Prințul Charles, încântat de pâinea pe care a mâncat-o în România

Prințul Charles, încântat de pâinea pe care a mâncat-o în România
Publicat: 30/05/2014, 18:33
Actualizat: 02/02/2019, 01:34

Omul de afaceri Dioszegi Laszlo din Sfântu Gheorghe, proprietar al unei brutării din oraș și care din acest an vinde pâine secuiască tradițională, cu cartofi, și în Marea Britanie, unde și-a deschis o brutărie, a participat și el, joi, la petrecerea câmpenească organizată de localnicii din Valea Zălanului în cinstea Prințului Charles.

Dioszegi Laszlo a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că din această pâine cu cartofi a gustat și Prințul Charles la petrecerea organizată în livadă, unde aproximativ 50 de localnici au întins mese cu bucate tradiționale.

„Prințul Charles a apreciat că este foarte gustoasă și s-a interesat dacă pâinea este făcută din făină de grâu”, a povestit omul de afaceri covăsnean.

Dioszegi a menționat că prințul s-a arătat interesat de faptul că această pâine, realizată conform unei rețete tradiționale din zonă, se comercializează acum și în Marea Britanie, dar i s-a povestit și faptul că brutăria Diószegi a copt cea mai mare pâine tradițională cu cartofi din lume.

„A apreciat ca interesant faptul că pâinea produsă de noi se vinde și în Marea Britanie”, a spus omul de afaceri din Sfântu Gheorghe.

La rândul său, primarul comunei Malnaș, de care aparține Valea Zălanului, Kasleder Jozsef, susține că mesajul cel mai important al prezenței Prințului Charles în zonă este că „nu Valea Zălanului s-a dus la Prințul Charles, ci el a venit la Valea Zălanului”.

„Nu Valea Zălanului s-a dus la Prințul Charles, ci el a venit la Valea Zălanului. Acest lucru are un mesaj foarte important, de care însă mulți nu-și dau seama. Valea Zălanului are o valoare importantă, cu o natură neatinsă. Satul s-a păstrat așa cum era în anii 1940, iar localnicii și acum muncesc la fel ca acum 50-60 de ani. Aici, nedezvoltarea a devenit acum un avantaj. (…) Suntem bucuroși că noi am fost aleși de Prințul Charles ca să cumpere aici casă. După spusele dânsului, el a fost peste tot în lume, iar aici, în Valea Zălanului, se simte foarte bine”, a declarat Kasleder.

Primarul a spus că problema este că, după ce pleacă Prințul Charles, nimeni nu mai este interesat de valorile zonei, cu toate că nici satul și nici oamenii nu se mută.

„Acum, o zi sau două, toate lumea e cu ochii pe Valea Zălanului, iar pe urmă se uită. După posibilitățile pe care le avem, noi încercăm să facem câte ceva, dar e greu. În ianuarie am făcut o cooperativă cu tinerii din Valea Zălanului, vrem să producem în cantități nu foarte mari produse locale, să prelucrăm fructe de pădure, ciuperci. Avem un brand și vrem să ne folosim de acesta, dar e foarte greu întrucât cooperativa nu are niciun leu momentan. Am încercat să accesăm fonduri europene, dar sunt niște cerințe care ne împiedică să ne dezvoltăm”, a explicat edilul.

Prințul Charles a petrecut, joi, aproape o oră în compania a aproape 50 de localnici din Valea Zălanului (Covasna), care în cinstea sa au organizat o petrecere într-o livadă, unde el a mâncat mămăligă cu brânză și a ascultat muzică populară maghiară.

Prințul Charles va pleca din România sâmbătă.

El a ajuns în România marți după-amiază, pe Aeroportul din Târgu Mureș, cu un avion privat, fiind preluat de către ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază. Prințul Charles a petrecut câteva ore în satul brașovean Viscri, mergând la locuința pe care o are în localitate și discutând cu un arhitect despre lucrări la aceasta, întrucât intenționează să o extindă.

Din Viscri, Prințul Charles a mers în localitatea covăsneană Micloșoara, din zona Baraolt, unde a înnoptat la reședința familiei contelui Kalnoky Tibor.

Miercuri, el s-a întors în județul Brașov, unde a vizitat Biserica Neagră, el spunându-le jurnaliștilor că se simte foarte bine la Brașov. La ieșirea din biserică, Prințul Charles a fost aplaudat de către brașovenii și turiștii care se aflau în zonă.

Miercuri seară, Prințul Charles a ajuns în Valea Zălanului din Covasna, unde are mai multe proprietăți, una dintre acestea fiind o casă veche de peste o sută de ani, care a fost complet renovată.

Prințul Charles s-a aflat în România și în urmă cu un an, când a mers la domeniul contelui Kalnoky Tibor din Micloșoara, la una din proprietățile sale de pe Valea Zălanului, din comuna Malnaș, județul Covasna, în localitatea mureșeană Archita și în localitatea brașoveană Viscri.

În aceeași perioadă, Prințul Charles s-a întâlnit cu președintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, tot atunci având o întâlnire și cu premierul Victor Ponta.

În cadrul aceleiași vizite private de anul trecut, Prințul Charles a avut o scurtă întrevedere și cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, care l-a invitat să i se alăture în viitoarele sale proiecte „verzi”, moștenitorul coroanei Marii Britanii fiind de acord cu acest lucru.

Prințul Charles a fost în Transilvania de mai multe ori în ultimii ani, în vizite private în județele Mureș, Covasna, Harghita și Brașov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună