De ce fug adolescenții de pe Facebook

De ce fug adolescenții de pe Facebook
Publicat: 11/11/2013, 15:16
Actualizat: 27/03/2019, 23:40

Adolescenții renunță la Facebook în favoarea altor aplicații de comunicare instantanee precum WhatsApp, WeChat și Kakao Talk, din cauza faptului că părinții lor au început să folosească tot mai mult această rețea de socializare, informeză theguardian.com.

Conform sursei citate, Facebook a făcut un anunț surprinzător în această lună, potrivit căruia a înregistrat o scădere a numărului utilizatorilor zilnici, în special în rândul adolescenților. Cu alte cuvinte, adolescenții folosesc în continuare Facebook, dar nu mai utilizează rețeaua de socializare la fel de mult ca în trecut.

Migrația graduală a adolescenților către aplicațiile de comunicare instantanee precum WhatsApp, Kakao Talk și WeChat ar putea face ca Facebook să devină victima propriului succes. Drumul către creșterea până la aproximativ 1,2 miliarde de utilizatori activi pe lună ai Facebook s-a intersectat și cu mămici, tatici, mătuși și unchi care s-au alăturat rețelei de socializare, aceștia postând pe „peretele” copiilor citate inspiraționale, imagini cu animale drăguțe și comentarii la fotografiile copiilor. În acest context, nu este de mirare că Facebook nu mai este un loc în care adolescenții să-și actualizeze statusul de pe această platformă fără niciun fel de inhibiții, ci un instrument de comunicare obligatoriu pe care utilizatorii tineri continuă să-l folosească pentru că „toată lumea procedează astfel”. Așadar, toate lucrurile amuzante se întâmplă acum în altă parte, mai exact pe telefoanele lor mobile.

Când aplicațiile de comunicare instantanee precum WhatsApp au apărut în 2009, acestea au fost privite ca o amenințare de către operatorii de telefonie mobilă. Se estimează că operatorii de telefonie mobilă ar fi pierdut aproximativ 23 de miliarde de dolari din veniturile provenite din SMS-uri din cauza acestor aplicații de comunicare, care permit ca utilizatorii să trimită mesaje instantanee gratuite prin intermediul conexiunii de date a telefonului, care de cele mai multe ori este nelimitat.

WhatsApp – cea mai populară aplicație de comunicare instantanee din Marea Britanie și folosită de jumătate dintre posesorii de iPhone-uri din această țară, potrivit revistei Mobile Marketing – are peste 350 de milioane de utilizatori activi lunar la nivel global. Astfel, aceasta este cea mai mare aplicație de mesagerie din lume privind utilizatorii, cu mai mulți utilizatori activi chiar și față de platforma Twitter, care numără 218 milioane.

Potrivit sursei citate, 90% din populația Braziliei, 75% dintre ruși și jumătate dintre britanici folosesc aplicații de comunicare instantanee.

Unul dintre motivele care explică parțial această migrație constă în creșterea treptată a numărului utilizatorilor de vârsta a treia pe platforma Facebok. Un alt motiv este acela că aplicațiile de mesagerie oferă conversație privată cu prietenii din viața reală. Astfel, în loc de „urmărirea pasivă” a activității oamenilor, aplicațiile de mesagerie promovează dialogul instantaneu cu diferite grupuri de prieteni. Astfel, 78% dintre adolescenți și tineri folosesc aplicațiile de comunicare instantanee pentru a stabili o întâlnire, potrivit unui studiu realizat de Youth.

De asemenea, aceste aplicații de comunicare instantanee nu se mai axează doar pe mesagerie, ci sunt adevărate rețele de socializare. Cel mai bun exemplu vine din Asia, fiind dat de platformele de comunicare KakaoTalk (Coreea de Sud), WeChat (China) și LINE (Japonia). Toate acestea au milioane de utilizatori, WeChat numărând peste 200 de milioane, platforma oferind atât jocuri, cât și posibilitatea de a distribui muzică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Devine obligatoriu de la 1 OCTOMBRIE 2024. Se va aplica în absolut TOATĂ România
Exclusiv: Cu cine l-a înlocuit Simona Halep pe Toni Iuruc. Tenismena, surprinsă în fapt
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Rafael Nadal nu este „100% sigur” dacă se va mai întoarce la Openul Italiei
×