Prințul Charles, încântat de pâinea pe care a mâncat-o în România

Prințul Charles, încântat de pâinea pe care a mâncat-o în România
Publicat: 30/05/2014, 18:33
Actualizat: 02/02/2019, 01:34

Omul de afaceri Dioszegi Laszlo din Sfântu Gheorghe, proprietar al unei brutării din oraș și care din acest an vinde pâine secuiască tradițională, cu cartofi, și în Marea Britanie, unde și-a deschis o brutărie, a participat și el, joi, la petrecerea câmpenească organizată de localnicii din Valea Zălanului în cinstea Prințului Charles.

Dioszegi Laszlo a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că din această pâine cu cartofi a gustat și Prințul Charles la petrecerea organizată în livadă, unde aproximativ 50 de localnici au întins mese cu bucate tradiționale.

„Prințul Charles a apreciat că este foarte gustoasă și s-a interesat dacă pâinea este făcută din făină de grâu”, a povestit omul de afaceri covăsnean.

Dioszegi a menționat că prințul s-a arătat interesat de faptul că această pâine, realizată conform unei rețete tradiționale din zonă, se comercializează acum și în Marea Britanie, dar i s-a povestit și faptul că brutăria Diószegi a copt cea mai mare pâine tradițională cu cartofi din lume.

„A apreciat ca interesant faptul că pâinea produsă de noi se vinde și în Marea Britanie”, a spus omul de afaceri din Sfântu Gheorghe.

La rândul său, primarul comunei Malnaș, de care aparține Valea Zălanului, Kasleder Jozsef, susține că mesajul cel mai important al prezenței Prințului Charles în zonă este că „nu Valea Zălanului s-a dus la Prințul Charles, ci el a venit la Valea Zălanului”.

„Nu Valea Zălanului s-a dus la Prințul Charles, ci el a venit la Valea Zălanului. Acest lucru are un mesaj foarte important, de care însă mulți nu-și dau seama. Valea Zălanului are o valoare importantă, cu o natură neatinsă. Satul s-a păstrat așa cum era în anii 1940, iar localnicii și acum muncesc la fel ca acum 50-60 de ani. Aici, nedezvoltarea a devenit acum un avantaj. (…) Suntem bucuroși că noi am fost aleși de Prințul Charles ca să cumpere aici casă. După spusele dânsului, el a fost peste tot în lume, iar aici, în Valea Zălanului, se simte foarte bine”, a declarat Kasleder.

Primarul a spus că problema este că, după ce pleacă Prințul Charles, nimeni nu mai este interesat de valorile zonei, cu toate că nici satul și nici oamenii nu se mută.

„Acum, o zi sau două, toate lumea e cu ochii pe Valea Zălanului, iar pe urmă se uită. După posibilitățile pe care le avem, noi încercăm să facem câte ceva, dar e greu. În ianuarie am făcut o cooperativă cu tinerii din Valea Zălanului, vrem să producem în cantități nu foarte mari produse locale, să prelucrăm fructe de pădure, ciuperci. Avem un brand și vrem să ne folosim de acesta, dar e foarte greu întrucât cooperativa nu are niciun leu momentan. Am încercat să accesăm fonduri europene, dar sunt niște cerințe care ne împiedică să ne dezvoltăm”, a explicat edilul.

Prințul Charles a petrecut, joi, aproape o oră în compania a aproape 50 de localnici din Valea Zălanului (Covasna), care în cinstea sa au organizat o petrecere într-o livadă, unde el a mâncat mămăligă cu brânză și a ascultat muzică populară maghiară.

Prințul Charles va pleca din România sâmbătă.

El a ajuns în România marți după-amiază, pe Aeroportul din Târgu Mureș, cu un avion privat, fiind preluat de către ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază. Prințul Charles a petrecut câteva ore în satul brașovean Viscri, mergând la locuința pe care o are în localitate și discutând cu un arhitect despre lucrări la aceasta, întrucât intenționează să o extindă.

Din Viscri, Prințul Charles a mers în localitatea covăsneană Micloșoara, din zona Baraolt, unde a înnoptat la reședința familiei contelui Kalnoky Tibor.

Miercuri, el s-a întors în județul Brașov, unde a vizitat Biserica Neagră, el spunându-le jurnaliștilor că se simte foarte bine la Brașov. La ieșirea din biserică, Prințul Charles a fost aplaudat de către brașovenii și turiștii care se aflau în zonă.

Miercuri seară, Prințul Charles a ajuns în Valea Zălanului din Covasna, unde are mai multe proprietăți, una dintre acestea fiind o casă veche de peste o sută de ani, care a fost complet renovată.

Prințul Charles s-a aflat în România și în urmă cu un an, când a mers la domeniul contelui Kalnoky Tibor din Micloșoara, la una din proprietățile sale de pe Valea Zălanului, din comuna Malnaș, județul Covasna, în localitatea mureșeană Archita și în localitatea brașoveană Viscri.

În aceeași perioadă, Prințul Charles s-a întâlnit cu președintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, tot atunci având o întâlnire și cu premierul Victor Ponta.

În cadrul aceleiași vizite private de anul trecut, Prințul Charles a avut o scurtă întrevedere și cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, care l-a invitat să i se alăture în viitoarele sale proiecte „verzi”, moștenitorul coroanei Marii Britanii fiind de acord cu acest lucru.

Prințul Charles a fost în Transilvania de mai multe ori în ultimii ani, în vizite private în județele Mureș, Covasna, Harghita și Brașov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului