Ce înseamnă pentru România rezervele de petrol de „importanță excepțională” descoperite de Rosneft și Exxon în Marea Arctică

Ce înseamnă pentru România rezervele de petrol de „importanță excepțională descoperite de Rosneft și Exxon în Marea Arctică
Publicat: 29/09/2014, 17:37
Actualizat: 05/02/2016, 18:25

Societatea rusă de stat Rosneft și Exxon Mobil, cea mai mare companie americană în domeniul energiei, au descoperit rezerve mari de petrol în Marea Kara, din regiunea arctică, demonstrând că aceasta din urmă poate deveni cea mai importantă sursă de petrol din lume.

Anunțul a fost făcut sâmbătă de Igor Secin, directorul general al Rosneft, care a călătorit două zile pe o navă rusească de cercetări până la platforma de foraje unde a fost făcută descoperirea. Forajul a descoperit circa un miliard de barili de petrol, iar structura geologică similară din împrejurimi sugerează că rezervele de petrol din zonă ar putea fi mai mari decât cele din secțiunea americană a Golfului Mexic, a spus Secin, potrivit Mediafax. Spre comparație, rezervele cunoscute de petrol ale României erau estimate la finele anului 2012 la 600 de milioane de barili, cantitatea estimată că s-ar termina în decurs de 19,1 ani, în actualele condiții de prooducție, potrivit unui studiu BP.

„Depășește așteptările noastre. Această descoperire are o importanță excepțională, demonstrând prezența hidrocarburilor în regiunea Arctică”, a adăugat șeful Rosneft, citat de Bloomberg.

La București, anunțul care a entuziasmat mediul energetic mondial este primit cu o doză de scepticism. Ionuț Purică, expert în energie, este de părere că este puțin probabil ca această descoperire să însemne foarte mult pentru România, apreciind că, în funcție de deciziile pe care le va lua organizația OPEC a țărilor exportatoare de petrol, este posibil ca prețul petrolului pe plan mondială să mai scadă.

„Pentru România este puțin probabil să însemne foarte mult. Un singur lucru, cantitatea de gaze și petrol disponibilă la nivel mondial va fi mai mare, dacă OPEC nu va lua măsuri în sens contrar. Astfel că s-ar putea să avem o scădere a prețului petrolului”, a declarat pentru gândul expertul în energie Ionuț Purică. Pe de altă parte, în opinia acestuia, costurile de foraj în zona arctică sunt foarte mari, iar resursele descoperite nu vor putea fi vândute la un preț mic.

De mult timp, mai ales odată cu reducerea calotei înghețate, sunt discuții că în zona arctică ar exista importante resurse de petrol. Zona de influență este împărțită între Federația Rusă, SUA, Canada și Danemarca. ” Nimeni nu poate ști însă dacă în viitorul previzibil nu poate apărea o inversare a fenomenului, așa cum s-a întâmplat la Polul Sud, unde calota de gheață a crescut”, avertizează expertul citat.

Oficialități americane estimau anul trecut că zona arctică deține 13% din rezervele încă nedescoperite de petrol ale lumii și 30% din cele de gaz. Schimbarea climatului va face mai ușor de exploatat aceste zone, pe măsură ce calota glaciară se micșorează.

Dumitru Chisăliță, expert în petrol și gaze, este de părere că vor fi necesare noi investigații pentru a valida noua descoperire.

„Această descoperire trebuie să fie validată, doar o singură sondă nu poate să permită o validare a acestei informații. Vor fi necesare noi investigații și noi sonde pentru a se valida această afirmație. Pentru întreg mapamondul această descoperire este una foarte importantă, inclusiv prin asocierea celor care au realizat această descoperire și care va reașeza multe strategii energetice la momentul validării sale”, a declarat pentru gândul Dumitru Chisăliță, expert în petrol și gaze.

Descoperirea, „citită” în cheia sancțiunilor la adresa Rusiei

Descoperirea a fost făcută pe fondul acutizării dezacordurilor dintre Rusia și Statele Unite legate de acțiunile președintelui Vladimir Putin în Ucraina. Puțul a fost forat înainte de termenul limită de 10 octombrie pe care Exxon l-a primit din partea autorităților americane, în cadrul sancțiunilor care interzic companiilor din SUA să lucreze în apele rusești din regiunea Arctică.

Rosneft și Exxon nu vor mai putea să efectueze alte foraje, blocând activitățile de explorare și dezvoltare din regiune, în pofida descoperirii anunțate sâmbătă.

„Am descoperit hidrocarburi, dar este prematur să facem speculații în legătură cu rezultatul. Obiectivul nostru principal este să finalizăm lucrările la puț și să oprim operațiunile în siguranță, în conformitate cu licența dată de guvernul SUA”, a declarat Richard Keil, purtător de cuvânt al grupului american.

Exploatarea rezervelor de petrol din regiunea arctică, activitate care va costa sute de miliarde de dolari, pe parcursul mai multor decenii, este una dintre cele mai mari ambiții ale președintelui Putin. Pe măsură ce actualele exploatări din Siberia își epuizează rezervele, Rusia are nevoie să dezvolte noi proiecte, care să îi susțină rivalitatea cu SUA pentru poziția de cel mai mare producător de petrol și gaze din lume.

Producția la zăcământul din Marea Kara ar putea începe în cinci-șapte ani, a spus Secin, adăugând că zăcământul descoperit acolo se va numi „Victoria”.

Cel mai costisitor puț forat de ruși

Puțul forat în Marea Kara, cel mai costisitor din istoria rusă, a țintit o structură subacvatică numită Universitețkaia, iar succesul acestuia a fost considerat esențial pentru strategia Rusiei în regiune. La ceremonia de lansare a forajului, care a atins o adâncime de peste 2.000 de metri, a fost marcată de o ceremonie la care au participat Putin și Secin.

Importanța forajelor din Oceanul Arctic a fost unul dintre motivele pentru care explorarea offshore de petrol a fost inclusă în cea mai recentă rundă a sancțiunilor americane.

Exxon și Rosneft au au acord de colaborare la explorările din Oceanul Arctic.

„Ambele părți speră că până când vor fi pregătite să înceapă forajul la următorul puț, sancțiunile vor fi ridicate”, a declarat Julian Lee, analist în domeniul petrolului la Bloomberg First Word în Londra.

Miza este mare pentru Exxon, cel mai mare producător de energie la nivel mondial, cu o capitalizare de 408 miliarde de dolari.

Președintele și directorul executiv al Exxon, Rex Tillerson, mizează pe descoperirile din Rusia pentru a inversa trendul de stagnare a activităților de explorare și cel de creștere a costurilor de extragere a țițeiului și gazelor. Producția de petrol a Exxon a scăzut în 2012 și 2013, iar în acest an este așteptată o stagnare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc