Impactul Brexit asupra relocării și angajării în Anglia

Impactul Brexit asupra relocării și angajării în Anglia
Publicat: 29/09/2016, 18:48

Momentan nu se pot face decât speculații cu privire la evoluția situației, însă este cert că vor urma schimbări majore. Vestea bună este că în acest stadiu incipient al procesului, experții nu se așteaptă la o schimbare bruscă. În acest context, românii care au planuri serioase și oportunități de angajare ar trebui să profite de ele și să nu se îngrijoreze prea mult.
În mod normal, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene nu vor mai beneficia de dreptul automat de a lucra în Marea Britanie. Acest lucru se aplică și reciproc, însă negocierile au scopul de a stabili noi relații comerciale între Regatul Unit și țările din spațiul comunitar. Este probabil că cei care lucrează deja să își păstreze acest drept în schimbul unui acord similar pentru britanicii angajați în statele UE.

Ce șanse de angajare sunt în prezent în UK

Cadrul legislativ necesar va fi creat în cele din urmă, însă angajatorii britanici ar putea fi puțin reticenți dacă lucrurile se complică prea mult. Nevoia de angajați competenți este aceeași, deci un român capabil și bine pregătit nu ar trebui să aibă dificultăți prea mari în a găsi un loc de muncă. Economia Marii Britanii este în expansiune, dar ar putea fi frânată serios de Brexit, motiv pentru care aportul lucrătorilor migranți va fi la fel de important. Cei care au încurajat ieșirea din UE regretă probabil acum rezultatul referendumului. Momentan cifrele oficiale arată că aproximativ 300.000 de români locuiesc în Marea Britanie, dar numărul este posibil să fie considerabil mai crescurt.
În timp ce va fi în continuare posibil să se angajeze personal din statele membre ale UE, pot exista costuri administrative suplimentare, cum ar fi cererile de viză. Capacitatea unui român sau alt cetățean dintr-o țară UE de a rămane pe termen lung în Marea Britanie, poate fi de asemenea afectată. Pot exista limitări cu privire la tipul de lucrători care vor fi autorizați să caute locuri de muncă în Marea Britanie.
Dacă britanicii vor alege să urmeze un model similar cu cel din SUA sau Australia, vor fi acordate vize numai pentru unele profesii identificate ca având o anumită necesitate. Marea Britanie ar putea introduce un sistem de puncte asemănător cu cel folosit în Australia pentru a limita migrația și a aduce doar personal calificat. Teama că cetățenii din state membre UE care lucrează aici să fie trimiși acasă este nejustificată și nu ar trebui să îi preocupe excesiv pe românii care lucrează legal.
Există unele voci autorizate care afirmă că astfel de lucrători au dobândit dreptul de a rămane aici, în conformitate cu tratatele UE, chiar și după ce aceste tratate încetează să se aplice în Regatului Unit. Discuția este evident una teoretică și cu un pronunțat caracter academic, dar asta nu o face mai puțin serioasă. Oricum, orice decizie radicală împotrivă cetățenilor UE ar duce la represalii, ceea ce nu ar ajută pe nimeni în actualul context politic și economic.

Acest articol face parte din campania TransferGo de informare a românilor din Anglia. Cu TransferGo, orice român poate trimite bani cu doar £0.99 comision fix, indiferent de sumă, iar banii ajung într-o zi lucrătoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice