Consiliul Național Secuiesc face o nouă încercare pentru autonomie

Consiliul Național Secuiesc face o nouă încercare pentru autonomie
Publicat: 06/08/2014, 18:15

De această dată este vorba de un memorandum – ale cărui formă și conținut au fost aprobate de conducerea CNS în luna februarie a acestui an – ce urmează a fi adoptat de toate cele 153 de consilii locale din județele Covasna, Harghita și Mureș dominate de consilieri și primari maghiari, indiferent că fac parte din UDMR, Partidul Civic Maghiar ori Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Acest memorandum ar urma să fie înaintat apoi Guvernului și Parlamentului României, precum și forurilor internaționale. Acesta prevede înființarea unei regiuni administrative „Ținutul Secuiesc” cu statut de autonomie teritorială, ale cărei subdiviziuni administrative vor fi stabilite prin referendumuri locale, împreună cu denumirile și simbolurile lor și în care maghiara va fi limbă oficială, cu același statut ca și limba română.

Până în prezent, memorandumul a fost votat de peste 20 de consilii locale din cele trei județe, în frunte cu cele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc și Gheorgheni (Harghita), Ozun, Târgu Secuiesc, Baraolt și Sfântu Gheorghe (Covasna).

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda atenționărilor scrise trimise tuturor administrațiilor locale de prefecții Marius Popica (jud. Covasna), Andrei Jean-Adrian (Harghita) și Vasile Liviu Oprea (Mureș), care au avertizat că respectivele memorandumuri încalcă prevederile legale în vigoare și vor fi atacate, fără excepție, în contencios administrativ.

Cei trei prefecți au atacat deja toate hotărârile consiliilor locale de aprobare a memorandumului votate până acum, care au fost astfel suspendate de drept până când instanțele de judecată își vor lua o decizie în acest sens.

„Le-am atras atenția că aceste hotărâri sunt nelegale și vor fi atacate în instanță dacă le adoptă. Noi nu vrem să intentăm procese autorităților locale, nu ăsta e rolul nostru, dar dacă forțează nota suntem obligați să facem acest lucru, să punem în aplicare legea. Noi i-am avertizat pe toți, să fie clar pentru toată lumea, să nu spună că n-au știut, cred că am procedat normal și corect”, a explicat prefectul Marius Popica.

Trebuie menționat că, după atacarea celor 12 hotărâri ale consiliilor locale din Harghita, prefectul Andrei Jean-Adrian a fost retrogradat subprefect, chiar în timp ce se afla în concediu de odihnă. Printr-un ordin semnat de premierul Victor Ponta la finele săptămânii trecute, el a fost înlocuit, fără nici o explicație, cu un prefect al UDMR.

Cu sau fără temei, această decizie a premierului a fost percepută de unii susținători ai autonomiei teritorial-etnice a Ținutului Secuiesc drept o acceptare tacită a pretențiilor lor.

„Nu realitatea trebuie schimbată ca să fie cum scrie în Constituție, ci legile și Constituția trebuie schimbate ca să fie conform realității din această țară. Nici o lege nu e Biblie să nu poată fi modificată. Iar această petiție către Parlament și Guvern și către ambasade și organizații internaționale este binevenită și este un drept democratic al nostru în calitate de aleși ai cetățenilor acestui oraș”, a declarat primarul UDMR Sf. Gheorghe, Antal Arpad, la finalul ședinței extraordinare de miercuri a Consiliului Local în care a fost aprobat memorandumul Consiliului Național Secuiesc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului