Cum se citește, pe nemțește, Klaus Iohannis

Cum se citește, pe nemțește, Klaus Iohannis
Publicat: 29/06/2014, 22:24
Actualizat: 06/07/2016, 06:33

Ca să fiu sincer, sâmbătă, urmărindu-l pe Klaus Iohannis, am înțeles și eu ce înseamnă să fii un politician cu cojones; și, slavă Domnului, văzusem destulă marfă la zi, dacă nu chiar pe toată. Cu mici excepții, ceilalți par bântuiți de colică intestinală: mărunți, prefăcuți, suferinzi, fals-preocupați și schimbători. Vorbesc cu nodu-n gât, cu lacrimă și cu suspinu-n glas. Acuză necontenit, bat câmpii și ironizează mediocru.

Ce s-a întâmplat în Congresul PNL, în week end, până la un punct, a fost din alt film. O anume rigoare, altfel de aer, altfel de lumină. Apoi, am dat-o pe românisme. A venit Crin la microfon ca să-i mulțumească prefăcut noului președinte, Klaus Iohannis, că i-a rezervat un loc în stafful de campanie, și l-a persiflat „subțire” și dâmbovițean, anunțându-l că e pregătit pentru „mai mult” – mister, vezi Doamne.

S-a prezentat, apoi, conform scenariului, Teodor Atanasiu. S-a-nfipt în microfon, agitat și cam comic, cerând vot pentru desemnarea prezidențiabilului în Congres, „că tot e lumea strânsă azi, aici”…

„Intuind” în nota politicii „naționale”, când l-am auzit pe Iohannis că-i ordonă lui Quintus, stând la prezidiu, „Dați-mi cuvântul, să spun eu…” mi-am zis: uite-l pe neamț făcându-se și el român și fanfaron. Să vezi dramoletă dracului – cum o să anunțe el acum, cu zâmbet mic, că renunță la lupta „prezidențiabilă” în favoarea lui Crin, că se mulțumește cu partidul, că lui Antonescu i se cuvine, că de ce să mai tulbure apele – nefăcând, de fapt, altceva decât să oficializeze un șmen orânduit în culise, de câteva zile.

Aiurea. Omul a făcut spectacol. De la privire, la pauze – de la construcție, la „dozaj”: „Dragi liberali – zice, constat cu bucurie că suntem în cea mai fericită situație în care poate fi un partid serios, să aibă doi candidați. Dacă suntem în această situație, cred că în acest moment este suficient să ne bucurăm. Este suficient dacă ne bucurăm că avem doi candidați. Nu trebuie să votăm nimic astăzi. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este să apară o sciziune în partid. Nu mă feresc, însă, de nicio competiție și dacă va fi să intru în competiție cu domnul președinte și prieten Antonescu, așa să fie, dar nu astăzi. Cred că este bine să avem înțelepciunea să vedem lucrurile bune și să nu le stricăm, grăbindu-le”, a spus Iohannis.

Înțelegeți?! Zâmbet metalic, forță, apăsat pe „în acest moment este suficient să ne bucurăm”; apoi, foarte sus: „Nu trebuie să votăm nimic astăzi!”, și continuarea…

Fără vreun complex, fără „să vedeți, știți, eu…”. Nimic. Nicio ezitare, niciun bemol, nicio scăpare de voce. Doar vibrația metalică și decizia nerostită: „M-ați ales, sunt comandantul vostru! Aici nu negociem și nu trăim la ralanti. N-am de gând să-mpart puterea cu nimeni, cu atât mai puțin cu cei care au avut-o și s-au lepădat, cam repede de ea”.

Ați reținut figura neamțului când a spus: „…și dacă va fi să intru în competiție cu domnul președinte și prieten Antonescu, așa să fie, dar nu astăzi!”? Privirea aceea piezișă, ca o scânteie pe lama briciului prospăt dat pe curea? Adică n-am nevoie de efuziunile voastre balcanice, de nostalgii mărunte, de jocuri ezitante, de prostiile Noricăi „suntem partid național, nu mai avem români să ne conducă?!”, de decizii la două capete. „Gata! Kaput!”.

Și apoi, odată lucrurile puse la punct, când Iohannis s-a întâlnit, în sală, cu Antonescu și și-au strâns mâinile, ați observat diferența? Mie mi s-a părut Crin cam mărunt și cam ofilit.

Poate că doar alura lui Iohannis a făcut să pară astfel…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?