intensivă (ATI) din Spitalul Floreasca, Ioana Grintescu, a declarat, marți, că sunt șase pacienți în stare foarte gravă, toți având probleme pulmonare foarte grave, în urma leziunilor toracice și a arsurilor de căi aeriene superioare. De asemnea, aceștia au arsuri pe suprafața corupului, iar unii prezintă și traume, în urma unor loviri, ca de exemplu fracturi de stern.

Întrebată dacă acești pacienți pot fi transferați la spitale din străinătate, Grintescu a răspuns că unii ar putea fi transferați în zilele următoare, pentru că deocamdată transportul lor ar reprezenta un risc.

„În momentul acesta s-a făcut o evaluare extrem de exactă și cred că unii dintre ei vor putea fi transferați în zilele care urmează, pentru că acum, în acest moment, sunt foarte grav. Au rămas cei mai gravi, care au problemele pulmonare, instabilitatea respiratorie, verntilatorie, cei care nu își fac schimburile gazoase bine și este un risc pentru oricine să îi transporte”, a spus șefa Secției ATI.

Ea a mai precizat că unii pacienți de la Floreasca ar putea fi transferați în Germania și Franța, arătând totodată că nici în aceste țări nu sunt multe locuri pentru arși.

„Se colaborează cu o echipă de francezi și vor decide unde anume. Vom decide indicația de transfer împreună, dar unde anume stabilesc ei, pentru că nici în aceste țări locurile de arși nu sunt la dispoziție. În fiecare țară sunt locuri puține de arși și le utilizează cu mare înțelepciune, au o economie specială în a atribui paturile”, a spus Grintescu.

Ea a mai spus că medicii de la ATI stau de zece zile lângă pacienții răniți în incendiu, deși sunt puțini și fac față destul de greu.

„Sigur că pare o muncă extraordinar de grea și este o muncă grea, pentru că noi suntem puțini și facem față destul de greu acestei avalanșe de ore în care trebuie să stăm la capul acestor bolnavi extrem de gravi, pentru că au rămas aici bolnavi extrem de gravi. Dar nu ne plângem și suntem bucuroși când vine o delegație de oaspeți, și colegi până la urmă, pentru că putem să schimbăm păreri”, a mai spus Grintescu.

Medicul a mai răspuns la întrebările jurnaliștilor că la Floreasca este în continuare internat unul dintre membrii formației Goodbye to Gravity, basistul Alex Pascu.

În spitalele din Capitală mai sunt internate, marți, 76 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 24 în stare critică și gravă, alți 30 de pacienți fiind spitalizați în unități sanitare din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Austria, Israel, Norvegia, Elveția și Germania.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății (MS), marți dimineață erau internați în spitale din Capitală 76 de răniți, dintre care la Spitalul de Arși 15 pacienți, la Spitalul „Bagdasar-Arseni” – 15, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” – 6, la Spitalul „Sfântul Ioan” – 5, la Spitalul Elias – 7, la Spitalul Militar Central – 7, la Spitalul „Sfântul Pantelimon” – 2, la Spitalul Floreasca – 6, la Spitalul Universitar de Urgență – 8, la Spitalul Gerota – 3 (un pacient a revenit în 5 noiembrie pentru că nu se simțea bine), la Spitalul SRI „Agrippa Ionescu” – 2.

Alți 34 de răniți în incendiul din Colectiv au fost transferați în unități sanitare din străinătate, dintre care patru au decedat.

În Marea Britanie au fost transferați nouă răniți, dintre care unul – Tudor Golu – a decedat marți, iar ceilalți opt sunt în proces de evaluare medicală.

În spitale din Belgia sunt internate opt persoane, toate în stare stabilă, a precizat Ministerul Sănătății.

În Olanda au fost transferate tot opt persoane, însă două dintre acestea au decedat sâmbătă, una în drum spre spital și cealalată la spitalul din Rotterdam, respectiv Tullia Ciotola și Florin Cristian Popescu. Ceilalți șase răniți transferați în Olanda sunt în stare stabilă.

În Israel au fost transferate trei persoane rănite în incendiul din Colectiv, dintre care una este în stare stabilă și o alta în stare instabilă. O altă persoană care era internată în Israel – Teodora Maftei – a decedat luni.

În Austria au fost transferate două persoane, ambele fiind în stare stabilă, iar în Norvegia și Elveția au fost internați alți doi răniți în incendiul din Colectiv.

Alți doi răniți au plecat în Germania, pe cont propriu, urmând să fie stabilite locurile unde se află, a precizat Ministerul Sănătății.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 11 zile de la tragedie au decedat alte 21 de persoane, numărul victimelor ajungând, marți, la 48.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?