Tatăl unuia dintre morții din Colectiv: ”Au fost UCIȘI, condamnați la moarte din primele zile”

Tatăl unuia dintre morții din Colectiv: ''Au fost UCIȘI, condamnați la moarte din primele zile''
Publicat: 03/12/2015, 12:50
Actualizat: 03/12/2015, 13:19

Eugen Iancu, tatăl lui Mihai Alexandru Iancu, unul dintre tinerii morți în urma incendiului din Colectiv, a scris, pe Facebook, un mesaj în care susține că răniții ar fi trebuit trimise imediat la spitale din străinătate, și nu ținuți „în medii nesigure”, unde au fost tratați de „medici de urgență fără experiență în operațiunile cu arși, cu arși foarte grav și intoxicați”.

„Astăzi am avut câteva întâlniri importante. Ne-am reîntâlnit, noi cei din Spitalul Sfântul Ioan, și ne-am plâns copiii morți, dar am cunoscut și oameni nedumeriți de ceea ce s-a întâmplat. Sincer să fiu, și eu sunt nedumerit sau am fost. Zile întregi am umblat năuc, neînțelegând nimic din ce se întâmplă. Alexandru a fost scos de prieteni din Colectiv, a fost dus la salvări și predat unui medic. Vorbea, stătea în picioare și era speriat de moarte, deși reușea să facă câte o glumă. Aici se rupe filmul, pentru că la spital nu ajunge cu SMURD-ul. A fost trimis cu o mașină particulară. La spital, medicii au muncit ca niște eroi, am toată stima și respectul pentru eforturile lor, dar erau medici de urgență fără experiență în operațiunile cu arși, cu arși foarte grav și intoxicați. Copiii ăștia care aveau arsuri pe diferite suprafețe, dar foarte grave, trebuiau să fie introduși într un mediu absolut izolat și tratați de specialiști în arsuri sau, cel mai bine, trebuiau trimiși imediat acolo unde puteau fi tratați de specialiști și cu aparate performante. În schimb, ei fost ținuți în medii nesigure, tratați cu eforturi foarte mari din partea personalului extrem de sufletist, de implicat, dar fără experiență în domeniu”, afirmă Eugen Iancu.

El mai susține că aparatele care să îi ajute să respire pe răniți au venit după o săptămână, iar „operațiile făcute constau în curățarea la suprafață, când de fapt trebuia tăiat tot ce era ars și putrezit, indiferent de cât de adâncă era această operație”.

„Astfel, infecțiile s-au dezvoltat, iar dacă țin cont și de faptul că toți copiii plecați în străinătate au plecat cu bacterii specifice căpătate în spitale, îmi dau seama că Alexandru și ceilalți au fost uciși. Au fost condamnați la moarte din primele zile, atunci când vedeam la televizor cum ministrul sănătății și Arafat spuneau că totul este sub control și că ne descurcăm. Nu v-ați descurcat domnilor, iar indecizia voastră a fost criminală. Domnule Arafat, acum o săptămâna îi spuneam lui Cristian Tudor Popescu, într un comentariu făcut la un articol al dânsului, că ar trebui să tacă și că dumneavoastră sunteți un om care știți ce faceți. Acum, domnule Arafat, va cer socoteală pentru uciderea copilului meu. Salvarea dumneavoastră nu l-a dus la spitalul potrivit, de fapt nu l-a dus deloc. Astfel s-a pierdut timp. Și viața copilului meu. Dar asta este doar un caz. Vă voi mai povesti câte ceva, domnule Arafat. Smurd-ul dumneavoastră, pompierii, polițiștii prezenți la față locului, habar nu știau ce să facă, erau debusolați, dezorganizați. Nu o spun eu , o spun cei din Colectiv, cei care se scoteau unii pe alții din foc. Domnule Bănicioiu, știți ce ați făcut pierzând o săptămâna fără să trimiteți copiii în străinătate ? I-ați ucis. Sunteți un criminal”, mai scrie Eugen Iancu.

Fiul acestuia, Mihai Alexandru Iancu, în vârstă de 25 de ani, a murit în 21 noiembrie, la Spitalul „Sântul Ioan” din Capitală, unde a fost dus în urma incendiului din Colectiv.

Într-o postare ulterioară, Eugen Iancu susține că „Bănicioiu și Arafat sunt criminali”.

„Ăsta este un adevăr pentru care cei ce nu au acceptat imediat plecarea copiilor din țară trebuie să plătească. De asta susțin că Bănicioiu și Arafat sunt criminali. Au ucis toți copiii morți ulterior internării”, mai scrie Eugen Iancu, comentând un articol al lui Cătălin Tolontan. Acesta a publicat, joi, un interviu cu un medic de la Spitalul de Arși, care nu își dezvăluie însă identitatea. Medicul susține că tinerii răniți în Colectiv „au murit într-o bombă biologică, din cauza infecțiilor intraspitalicești”.

„Mulți dintre răniți au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arși, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare. (…) La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta”, susține medicul în interviul citat.

Doctorul mai spune că la Spitalul de Arși „oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii” și că unii dintre răniți puteau fi transportați în străinătate.

„Infecțiile cu bacterii apar, din experiența noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubați, ei puteau fi transportați. (…) Oamenii mor pentru că acești germeni intraspitalicești sînt foarte agresivi și rezistenți. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice. Dar asta e altă discuție. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai puțin la colistin. Numai că dacă folosești colistin în exces atragi insuficiența renală”, mai spune medicul.

În urma incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv, au murit la fața locului 26 de persoane, iar o altă victimă în drum spre spital. Dintre răniții internați, au mai decedat 33 de persoane, numărul victimelor ajungând, în 22 noiembrie, la 60.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Cătălin Bordea, șocat de femei: Mi-a ajuns
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb