ICCJ a respins recursul omului de afaceri Aurel Frățilă privind extrădarea în SUA, unde este suspectat de TERORISM

ICCJ a respins recursul omului de afaceri Aurel Frățilă privind extrădarea în SUA, unde este suspectat de TERORISM
Publicat: 22/01/2013, 09:59
Actualizat: 06/02/2019, 19:23

Decizia instanței supreme este definitivă, astfel că Aurel Frățilă urmează să fie extrădat în Statele Unite ale Americii după ce vor fi realizate toate procedurile necesare.

Omul de afaceri Aurel Fățilă a cerut judecătorilor să respingă cererea de extrădare a sa, arătând că în SUA nu ar avea parte de un proces corect, iar pentru presupusele fapte invocate de autoritățile americane a fost cercetat cinci ani de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care l-a scos de sub urmărire penală.

Omul de afaceri le-a menționat judecătorilor că pe toată durata anchetei din România a răspuns la fiecare solicitare a procurorilor, că a ajutat la anchetă și că rezultatul este unul corect și îi dovedește nevinovăția.

Frățilă a mai arătat că, în opinia sa, judecata dreaptă nu i-ar fi aplicată în SUA și din cauză că SUA au o legislație care este în contradicție cu normele penale în vigoare ale spațiului european și ale României.

Avocatul acestuia a arătat că instanța Curții de Apel București a comis mai multe vicii procedurale, unul dintre acestea fiind acela că nu a acordat termenul legal de opt zile de la momentul primirii dosarului de la Parchetul Curții de Apel București și că a judecat de la primul termen solicitarea americaniilor.

Aurel Frățilă (41 de ani) este acuzat că a comercializat în Iran echipamente pentru avioane, care pot fi montate și pe aparate civile, dar și militare. Astfel, Aurel Frățilă a intrat în atenția autorităților judiciare americane, care au cerut sprijinul autorităților de la București, având în vedere afacerile derulate de român prin firmele sale.

În urma solicitării americane, Curtea de Apel București a admis, în 11 ianuarie, cererea de extrădare a românului, iar Frățilă a făcut recurs la ICCJ.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava, declara că acțiunea de extrădare în SUA a cetățeanului român Aurel Frățilă, fost angajat MApN, pentru comerț cu produse militare în Iran, reprezintă „rezultatul cooperării româno-americane”.

„Această acțiune reprezintă rezultatul cooperării româno-americane, atât pe dimensiunea de informații, cât și pe dimensiunea de aplicare a legii, privind DIICOT. Aurel Frățilă a fost avut în atenție de către SRI, pentru implicarea în intermedierea tranzacționării prin firmele pe care le controla a unor produse duale către state aflate sub incidența unor restricții internaționale”, a afirmat oficialul SRI.

Procurorii DIICOT au investigat afacerile lui Frățilă, cu ajutorul SRI, documente și probe fiind, în final, transmise autorităților judiciare ale SUA.

Ministerul Apărării preciza că Aurel Frățilă a fost, după absolvirea Academiei Tehnice Militare, inginer pentru exploatare la o escadrilă de aviație, între 25 mai – 15 iunie 1996, dată la care a fost trecut în rezervă și că pe durata activității în MApN nu a participat la misiuni în străinătate.

„Aurel A. Frățilă a urmat cursurile Secției Aeronave a Academiei Tehnice Militare, din București, în perioada 1990-1996, în anul 1993 acordându-i-se gradul de locotenent. După absolvire a fost repartizat la o escadrilă de aviație a Forțelor Aeriene ca inginer pentru exploatare, funcție pe care a ocupat-o între 25 mai și 15 iunie 1996, dată la care a fost trecut în rezervă”, arăta MApN.

Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu, preciza, pentru MEDIAFAX, că Aurel Frățilă a fost trecut în rezervă după ce a fost declarat „inapt militar”.

Potrivit unui site care monitorizează capacitățile militare iraniene, www.iranwatch.org, generalul iranian Jamshid Ghassemi și Frățilă au fost inculpați în 17 octombrie 2006 pentru spălare de bani și pentru conspirație în vederea exportului de articole incluse în catalogul produselor de război din SUA către Iran, via România, fără a avea licențele de la Departamentul de Stat american.

Același site menționează că cei doi au încercat să exporte către România giroscoape militare și accelerometre pentru ghidarea rachetelor balistice, destinația finală fiind Iranul.

Jamshid Ghassemi a fost arestat în Bangkok în noiembrie 2006, dar a fost eliberat în septembrie 2008, după ce solicirarea SUA de extrădare a sa a fost respinsă. El este general al forțelor aeriene iraniene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
S-a dat ORDIN în România. Document OBLIGATORIU pentru toți românii
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Peter Buffett, compozitor, filantrop și fiul unuia dintre miliardarii de top ai lumii. „Viața este...
×