Discuțiile pentru uniunea bancară a zonei euro au intrat în dificultăți serioase

Discuțiile pentru uniunea bancară a zonei euro au intrat în dificultăți serioase
Discuțiile pentru uniunea bancară a zonei euro au intrat în dificultăți serioase, provocând îndoieli că Franța, Germania, dar și țările din afara zonei euro pot conveni până la sfârșitul acestui an asupra proiectului pentru supravegherea unică a băncilor
Publicat: 16/09/2012, 14:36
Actualizat: 21/03/2019, 16:07

Discuțiile pentru uniunea bancară a zonei euro au intrat în dificultăți serioase, provocând îndoieli că Franța, Germania, dar și țările din afara zonei euro pot conveni până la sfârșitul acestui an asupra proiectului pentru supravegherea unică a băncilor, transmite Financial Times, citat de Mediafax.

Miniștrii de Finanțe europeni și-au exprimat sâmbătă, în Cipru, dezacordul față de propunerea Comisiei Europene de supraveghere a băncilor, primul pas către susținerea comună a băncilor din zona euro.

Reprezentanții Germaniei, Suediei, Poloniei și Olandei au cerut un calendar mai realist al negocierilor pentru rezolvarea problemelor, sugerând ca discuțiile să aibă loc în 2013.

Ministrul suedez de Finanțe, Anders Borg, a spus că „este de neacceptat” obiectivul unui acord până la sfârșitul acestui an.

Discuțiile de referă la calendarul de trecere a responsabilității supravegherii băncilor către Banca Centrală Europeană (BCE), problema dacă această instituție să supravegheze și băncile mici și termenii în care băncile din afara zonei euro pot participa la uniunea monetară sau să rezolve divergențele cu uniunea bancară.

Toate cele 27 de state membre ale UE au drept de veto față de planul uniunii bancare.

Comisarul pentru domeniul financiar, Michel Barnier, responsabil cu planul pentru uniunea bancară, a insistat că luna ianuarie este un termen „dificil dar realist și necesar”.

Cu toate acestea, doi diplomați implicați în discuții au spus că se așteaptă ca negocierile să continue și anul viitor.

Problema principală o reprezintă disputa franco-germană dacă și când fondurile europene de stabilitate ar trebui să susțină direct băncile aflate în dificultate financiară, măsură care ar reduce presiunile asupra guvernelor din Spania și Irlanda.

Germania susține ca BCE să răspundă de monitorizarea băncilor mari, dar se opune gradului mare de centralizare propus de Comisia Europeană.

Autoritățile de la Berlin resping și introducerea rapidă a sistemului, prin care BCE ar trebui să preia supravegherea tuturor băncilor până în 2014.
După reuniune, ministrul german de Finanțe Wolfgang Schauble a complicat și mai mult situația, cerând un test de stres pan-european pentru bănci, înainte ca supravegherea să fie trecută BCE.

Această abordare intră în conflict cu cea a Franței, care insistă ca zona euro să adopte rapid un sistem centralizat, pentru supravegherea tututor celor 6.000 de bănci din zona euro.

Liderii din zona euro s-au angajat în iulie să adopte un sistem de supraveghere comună a băncilor până în ianuarei 2013, care va permite ca Mecanismul European de Stabilitate să recapitalizeze băncile.

Dezbaterile din Cipru au scos în evidență și rezervele țărilor din afara zonei euro.

Ministrul suedez de Finanțe, Anders Borg, a deschis discuțiile cu o critică a mecanismelor de rezolvare a divergențelor între membrii uniunii bancare și cei din afara ei.

Țările din afara zonei euro sunt nemulțumite de termenii oferiți pentru cele care vor să intre în sistemul de supraveghere al BCE, pentru că ar trebui să respecte deciziile instituției fără să poată să îi influențeze oficial deciziile.

„Nu putem accepta ca supravegherea să fie făcută de BCE, în care nu putem deveni membri fără să adoptăm euro, iar băncile ar fi supravegheate de o instituție unde nu avem drept de vot. Evident este complet inacceptabil”, a spus Borg.

Vitor Constancio, vicepreședinte al BCE, a declarat că banca poate decide să dea unele drepturi de vot statelor care vor să intre în uniunea bancară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto