„Capcana” în care PNL a căzut în campania electorală. Săftoiu, la Interviurile Gândul: Regret că ne-am lăsat prinși să discutăm despre un subiect foarte sensibil taman acum

Prim-vicepreședintele PNL, Adriana Săftoiu, a vorbit marți, la Interviurile Gândul, despre protocolul pe care PNL l-a semnat cu organizația Coaliția pentru Familie, referitor la modificarea definiției familiei în Constituție, arătând că decizia a fost o„capcană” în care liberalii au căzut și că acest subiect n-ar fi trebuit în niciun caz abordat în campania electorală, atunci când politicienii promit ceea ce vor alegătorii să audă.

„Bun, dacă s-a semnat, s-a semnat, eu n-am participat la semnarea lui. Dar e o greșeală și regret că ne-am lăsat prinși în această capcană, să discutăm despre un subiect foarte sensibil și foarte important pentru societate taman în campania electorală când, iată, ai tendința să spui ‘cum vrea majoritatea, ce aduce mai multe voturi? salarii? salarii să dăm’. Și ce mai spune majoritatea. Mai spune ca minoritățile să se care puțin, să plece, să stabilim familia cum vrem noi”, a declarat Adriana Săftoiu.

Prima pe lista liberalilor pentru Camera Deputaților în București, aceasta a precizat că trebuie făcută o distincție foarte clară între ideea de familie și instituția căsătoriei și că a fost revoltată că un subiect atât de delicat a ajuns să fie dezbătut înaintea alegerilor.

„Mă credeți că îmi vine așa s-o iau pe repede înainte și să-i întreb pe colegii dumneavoastră din spatele camerelor, să-mi spună repede repede din cine e formată familia lor? Și vreau să văd dacă o să-mi spună că familia le e formată din bărbat și femeie și n-o să spună ‘familia mea este formată din soția mea, copilul meu, păinții mei, sora mea… Deci pe mine asta m-a revoltat, că un subiect atât de sensibil e discutat în campania electorală în care sunt două lucruri diferite: familia. Familia mea este formată din mama, tata, copilul meu, sora mea, familia fratelui meu și credeți-mă și cățelul face parte din familia mea. Instituția căsătoriei e altceva. Tocmai de aceea acest subiect care merita discutat l-am pus în bătaia puștii în campanie și am divizat o societate care era deja divizată”, a adăugat Săftoiu.

Gândul vă prezintă cele mai importante declarații ale prim-vicepreședintelui PNL, Adriana Săftoiu:

„Atipică este campania, cel puțin din punctul meu de vedere. Legea electorală nu prea îți dă voie să faci o campanie extrem de vizibilă, dinamică, faptul că nu sunt bannere, mash-uri. Credeți-mă, pe teren, oamenii nu prea știu exact pe ce dată este votul. Deci din punctul de vedere al legii, care ne limitează foarte mult, da, e atipică.”

„Întâlnesc oameni extrem de reticenți, din păcate tinerii, care refuză aproape orice dialog sau material promoțional, tineri care spun că nu s-a întâmplat nimic bun în România, că nu s-a schimbat nimic bun în România.”

„Sunt și eu de partea celor care spun că în România s-a pierdut mult. Accept să discutăm despre greșelile PNL, despre greșelile partidelor politice, dar eu nu voi împărtăși această viziune, că România este la fel ca în perioada 1990.”

„Oamenii spun pur și simplu ‘nu contează, oricum toți spuneți la fel în campanie și apoi nu faceți nimic’. Parțial, au dreptate.”

„Nu suntem singurul partid care îl susține pe domnul Cioloș, deci electoratul este puțin împărțit în acest sens.”

„Niciunul dintre cele două partide mari nu va face peste 50%, în așa fel încât să facă o majoritate confortabilă. (…) Eu n-aș mai sta atât de mult în baza sondajelor, uitați-vă ce s-a întâmplat și în America. (…) Ceea ce pot să vă spun este că eu, partidul, nu vom accepta o guvernare cu PSD-ul. Consider că în cazul în care nu vom putea forma o guvernare confortabilă, mai bine facem o opoziție puternică.”

„Vreau să cred că cei care și-ar dori o guvernare cu PSD-ul sunt minoritari. Poate sunt membrii care mai simpatizează cu ideea. Și în teren au tot felul de observații, resentimente sau, dacă vreți, nostalgii, după USL, după momentul în care PDL era singur. Adevărul este că a trecut puțin timp de cât s-a realizat această fuziune, (…) dar eu sunt aproape sigură că vom lua cea mai bună decizie, în cazul în care nu vom câștiga, deși eu cred că șanse există.”

„Accept din nou că poate nu suntem noi foarte fermi sau suficient de prezenți, dar eu văd totuși o coerență. Am stabilit ca oameni care au probleme cu justiția, care au dosare pe rol, să nu candideze. Apoi ideea de reformă a clasei politice ne-am asumat-o, sunt foarte mulți oameni care sunt la primul mandat și care au CV-ul ansolut respectabile. Deci eu nu aș spune că aici nu este o coerență.”

„Cred că de 26 de ani, în alegerile parlamentare noi vorbim tot timpul despre alegerile guvernamentale. Asta este foarte grav. Eu cred că ar trebui să inversăm puțin lucrurile, Parlamentul să-și ia rolul său de legislativ, iar un Guvern cu rolul executiv. (…) Împreună putem număra cel mult șase ore în cinci zile lucrătoare. Cum credeți că un Parlament are timp, în șase zile, să scoată de la dosar toate acele legi, să aibă grijă să nu se mai suprapună legile… Mie mi-ar fi rușine.”

„Să ne explice și nouă cei de la alte partide cum văd Parlamentul pe mai departe. Apropo de majorarea salariilor, care construiește emoție, și mie îmi pare rău de oameni, că ei cred ce zice PSD-ul. (…) În Parlament, fie când vrei să faci un blat, fie când vrei să treci legi, anunți că s-a stricat sistemul, deci trebuie vot cu mâna.”

„Majorarea acestor salarii a trecut tot cu votul cu mâna pe sus, mie îmi pare rău că oamenii se lasă înșelați. Și PNL a promis că majorează salariile, dar nu așa. (…) Eu cred că toți bugetarii trebuie să aibă un salariu mai mare și nu faci asemenea disciminări printr-o lege pe care o dai în campania electorală.”

„Pentru PSD, teoria e cam așa: dacă e campanie electorală și pot să-i păcălesc pe oameni, îi păcălesc, chiar dacă încalc legea.”

„Eu vă spun care e scenariul meu cu PSD-ul, dacă vor ajunge, Doamne ferește, la guvernare. Și spun ‘Doamne ferește’ pentru că România a avut ghinionul să fie condus după ’89 de un partid care până la urmă e derivat din Partidul Comunist și și-a păstrat aceleași valori. (…) Eu niciodată până acum nu am văzut la PSD o măsură sinceră, întotdeauna a fost o dublă măsură.”

„Puteam să venim să spunem ‘Cum? Doar 102 taxe? 200 de taxe! Cum, doar la medici și profesori? Nu, la toată lumea!”. Făceam aici un concurs de populism extraordinar.”

„Trebuie să fie un guvern politic, pentru că acest guvern vine în urma unor alegeri, cu un Parlament cu o configurație politică. Eu cred că deja ați văzut care sunt condițiile domnului Cioloș, a spus că își dorește oameni care să îndeplinească criteriile de integritate și a și spus de la alegerile locale că a văzut că PNL a încercat de la alegerile locale să facă asta.”

„Mie mi se pare foarte bine dacă domnul Cioloș a putut să renunțte la acei miniștri care au avut probleme. Așa cum PNL nu promovează în Parlament, nu va promova nici în Guvern oameni cu asemenea probleme.”

„Doar cu oameni nu schimbi lucrurile, trebuie să schimbi modul de a face politică. (…) Degeba schimbi doar oamenii. Ceea ce vă spuneam eu, de la ore, la cum faci prezența, cum votezi… Pentru noi votul secret va rămâne doar la învestirea Guvernului, în principal, în rest, gata cu votul secret.”

Cât se bazează PNL pe sprijinul lui Iohannis pentru desemnarea unui premier, a domnului Cioloș în acest caz?

„Singurul lucru la care cred că domnul Iohannis va ține foarte mult este, cred, ca niciunul dintre partide să-i facă o propunere de tip Dragnea.”

„Cred că domnul Dragnea e destul de ambițios încât să-i placă și ideea de a fi prim ministru.”

„Sigur că propunerea noastră va fi domnul Cioloș, dar știți și dumneavoastră, este aritmetică, trebuie să faci o majoritate ca să dai un premier.”

„Bun, dacă s-a semnat, s-a semnat, eu n-am participat la semnarea lui. Dar e o greșeală și regret că ne-am lăsat prinși în această capcană, să discutăm despre un subiect foarte sensibil și foarte important pentru societate taman în campania electorală când, iată, ai tendința să spui ‘cum vrea majoritatea, ce aduce mai multe voturi? salarii? salarii să dăm’. Și ce mai spune majoritatea. Mai spune ca minoritățile să se care puțin, să plece, să stabilim familia cum vrem noi. Mă credeți că îmi vine așa s-o iau pe repede înainte și să-i întreb pe colegii dumneavoastră din spatele camerelor, să-mi spună repede repede din cine e formată familia lor?

Și vreau să văd dacă o să-mi spună că familia le e formată din bărbat și femeie și n-o să spună ‘familia mea este formată din soția mea, copilul meu, păinții mei, sora mea… Deci pe mine asta m-a revoltat, că un subiect atât de sensibil e discutat în campania electorală în care sunt două lucruri diferite: familia. Familia mea este formată din mama, tata, copilul meu, sora mea, familia fratelui meu și credeți-mă și cățelul face parte din familia mea. Instituția căsătoriei e altceva. Tocmai de aceea acest subiect care merita discutat l-am pus în bătaia puștii în campanie și am divizat o societate care era deja divizată.”

„Nu o să vă spun că într-o campanie electorală presiunea nu este foarte mare, presiunea din partea publicului. Nu e chiar foarte ușor, cred că ar fi trebuit nu să nu ne pronunțăm, ci să spunem ‘referendumul nu trebuie făcut de azi pe mâine'”.

„Avem o opinie diferită aici (n.r. cu Gheorghe Falcă), eu nu cred că este un pericol, dar sunt lucruri care ar trebui discutate, chiar cred că ar trebui adoptată, ideea cu parteneriatul civil, pentru că eu cred că niciun om nu trebuie lăsat în afara societății.”

„Cred că mai e un risc foarte mare cu toate aceste obiceiuri. Nu știi cine mai vine să spună că majoritatea s-a pronunțat, pentru că trei milioane s-au pronunțat, restul nu,au preferat să fie o masă tăcută. (…) Știi ce îi trece prin cap unui politician: promite orice, numai să câștige”.

„Sunt oameni care spun că e bine să susții coaliția, sunt alții care vin și spun ‘ dar ce-i cu noi, de unde atâta intoleranță?’. Și sunt heterosexuali, să ne-nțelegem, să nu creadă lumea altceva.”

„E greu de spus dacă parteneriatul civil va trece vreodată de Parlament. (…) Exact din această intoleranță s-au născut tot felul de mișcări extremiste pe Glob. Riscul există în orice țară.”

„Cred că cetățeanu trebuie să învețe să fie mereu activ, nu doar în momente de vârf.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului