Prințul Harry, întrebat dacă a ucis talibani în Afganistan: Da, am omorât

Prințul Harry, întrebat dacă a ucis talibani în Afganistan: Da, am omorât
Publicat: 22/01/2013, 11:49
Actualizat: 27/03/2019, 23:54

Prințul Harry, care și-a încheiat, luni, misiunea în Afganistan, în calitate de pilot pe elicoptere Apache, a spus că a omorât talibani în timpul petrecut în această țară, subliniind că s-a ghidat după ideea că „uciderea unei persoane înseamnă salvarea alteia”, informează AFP.

Luni seară, Ministerul britanic al Apărării a anunțat că prințul Harry a părăsit Afganistanul după o misiune care a durat 20 de săptămâni.

În timp ce se afla în Afganistan, prințul în vârstă de 28 de ani a fost întrebat de agenția de presă Press Association (PA) dacă a ucis insurgenți în misiunile din provincia Helmand, iar acesta a răspuns „Da, așa cum au făcut-o mulți dintre noi”.

„Să ucizi o persoană înseamnă să salvezi o alta (…) Asta era miza, cred”, a mai spus acesta. „Dacă sunt oameni care încearcă să le facă rău băieților noștri, atunci îi vom elimina”, a adăugat prințul, care este al treilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii.

El a spus, totuși, că nu a ales să fie pilot de elicoptere pentru a ucide oameni, misiunile principale fiind cele de escortare. „Dacă oamenii sunt răniți, noi ne plasăm deasupra, pentru a împiedica orice atac al insurgenților, care ne văd și spun «OK, este o luptă inegală, nu ne vom apropia»”, a povestit prințul.

Prințul Harry este în permanență acompaniat de ofițeri de securitate, care se ocupă de protecția sa, inclusiv în Afganistan, la Camp Bastion, cea mai mare bază operațională a armatei britanice din lume. Gărzile sale de corp nu îl însoțesc, însă, și la bordul elicopterului.

Prințul Harry a mai povestit despre viața de armată, calificând-o drept „total normală. Atât de normală pe cât poate să fie. Sunt unul dintre băieți. Nu sunt tratat diferit”. El a mai spus că regretă că mulți îl văd „ca pe prințul Harry în loc de căpitanul Wales, ceea ce este frustrant”.

„Examenele au fost întotdeauna un coșmar pentru mine, dar, când este vorba de jucat fotbal, pe PlayStation sau pilotat, cred că aceste lucruri sunt în general mai ușoare decât mersul pe jos”, a mai spus Harry.

Prințul Harry a mai fost în misiune în Afganistan, timp de zece săptămâni, în perioada 2007 – 2008. Atunci a fost însărcinat cu coordonarea de la sol a atacurilor aeriene contra insurgenților talibani. Prințul a mai spus că a preferat această a doua misiune, pentru că a fost mai plină de acțiune.

El a mai spus că fratele său mai mare, prințul William, a dat dovadă de „puțină gelozie” în ceea ce îl privește, pentru că, „evident, ar fi adorat să fie și el în Afganistan”. Prințul William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, nu a fost niciodată trimis în astfel de misiuni, pentru că sunt considerate prea periculoase.

Prințul Harry s-a mai declarat „încântat” de vestea că fratele său și soția lui, ducesa Catherine, așteaptă un copil – care se va naște în iulie – și „nerăbdător” să devină unchi.

În același interviu, Harry a vorbit și despre scandalul în care a fost implicat în august, anul trecut: el a fost pozat nud, într-un hotel din Las Vegas, după ce jucase „strip-biliard”. El a spus că „nu s-a ridicat la înălțimea (statutului său, n.r.), că și-a decepționat familia și a decepționat și alte persoane”. „Însă eram într-un spațiu privat și un anumit nivel de intimitate trebuie respectat”, a mai spus acesta, adăugând că incidentul a fost „un exemplu clasic” al faptului că se comportă prea mult „ca un militar și nu suficient ca un prinț”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este românul prins că spiona obiective militare NATO și transmitea informații Rusiei
Mama Geta nu o suportă pe Daniela Iliescu? De necrezut ce a putut să spună...
Ce se întâmplă dacă țineți pâinea la frigider, de fapt. Efectul la care nu v-ați...
Foștii șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar. Denunțătorul, amenințat că...
O româncă din Italia a fost găsită într-o râpă adâncă de 30 de metri, după...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Regula obligatorie pentru POSESORII DE PISICI. S-a dat ordin pentru toată lumea
Zodii puse pe scandal în iunie. Își vor pune relațiile în pericol
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
De ce și-a retras Anca Serea fiica de la grădiniță: ”Niciun copil nu este suficient...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Legătura ciudată dintre coșmaruri și bolile autoimune
×