Un fost membru al Consiliului de Administrație al SRTv: „Problema imposibilității transmiterii de imagini de la evenimente Breaking News era cunoscută de mult timp”

Un fost membru al Consiliului de Administrație al SRTv: „Problema imposibilității transmiterii de imagini de la evenimente Breaking News era cunoscută de mult timp
Publicat: 03/11/2015, 16:47
Actualizat: 26/01/2016, 09:47

„Am constatat încă din momentul producerii tragediei, din data de 30 octombrie, din clubul Colectiv, faptul că TVR nu a transmis imagini în direct, spre deosebire de alte televiziuni”, spune Radu Carp, într-un punct de vedere remis, marți, agenției MEDIAFAX

Potrivit acestuia, demisiile anunțate ulterior și scuzele Irinei Radu, directorul general interimar al TVR, „reprezintă o reacție binevenită și salutară”.

„Problema fundamentală este că imposibilitatea transmiterii de imagini de la evenimentele de tip breaking news de către TVR era cunoscută de multă vreme. Așa s-a întâmplat, de exemplu, în urmă cu un an, când TVR a transmis foarte târziu imagini de la protestele care au avut loc cu două zile înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale. Nu este singura situație de acest gen”, spune Radu Carp.

El precizează că s-a încercat rezolvarea acestei probleme în septembrie 2014, atunci când Stelian Tănase, fostul președinte-director general al TVR, „a supus la vot în Consiliul de Administrație un mecanism care ar fi făcut posibilă activarea echipelor de pe teren și transmiterea de imagini de la evenimente de tip breaking news în cel mai scurt timp”. „Acest mecanism a fost respins de majoritatea CA din acea perioadă, controlată de PSD – UNPR, cu argumentul că ar trebui astfel plătite ore suplimentare reporterilor de pe teren, ceea ce ar însemna renegocierea drepturilor salariale. Aceeași majoritate a respins proiectul pe motiv că publicul TVR ar vrea o televiziune generalistă, axată mai puțin pe știri. Această discuție avea loc în context electoral, în momentul în care exista interesul ca TVR să nu transmită prea multe știri de natură politică, ci să se limiteze la divertisment. Salut din acest motiv inițiativa doamnei Irina Radu de a pune în funcțiune acest mecanism și de a încerca redefinirea misiunii TVR”, spune Radu Carp.

Potrivit lui Radu Carp, dacă acest mecanism ar fi fost aprobat la vremea respectivă și ar fi fost activat la momentul producerii tragediei din Colectiv, TVR ar fi reușit de asemenea să se ridice la nivelul misiunii publice conferită de Constituție și legi. „Autoritățile statului implicate în gestionarea situațiilor de urgență, precum și spitalele ar fi putut să beneficieze imediat după producerea accidentului de acces la transmiterea de mesaje live către cetățeni, posibilitate care ar fi ușurat fără îndoială operațiunile de salvare de vieți omenești. Din păcate, TVR nu a înțeles de această dată că are prin lege misiunea de a interveni în calitate de comunicator în situații de urgență”, a mai declarat Radu Carp.

El a precizat că speră ca aceste tragice evenimente „să genereze o dezbatere publică pe marginea felului în care serviciile publice de radio și televiziune se pot ridica la exigențele misiunii publice pe care sunt chemate să o îndeplinească”.

TVR a prezentat, luni, scuze telespectatorilor pentru modul în care a tratat, „insuficient și neprofesionist”, tragedia din clubul Colectiv.

De asemenea, ca urmare a reacției întârziate pe care TVR a avut-o în cazul relatării tragediei petrecute în București în noaptea de vineri spre sâmbătă, directorul Departamentului Știri, Raluca Stroe Brumariu, și directorul interimar de Programe, Gabriel Gherghescu, și-au înaintat demisia, alte decizii urmând să fie luate în zilele următoare, după cum a anunțat Irina Radu, directorul general interimar al Societății Române de Televiziune, într-un comunicat remis, luni, agenției MEDIAFAX.

Irina Radu a mai spus că, după măsurile de urgență luate, începând de luni, TVR va putea acoperi tehnic și editorial în cel mai scurt timp posibil evenimentele de interes public major. „O procedură internă de tranziție este aprobată începând de astăzi (luni, n.r.) până la numirea unui nou Consiliu de Administrație”, spune Irina Radu.

Aceasta a precizat că este necesar ca una dintre televiziunile deținute în prezent de SRTv să se transforme în canal de știri.

Radu Carp a fost membru în fostul Consiliu de Administrație al TVR din partea PDL. Acest Consiliu de Administrație, care a fost condus de președintele-director general Stelian Tănase, a fost demis de plenul Parlamentului pe 23 septembrie, odată cu respingerea raportului de activitate al Televiziunii Române pe anul 2014.

În aceeași zi, plenul Parlamentului a numit-o pe Irina Radu în funcția de director general interimar al TVR, cu 231 voturi „pentru” și doar 3 voturi „împotrivă”, în condițiile în care PNL nu a participat la vot. Înainte de preluarea conducerii Televiziunii Române, Irina Radu a fost director de programe al TVR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...