Tudor Chirilă, o nouă reacție vehementă pe Facebook după tragedia din Colectiv: ”Mișcările de stradă ne-au amintit că avem dreptul la întrebări și mai ales la răspunsuri”

Tudor Chirilă, o nouă reacție vehementă pe Facebook după tragedia din Colectiv: ''Mișcările de stradă ne-au amintit că avem dreptul la întrebări și mai ales la răspunsuri''
Publicat: 16/11/2015, 15:30

Actorul și cântărețul Tudor Chirilă a scris, luni, pe pagina sa de Facebook un mesaj în care spune că o tragedie de tipul celei care a avut loc în clubul Colectiv din București, pe 30 octombrie, implică o direcție medicală și una de management și coordonare.

„O tragedie de tipul celei de la Colectiv implică două direcții: una medicală și una de management și coordonare (a celei medicale). Medicii lucrează și își pun la bătaie priceperea într-un CONTEXT creat de management. Nu e posibil ca într-o asemenea tragedie să existe (pentru reușită) doar priceperea și efortul medicilor. Fără coordonare (mai ales în primele momente ale tragediei), fără proceduri, fără o bună gestiune imediată a resurselor medicale (dacă ele există), eforturile medicilor oricât de mari ar fi nu ar fi suficiente. Am avut ocazia să compar din poziția de pacient sistemul românesc de sănătate (de stat) cu alte sisteme din Europa (Belgia, Franța, Germania). Nu spun nimic nou și nu sunt singurul care pot afirma că singurul loc comun este priceperea medicilor (și asta nu în totalitate). În rest, baza legislativă, sistemul de asigurări, managementul spitalelor și uzura morală a aparaturii medicale asigură în oricare comparație o distanță prea mare în favoarea occidentului”, a scris Tudor Chirilă.

De asemenea, Chirilă spune că mișcările de stradă le-au amintit românilor că au dreptul la întrebări și răspunsuri, pentru că plătesc taxe, asigurări de sănătate și sunt cetățeni ai acestei țări.

„Aflu acum (cu concursul larg al manipulării media – din păcate încă se prostește poporul cu televizorul) că avem un sistem perfect funcțional, că a fost o criză în care totul s-a gestionat așa cum probabil fusese prevăzut în niște scenarii de lucru, că nu se putea face nimic mai mult decât s-a făcut, că aparatura performantă (suficiente paturi pentru arși sau camere sterile) n-ar fi schimbat mare lucru. Stau și mă întreb cum de nu mi-am dat seama că un sistem care nu poate asigura citostatice bolnavilor de cancer sau care obligă pacienții să vină cu medicamente de acasă, un sistem în care managementul și coordonarea șpăgii funcționează în parametri optimi, un sistem în care aparatura este depășită cu câte un deceniu (nu poți găsi, de exemplu, la stat, un fibroscop cu o rezoluție acceptabilă pentru investigații laringiene sau, mai simplu, nu găsești garou) stau și mă întreb, deci, cum am putut să pun la îndoială eficiența unui asemenea sistem? Cum am îndrăznit oare să mă îndoiesc de priceperea și experiența manageriala a echipei Banicioiu&comp? De câtă rea voință sunt capabil și orbire încât să nu văd că s-a făcut tot ce trebuia? Ce am eu cu oamenii ăștia de îi tot suspectez de incompetență când, iată, lucrurile merg atât de bine în sănătate? Lăsând ironia amară la o parte cred că autoritățile datorează răspunsuri concrete la întrebările noastre, ale tuturor. Nu vrăjeala ieftină de cartier din care reiese că ei sunt victimele politice ale mișcărilor de stradă. Da, mișcările de stradă ne-au amintit că avem dreptul la întrebări și mai ales la răspunsuri. De ce? Pentru că plătim taxe, asigurare de sănătate, pentru că suntem cetățeni ai acestei țări (asta e, nimeni nu e perfect) și pentru că autoritatea răspunde în fața populației pentru acțiunile ei sau lipsa lor. Iar Banicioiu&comp încă n-a răspuns întrebărilor legitime ale oamenilor”, a mai scris Chirilă.

Acesta nu este primul mesaj cu privire la tragedia din clubul Colectiv pe care Tudor Chirilă îl scrie și în care cere socoteală autorităților în legătură cu acest caz, artistul fiind foarte activ, atât pe Facebook, cât și pe blogul său, în ideea de a afla informații corecte despre starea pacienților și modul în care a fost gestionată această criză.

În urma incendiului care a avut loc în clubul Colectiv, pe 30 octombrie, au decedat 26 de persoane, iar în drum spre spital a mai murit o persoană. În 17 zile de la tragedie au decedat alte 29 de persoane, numărul victimelor ajungând, luni, la 56.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite și internate în spitale din Capitală, unele fiind transferate în străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația