Noua ordine economică a lumii. SUA și UE negociază înființarea unei zone economice libere. Ce am avea de câștigat

Noua ordine economică a lumii. SUA și UE negociază înființarea unei zone economice libere. Ce am avea de câștigat
Publicat: 28/12/2012, 21:20
Actualizat: 23/03/2019, 05:11

În contextul în care datoria publică a Statelor Unite ale Americii (SUA) a depășit ca valoare produsul intern brut, iar economiile din Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu o profundă criză a datoriilor de stat, nevoia unui parteneriat transatlantic prin care să fie încurajat comerțul este din ce în ce mai pregnantă, notează publicația San Francisco Chronicle.

Ideea înființării unei zone economice libere între cele două superputeri a fost adusă în discuție încă din 1995, însă aceasta a reintrat în actualitate odată cu comentariile făcute de secretarul american de Stat Hillary Clinton la sfârșitul lunii noiembrie.

Mai mult, o sursă citată de publicația rusă Vzgliad susține că discuțiile pe tema unui acord transfrontalier au început deja. „Occidentul nu are de gând să predea o parte din pozițiile sale în noua economie globală țărilor emergente, în special grupului BRICS (n.r. Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud)”, a precizat sursa.

Secretarul american de Stat a atras, de asemenea, atenția că o cooperare economică mai strânsă ar putea fi subiectul cel mai apris de la masa negocierilor dintre Statele Unite și liderii europeni.

„Trebuie să ne axăm și pe zone în care parteneriatul nostru trebuie consolidat. Se poate ca, în anii următori, cea mai importantă întrebare va fi dacă nu cumva este necesar să investim la fel de multă energie câtă am investit în relațiile de securitate, și în dezvoltarea relațiilor economice”, a declarat Clinton, într-o vizită de lucru din Washington.

Cum ar arăta un astfel de tratat și care ar fi principalele beneficii

Eliminarea taxelor pentru comerțul cu mărfuri

În prezent, între Statele Unite și statele membre ale UE se percepe o taxă vamală de 3-4%, nivel scăzut, însă volumul este atât de mare, încât eliminarea acestor comisioane ar duce la creșterea produsului intern brut al SUA cu 1,5%, iar cel al Uniunii cu 0,5%.

Totodată, exporturile SUA ar putea crește cu circa 17 procente, de cinci ori mai mult decât în urma acordului semnat recent cu Coreea de Sud.

Liberalizarea serviciilor

Un alt beneficiu ar fi liberarizarea pieței serviciilor de telecomunicații, utilități, asigurări, publicitate sau finanțe, segment care reprezintă circa 70% din economiie Uniunii și ale Statelor Unite.

SUA este cel mai important partener comercial al Uniunii, precum și principala piață de desfacere pentru servicii și investiții europene. Viceversa este de asemenea valabilă.

În 2010, companiile din Uniunea Europeană au vândut către SUA servicii în valoare de circa 610 miliarde de dolari, în timp ce firmele americane au exportat în UE servicii în valoare de 820 de miliarde de dolari.

Alinierea standardelor și a reglementărilor

Una dintre cele mai mari bariere în fața relațiilor comerciale dintre SUA și UE este lipsa unor reglementări și standarde universal acceptate. Un studiu realizat de Comisia Europeană arată că dacă aceste diferențe s-ar înjumătăți, exporturile SUA ar crește cu 6%, iar cele ale UE cu 2%. Astfel, veniturile medii ale unei gospodării americane ar crește anual cu 8.300 de dolari, iar cele ale unei gospodării din UE cu 12.500 de euro.

O industrie care ar beneficia de alinierea standardelor este cea auto. Cu toate că cerințele de siguranță sunt la un nivel ridicat atât în SUA, cât și în UE, un producător de mașini american trebuie să repete testele făcute în SUA pentru a se alinia standardelor impuse de guvernele europene.

Totodată, un astfel de acord ar putea crea circa 7 milioane de locuri de muncă atât pe continentul nord-american, cât și în Europa, notează SFC.

În primăvara anului 1995, ministrul german de Externe Klaus Kinkel atrăgea atenția asupra necesității formării unei zone comerciale libere între Europa și America de Nord, așa-numitul acord TAFTA.

„Niciodată nu am avut mai multă nevoie de o conducere politică cu un astfel de obiectiv, cum avem în acest moment. Și aceasta trebuie să vină din partea Statelor Unite. America, superputerea, trebuie să-și mențină rolul de lider”, a declarat oficialul german.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Medicul și vedeta. Monica Bârlădeanu și Valeriu Gheorghiță, vacanță romantică în Deltă
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Pact pentru limitarea producției globale de plastic