Ponta îi cere ajutor lui Barroso: „Dacă aplicăm corecții financiare, ieșim din ținta de deficit cu FMI”

Ponta îi cere ajutor lui Barroso: Dacă aplicăm corecții financiare, ieșim din ținta de deficit cu FMI
Publicat: 19/10/2012, 16:10
Actualizat: 03/02/2019, 03:48

Guvernul a cerut sprijinul CE pentru identificarea unei soluții legate de corecțiile financiare care trebuie aplicate României, după ce s-a constatat că dacă aceste corecții, de până la 25%, vor fi aplicate în acest an, România va ieși din ținta de deficit convenită cu FMI, afirmă premierul Ponta.

Întrebat de jurnaliști dacă i-a răspuns președintelui Comisiei Europene (CE) la scrisoarea primită din partea acestuia legată de absorbția fondurilor europene, premierul a arătat că discuția principală avută, miercuri, cu acesta la București s-a axat tocmai pe problema fondurilor UE.

„Aici avem nevoie de sprijinul Comisiei într-un singur punct, dar altfel esențial: din noiembrie 2011 încoace, practic s-au făcut acele ajustări care erau necesare în ceea ce privește procedurile și suntem pregătiți să deblocăm și POSDRU, și celelalte programe, dar pentru ceea ce s-a făcut greșit în 2009-2011 trebuie să suportăm niște corecții financiare până la 25%. Singura problemă dificilă pe care o avem este când se aplică aceste corecții, pentru că dacă se aplică în 2012 ieșim din țintele de deficit cu FMI, iar dacă nu se aplică în 2012 s-ar putea să nu se deblocheze programele până nu aplicăm corecțiile. Suntem într-un cerc vicios, între modul de calcul al FMI și cel al Comisiei Europene și în sensul acesta i-am cerut ajutorul președintelui Barroso, să găsim soluția de calcul al deficitului. Altfel, programele pot fi deblocate imediat ce acceptăm să plătim acum ce s-a făcut rău în 2009-2011”, a spus Ponta.

El a arătat însă că este convins că Guvernul „va primi o soluție” referitoare la acest impas de calcul.

Agenția MEDIAFAX a relatat, joi, că președintele Comisiei Europene (CE) i-a transmis premierului Victor Ponta că planul Guvernului de îmbunătățire a absorbției fondurilor UE prezintă doar soluții pe termen scurt și nu rezolvă deficiențele structurale pe termen lung și a condiționat reluarea plăților de rezolvarea problemelor legate inclusiv de fraude.

Avertismentul a fost transmis printr-o scrisoare redactată de către comisarul european pentru politici regionale, Joahannes Hahn, și transmisă săptămâna trecută premierului Victor Ponta, în numele președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Scrisoarea reprezintă un răspuns la planul Guvernului român de a îmbunătăți absorbția fondurilor europene, document pe care premierul Ponta i l-a înmânat oficialului CE în vizita efectuată în urmă cu o lună la Bruxelles, și a constituit baza discuțiilor avute de cei doi, miercuri, la București pe această temă.

În scrisoare, în care Hahn precizează de la început că Barroso l-a rugat să răspundă în numele său legat de acest plan, se arată că Guvernul propune trei măsuri care rămâne să fie discutate în interiorul Comisiei, dar care sunt insuficiente pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor europene pe termen lung.

„Scrisoarea transmisă premierului arată că «deși implementarea acestor idei poate ajuta la creșterea gradului de absorbție pe termen scurt, ele rămân totuși niște măsuri punctuale care nu rezolvă deficiențele structurale ce trebuie corectate urgent pentru a putea îmbunătăți absorbția pe termen lung» „, au citat sursele din document.

Comisia Europeană amintește că au fost adoptate deja măsuri excepționale, precum creșterea gradului de cofinanțare la anumite programe, dar că și acestea au avut un impact limitat asupra gradului de absorbție în lipsa rezolvării deficiențelor structurale.

„În cei doi ani de când președintele Barroso a scris Guvernului României cu privire la necesitatea de a fi luate măsuri concrete și de corectare substanțială a problemelor pentru a se putea crește gradul de absorbție a fondurilor s-a observat că progresul a fost lent. România trebuie să facă în continuare eforturi considerabile și extraordinare pentru a atinge obiectivul cheie de întărire a capacității pentru implementarea programelor. În acest scop, sunt transmise încurajări către premier să revitalizeze reforma administrației în privința fondurilor UE, pentru a se asigura predictibilitatea și legalitatea cheltuielilor, astfel încât fondurile să ajute România, iar cetățenii români să poată beneficia de pe urma calității de membru al UE”, se afirmă în documentul citat.

În același timp, Comisia Europeană amintește că plățile UE către România sunt sistate la acest moment pentru mai multe programe inclusiv din cauza fraudelor și condiționează reluarea acestora de rezolvarea problemelor existente.

„După cum știți, în acest moment niciun fel de plăți nu sunt posibile pentru mai multe programe, deoarece problemele legate de achizițiile publice și fraude împiedică reluarea acestora. Este nevoie de măsuri importante pentru a rezolva aceste probleme. Plățile vor putea fi reluate doar după ce au fost întrunite condițiile necesare”, se mai precizează în scrisoarea transmisă premierului.

În urmă cu o lună, premierul Victor Ponta s-a întâlnit la Bruxelles cu președintele CE, după ce oficialul european a avut la acel moment o întrevedere și cu președintele Traian Băsescu.

După discuția cu premierul Ponta, Barroso a transmis o declarație în care a arătat, printre altele, că i-a cerut prrimului-ministru să ia măsuri imediate pentru îmbunătățirea capacității administrative și a procedurilor de achiziții publice în vederea creșterii ratei de absorbție a fondurilor europene, care rămâne încă extrem de scăzută.

Barroso a avertizat atunci că România riscă să piată din banii puși la dispoziție de către Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a întrerupt de la 1 iulie din cauza neregularităților descoperite în sistem plățile către România pentru patru programe operaționale – transport, mediu, regional și creșterea competitivității, POSDRU a intrat în procedură de presuspendare de la începutul lunii august, după ce plățile pe acest program mai fuseseră întrerupte și în prima parte a anului și reluate temporar în vară.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marți, că Guvernul ar trebui să aloce, inclusiv la rectificarea bugetară de săptămâna viitoare, noi sume pentru beneficiarii programelor operaționale în care plățile sunt întrerupte de Comisia Europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata