Prima pagină » Economic » Guvernul „intră” în piețe. La tarabe vor fi vândute doar legume-fructe românești, de producător

Guvernul „intră” în piețe. La tarabe vor fi vândute doar legume-fructe românești, de producător

Guvernul
Tarabele din piețe vor fi accesibile doar producătorilor persoane fizice, care vor vinde numai legume și fructe românești, măsură ce vizează eliminarea intermediarilor evazioniști care folosesc acte de producător false și generează statului pagube de peste 1 miliard euro din comețul "la negru".

Tarabele din piețe vor fi accesibile doar producătorilor persoane fizice, care vor vinde numai legume și fructe românești, măsură ce vizează eliminarea intermediarilor evazioniști care folosesc acte de producător false și generează statului pagube de peste 1 miliard euro din comețul „la negru”.

Un proiect de hotărâre de Guvern stabilește în mod clar că pe tarabele din cadrul piețelor agroalimentare va fi permisă comercializarea en detail a legumelor și fructelor proaspete „exclusiv de către producătorii agricoli persoane fizice și numai a produselor din producție proprie, autohtonă”.

Noile reglementări vor intra în vigoare la patru luni de la aprobarea proiectului în Guvern.

Persoanele juridice vor putea vinde legume și fructe proaspete, dar în spații individuale din cadrul piețelor, delimitate distinct și amenajate corespunzător pentru depozitare și comercializare, inclusiv cu case de marcat.

„Administrația piețelor alocă tarabe din cadrul piețelor agroalimentare producătorilor agricoli persoane fizice, iar agenții economici persoane juridice comercializează legumele și fructele proaspete în magazine proprii gen aprozar sau, după caz, în magazine mixte”, conform documentului.

Comercializarea en detail și en gross a legumelor și fructelor va fi condiționată de existența unui carnet de producător cu elemente de securizare, avizat atât de primar, cât și de asociația de profil,, incluzând date privind suprafața totală cultivată, structura pe specii de legume și/sau pomi, producțiile estimate să fie realizate. Evidența carnetelor de producător legume/fructe distribuite de primari va fi ținută într-un registru special deschis în acest sens de primăriile respective.

„Transportul de legume și fructe destinate consumului familial fără a necesita filă aferentă din carnetul de producător sau alt document cu regim fiscal este permisă pentru o cantitate maximă de 50 kilograme”, se arată în actul normativ.

Vânzarea pe tarabe a altor produse decât cele autohtone va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.000 lei și 3.000 lei, iar persoanele juridice care comercializează legume și/sau fructe în alte spații decât cele prevăzute vor fi sancționate cu amendă între 3.000 lei și 5.000 lei.

Administrația piețelor va suporta o amendă de 10.000 lei-20.000 lei dacă nu închiriază corect tarabele.

Pentru lipsa actelor de transport, sancțiunea va fi o amendă de 3.000 lei-5.000 lei și confiscarea cantităților de legume/fructe transportate, dar și a mijlocului de transport.

Noile reguli care vor fi introduse de Guvern sunt argumentate prin faptul că borderourile de achiziții folosite de către comercianți sunt, de regulă, „simple înscrisuri” cu care se achiziționează și transportă legume și fructe, neavând un regim fiscal strict în sensul evidențierii operațiunilor în gestiunea contabilă a firmei și fără a avea elemente de securizare, putând fi falsificate fără dificultate.

Un alt argument este existența pieței ,”la negru”, dominată de intermediari care practică „adaosuri comerciale aberante” ajungând chiar de 100%, de natură să mențină prețurile la un nivel nejustificat de mare, să încurajeze specula și să îi nemulțumească pe cumpărători.

În document se arată totodată că majoritatea producătorilor își comercializează marfa „la negru” către intermediarii en-grosiști din piețe, care la rândul lor o comercializează în baza unor certificate de producător eliberate cu încălcarea legii. Certificatele de producător sunt eliberate de primării „cu foarte mare lejeritate”, fără să fie verificate suprafețele cultivate, culturile înființate, cantitățile de legume-fructe estimate a se realiza pe specii sau, și mai grav, în condiții în care persoanele respective nu dețin pământ și nici nu figurează în registrele agricole cu teren cultivat.

„În piețele agroalimentare se comercializează legume-fructe provenite din țări terțe sau din comunitatea europeană și în majoritatea cazurilor este eludată legislația fiscală prin inexistența facturilor, lipsa evidenței gestiunii, lipsa caselor de marcat. Foarte mari cantități de legume și fructe proaspete, provenite din comerț intracomunitar sau din import, derulate ,«la negru», ajung a fi comercializate ca produse autohtone în engrouri sau direct în piețele agroalimentare”, sunt alte argumente invocate în actul normativ.

Se arată în același timp că legumele și fructele achiziționate de „engrossiști” din bazinele legumicole sau pomicole existente în județele din țară, unde se organizează târguri și oboare, sunt achiziționate fără acte sau cel mult pe baza de borderou de achiziții întocmit formal, în cadrul acestor piețe fiind vândute nu doar produse autohtone, ci și legume fructe provenite din import, „evident fără documente”.

Sumele cu care statul este păgubit anual din practicarea comerțului „la negru” sunt estimate la peste un miliard de euro.

Guvernul apreciază că noile reguli vor elimina verigile de intermediari care „umflă” prețul pe seama producătorului, va stimula producția și comerțul cu produse autohtone și va proteja producătorii și produsele autohtone, urmând să aibă și efecte pozitive asupra bugetului de stat încă din primul an de la aplicare, prin creșterea veniturilor colectate din TVA, impozit pe profit și amenzi.

Agenția MEDIAFAX a relatat, în primăvara acestui an, că fructele, legumele și carnea din import se vând în magazine și piețe cu prețuri de două, trei și chiar zece ori mai mari decât cele cu care intră în țară, iar în unele cazuri cumpărătorul plătește pentru un produs alimentar și de 15-20 de ori mai mult față de valoarea de import.

Importurile de produse agroalimentare s-au apropiat anul trecut de 4 miliarde de euro (3,91 miliarde de euro), în creștere cu 12,8% comparativ cu anul precedent.

La aceste diferențe de preț, toți cei prin mâinile cărora trece produsul importat au de câștigat, cu excepția cumpărătorului.

Citește și

Mediafax
Există posibilitatea ca TVA să crească din nou? Răspunsul premierului Bolojan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
BREAKING | O jucătoare de tenis a fost împușcată mortal de propriul tată. Avea doar 25 de ani
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
Adevarul
Câți bani i s-au cerut șpagă lui Gigi Becali pentru a intra la facultate. „Plâng singur în mașină și mă gândesc”
Mediafax
Bolojan, realist în privința deficitului bugetar: 'Nu va putea coborî la 7% în 2025'
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
Mihaela și soțul ei au lucrat 16 ani în Italia, timp în care au trimis 235.000 € părinților soțului. Ce au făcut socrii cu banii
Ce se întâmplă doctore
2000 lei în plus pentru pensionarii care au aceste diagnostice! Lista completă a candidaților eligibili
observatornews.ro
EXCLUSIV. Reacţia lui Selly, după ce un copil a fost îndemnat de artist să sară de pe scenă, la Beach Please
StirileKanalD
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
KanalD
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Ruinele unui templu vechi de 1.400 de ani dezvăluie MISTERELE unei CIVILIZAȚII enigmatice
Capital.ro
Putin a dat ordin. Cutremur la nivel mondial: Soarta Rusiei depinde de un singur lucru
Evz.ro
Războiul SUA-China, foarte aproape. Apel la Japonia şi Australia de la Pentagon
A1
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Ce mesaj îndurerat a transmis mama Luizei Bănulescu, tânără care s-a stins din viață după operația de cezariană?
RadioImpuls
HOROSCOPUL săptămânii 14-20 iulie 2025. Necazurile se țin lanț pentru o zodie! Mercur Retrograd îi transformă viața într-un adevărat coșmar. Va vărsa lacrimi amare si va avea nevoie de ajutor!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
ADN-ul neanderthalian ar putea fi cauza unor malformații cerebrale moderne