„Urgență națională” în Marea Britanie: Sunt anunțate temperaturi record. Termometrele vor indica pentru prima dată în istorie 40 de grade Celsius

Publicat: 15 07. 2022, 15:23
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Meteorologii britanici au emis prima avertizare roșie de „căldură extremă” pentru anumite părți din Anglia, valabilă luni și marți, când se prognozează că temperaturile vor atinge maxime record, declanșând un nivel de alertă de „urgență națională”.

O mare parte din Europa se „coace” într-un val de căldură care a împins temperaturile medii spre 40 de grade Celsius în unele regiuni, cu incendii de vegetație care au izbucnit în Portugalia, Spania, Franța și Croația.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Marea Britanie a fost de 38,7 grade Celsius, care a fost înregistrată în Grădina Botanică a Universității Cambridge pe 25 iulie 2019. Oficiul Meteorologic a declarat că acum prognozează temperaturi de 40 C pentru prima dată în Marea Britanie.

„Temperaturi excepționale, probabil de record, sunt posibile la începutul săptămânii viitoare”, a spus Meteorologul șef al Oficiului Meteorologic, Paul Gundersen, prezicând că sunt șanse de 50% ca temperaturile să urce la peste 40C și 80% șanse de a se atinge o nouă temperatură maximă.

„Este probabil ca nopțile să fie extraordinar de calde, mai ales în zonele urbane”, a spus el într-un comunicat. „Este probabil ca acest lucru să ducă la un impact puternic asupra oamenilor și infrastructurii”, transmite Reuters.

Sursa foto: Shutterstock

Alertă de gradul 4, în Marea Britanie

În plus, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a ridicat avertismentul de căldură la nivelul 4 pentru Anglia, pentru luni și marți.

Pe site-ul Met Office, o alertă roșie de nivel 4 este definită ca o urgență națională și este utilizată atunci când un val de căldură „este atât de grav și/sau prelungit încât efectele sale se extind în afara sistemului de sănătate și asistență socială. La acest nivel, boala și decesul pot apărea în rândul celor apți și sănătoși, și nu doar în grupurile cu risc ridicat.”

Met Office a trasmis că vor fi necesare schimbări „substanțiale” în practicile de lucru și în rutinele zilnice și că există un risc mare de defecțiune a sistemelor și echipamentelor sensibile la căldură, ceea ce ar putea duce la pierderi localizate de energie, apă sau servicii de telefonie mobilă.

„Este mai greu să facem față acestor tipuri de temperaturi în Marea Britanie pentru că pur și simplu nu suntem obișnuiți cu ele”, a declarat Hannah Cloke, expert în climă la Universitatea din Reading, pentru Reuters, făcând aluzie la clima în general temperată și umedă a țării.

„Este vorba despre acea experiență trăită a căldurii și nu avem casele concepute pentru a menține răcoare, nu avem aer condiționat și infrastructura noastră nu este deloc construită pentru căldură”, a adăugat sursa citată.