Finanțele au primit declarații de plată pentru taxa de stâlp de peste 1 miliard de lei, dublu față de estimarea din buget

Finanțele au primit declarații de plată pentru taxa de stâlp de peste 1 miliard de lei, dublu față de estimarea din buget
Publicat: 27/05/2014, 14:19
Actualizat: 23/03/2019, 12:19

„Ieri aveam un miliard de lei din taxă, dar suma e în curs de actualizare. Astăzi sigur suma este mai mare. Este dublu față de sumele din buget. Avem o cifră în buget și o altă sumă în estimări” a afirmat Manolescu în conferința „Cei mai mari jucători din economie” organizată de Ziarul Financiar.

El a adăugat că Guvernul a convenit cu FMI să treacă în buget o sumă mai mică din taxa pe construcțiile speciale însă estimările de încasări erau mai mari.

„Acel miliard de lei este suma declarată până acum, dar să vedem efectiv cât se plătește, pentru că mai avem de încasat o tranșă în septembrie”, a mai spus Manolescu.

Oficialul MFP a precizat că există discuții pentru schimbarea tipului de impozitare, unele domenii fiind afectate mai mult de această taxare, precum cel energetic, însă nu s-a luat o decizie finală.

„Există mai multe discuții, am avut solicitări din partea celor vizați de taxa pe construcții speciale. Nu s-a luat o decizie finală, așteptăm să vedem care sunt sumele totale declarate și care sunt cele mai împovărate domenii. Dorim să facem o analiză, în zona energetică sunt foarte multe probleme și mulți agenți economici s-au plâns că sumele sunt foarte mari”, a arătat secretarul de stat.

Întrebat dacă vor exista exceptări pentru domeniile împovărate, el a menționat că Finanțele au realizat diverse scenarii, însă nu au ajuns la o decizie, întrucât o exceptare într-o anumită zonă ar putea genera solicitări de exceptări și în alte zone, „odată deschisă o cale a exceptărilor s-ar putea să fie ulterior argumente și din alte zone pentru a introduce anumite categorii de excepții”.

„O altă măsură solicitată a fost schimbarea bazei de calcul, ceea ce ar corecta anumite diferențe care au apărut între diverși agenți economici (…) A fost sesizat faptul că o aplicare a acestei taxe la valoarea contabilă brută generează discrepanțe între diverși agenți economici care în politica contabilă și-au ales o metodă sau alta de evaluare și de reflectare a valorii în contabilitate. Solicitarea a fost aplicarea la valoarea fiscală netă, analizăm variantele”, a punctat Manolescu.

La sfârșitul lunii aprilie, premierul Victor Ponta declara că Guvernul va obține din impozitarea construcțiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ținta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internațional, care reprezintă unul dintre principalele argumente pentru a reduce contribuțiile de asigurări sociale.

Și ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, preciza că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obține mai mult de 1 miliard lei, față de prognoza inițială de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilită, potrivit premierului, la solicitarea FMI.

La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta că numai din ceea ce se află în bilanțul companiilor și nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.

Impozitul pe proprietate pentru construcțiile speciale, de 1,5% din valoarea construcției, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marți, prima plată urmând să fie efectuată până luni, 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Serviciu militar obligatoriu pentru FEMEI. Ar putea fi chemate în Armată
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×