Cum se citește, pe nemțește, Klaus Iohannis

Cum se citește, pe nemțește, Klaus Iohannis
Publicat: 29/06/2014, 22:24
Actualizat: 06/07/2016, 06:33

Ca să fiu sincer, sâmbătă, urmărindu-l pe Klaus Iohannis, am înțeles și eu ce înseamnă să fii un politician cu cojones; și, slavă Domnului, văzusem destulă marfă la zi, dacă nu chiar pe toată. Cu mici excepții, ceilalți par bântuiți de colică intestinală: mărunți, prefăcuți, suferinzi, fals-preocupați și schimbători. Vorbesc cu nodu-n gât, cu lacrimă și cu suspinu-n glas. Acuză necontenit, bat câmpii și ironizează mediocru.

Ce s-a întâmplat în Congresul PNL, în week end, până la un punct, a fost din alt film. O anume rigoare, altfel de aer, altfel de lumină. Apoi, am dat-o pe românisme. A venit Crin la microfon ca să-i mulțumească prefăcut noului președinte, Klaus Iohannis, că i-a rezervat un loc în stafful de campanie, și l-a persiflat „subțire” și dâmbovițean, anunțându-l că e pregătit pentru „mai mult” – mister, vezi Doamne.

S-a prezentat, apoi, conform scenariului, Teodor Atanasiu. S-a-nfipt în microfon, agitat și cam comic, cerând vot pentru desemnarea prezidențiabilului în Congres, „că tot e lumea strânsă azi, aici”…

„Intuind” în nota politicii „naționale”, când l-am auzit pe Iohannis că-i ordonă lui Quintus, stând la prezidiu, „Dați-mi cuvântul, să spun eu…” mi-am zis: uite-l pe neamț făcându-se și el român și fanfaron. Să vezi dramoletă dracului – cum o să anunțe el acum, cu zâmbet mic, că renunță la lupta „prezidențiabilă” în favoarea lui Crin, că se mulțumește cu partidul, că lui Antonescu i se cuvine, că de ce să mai tulbure apele – nefăcând, de fapt, altceva decât să oficializeze un șmen orânduit în culise, de câteva zile.

Aiurea. Omul a făcut spectacol. De la privire, la pauze – de la construcție, la „dozaj”: „Dragi liberali – zice, constat cu bucurie că suntem în cea mai fericită situație în care poate fi un partid serios, să aibă doi candidați. Dacă suntem în această situație, cred că în acest moment este suficient să ne bucurăm. Este suficient dacă ne bucurăm că avem doi candidați. Nu trebuie să votăm nimic astăzi. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este să apară o sciziune în partid. Nu mă feresc, însă, de nicio competiție și dacă va fi să intru în competiție cu domnul președinte și prieten Antonescu, așa să fie, dar nu astăzi. Cred că este bine să avem înțelepciunea să vedem lucrurile bune și să nu le stricăm, grăbindu-le”, a spus Iohannis.

Înțelegeți?! Zâmbet metalic, forță, apăsat pe „în acest moment este suficient să ne bucurăm”; apoi, foarte sus: „Nu trebuie să votăm nimic astăzi!”, și continuarea…

Fără vreun complex, fără „să vedeți, știți, eu…”. Nimic. Nicio ezitare, niciun bemol, nicio scăpare de voce. Doar vibrația metalică și decizia nerostită: „M-ați ales, sunt comandantul vostru! Aici nu negociem și nu trăim la ralanti. N-am de gând să-mpart puterea cu nimeni, cu atât mai puțin cu cei care au avut-o și s-au lepădat, cam repede de ea”.

Ați reținut figura neamțului când a spus: „…și dacă va fi să intru în competiție cu domnul președinte și prieten Antonescu, așa să fie, dar nu astăzi!”? Privirea aceea piezișă, ca o scânteie pe lama briciului prospăt dat pe curea? Adică n-am nevoie de efuziunile voastre balcanice, de nostalgii mărunte, de jocuri ezitante, de prostiile Noricăi „suntem partid național, nu mai avem români să ne conducă?!”, de decizii la două capete. „Gata! Kaput!”.

Și apoi, odată lucrurile puse la punct, când Iohannis s-a întâlnit, în sală, cu Antonescu și și-au strâns mâinile, ați observat diferența? Mie mi s-a părut Crin cam mărunt și cam ofilit.

Poate că doar alura lui Iohannis a făcut să pară astfel…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului