Leul s-ar putea întări după decizia Băncii Centrale Europene privind dobânzile

Leul s-ar putea întări după decizia Băncii Centrale Europene privind dobânzile
Publicat: 07/06/2014, 10:01
Actualizat: 29/07/2014, 21:21

Decizia ar putea să afecteze, în următoarele luni, și dobânzile la euro practicate de băncile din România. În momentul de față, cine ține euro la bancă primește dobânzi între 0,8 și 2%. Dacă acestea vor fi reduse și mai mult, este posibil ca o parte din cele peste 17 miliarde de euro ținute de companii și români în conturile băncilor locale să fie retrase și schimbate în lei, mișcare care ar putea aprecia moneda națională.

În plus, în comparație cu alte țări europene, unde dobânzile vor fi aproape de zero, România are în continuare dobânzi avantajoase, și ar putea să atragă astfel banii investitorilor din străinătate, altă măsură care pe termen mediu poate ajuta leul.

Randamentele obligațiunilor statelor din zona euro au atins vineri minime record, datorită măsurilor de stimulare a economiei regiunii anunțate cu o zi în urmă de Banca Centrală Europeană, Mario Draghi dovedind încă o dată că este cel mai bun prieten al pieței obligațiunilor, relatează Bloomberg.

„Suntem mulțumiți pentru că în opinia noastră BCE a confirmat așteptările. În acest an performanțele au venit din investițiile pe piețele periferice, în obligațiuni corporate și guvernamentale”, a declarat Nicola Marinelli, manager de fonduri la compania Sturgeon Capital în Londra, care l-a descris pe Draghi ca pe un bancher „rock-star”.

Planul BCE, care include reduceri de dobânzi și finanțarea operațiunilor de creditare ale băncilor, contribuie la creșterea prețurilor obligațiunilor, lăsând în urmă amintirea crizei datoriilor care a riscat să destrame zona euro în 2012.

Pe lângă îmbogățirea proprietarilor de obligațiuni, aprecierea obligațiunilor guvernamentale poate susține eforturile țărilor de a ține sub control datoriile și să alimenteze fluxul de numerar către companii și populație.

Randamentul obligațiunilor belgiene, franceze, irlandeze, italiene și spaniole au scăzut la minime record, la cel al obligațiunilor germane pe termen de cinci ani a coborât la cel mai redus nivel după mai 2013.
Obligațiunile Greciei și Portugaliei s-au apreciat în acest an cu 6,1%, potrivit Bloomberg World Bond Indexes.

Randamentul obligațiunilor spaniole cu scadența de 10 ani, care era în 2012 mai mare cu 6 puncte procentuale decât cel al obligațiunilor similare britanice, a coborât vineri sub nivelul acestora. Declinul este un nou semn al redresării pieței de obligațiuni, după cele remarcate în cazul titlurilor Irlandei, Portugaliei și Greciei.

BCE a redus joi dobânda de politică monetară la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, și a coborât rata la depozitele constituite de bănci la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care va taxa banii păstrați de bănci în conturi BCE. Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare va fi scăzută de la 0,25% la 0,15%, dobânda la facilitatea de creditare marginală va coborî de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit va fi redusă de la 0%, la -0,1%.

Instituția oprește totodată operațiunile de răscumpărare de obligațiuni de către bănci, va lansa operațiuni de refinanțare pe termen lung și se pregătește pentru relaxarea cantitativă, respectiv suplimentarea de lichidități. BCE a mai anunțat vineri crearea unui program de 400 de miliarde de euro pentru stimularea băncilor să acorde credite și va prelungi accesul nelimitat al băncilor la lichidități pe termen scurt cel puțin până în decembrie 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete