CORECTITUDINEA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE este asigurată de oameni plătiți mai prost decât gunoierii. Cât câștigă un membru într-o comisie electorală

CORECTITUDINEA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE este asigurată de oameni plătiți mai prost decât gunoierii. Cât câștigă un membru într-o comisie electorală
Publicat: 03/11/2014, 15:13

Membrii birourilor electorale primesc pe ora de muncă de la 6,25 de lei până la 7,91 lei, în funcție de sarcinile îndeplinite la secția de votare. Suma este mai mică decât cea câștigată de un angajat dintr-un restaurant din România, care primește 8,53 de lei pe oră și lucrează în cel mai prost plătit domeniu din țară.

Biroul electoral al unei secții de votare din România cuprinde un președinte și șapte membri, reprezentanți ai partidelor politice care au candidați la alegerile prezidențiale. Președintele câștigă 85 de lei pe zi pentru munca depusă în secția de votare, iar ceilalți membri ai biroului electoral câștigă 65 de lei pe zi, indiferent de numărul de ore muncite. La această sumă se adaugă 10 lei de persoană pe zi pentru gustări, băuturi răcoritoare și cafea.

Calculul gândul ia în considerare 12 ore de muncă pentru membrii biroului electoral, un salariu mediu brut de 1.366 de lei obținut de personalul din industria ospitalității și raportat de Institutul Național de Statistică, și prevederile Codului Muncii care arată că un angajat poate lucra până la 40 de ore pe săptămână, deci 160 de ore pe lună.

Membrii biroului electoral câștigă, totodată, mai puțin pe ora de muncă decât angajații cu cele mai mici salarii medii brute din economie, care se ocupă cu :

– fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 9,25 lei pe oră

– fabricarea mobilei – 9,41 lei pe oră

– tăbăcirea și finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj și marochinorie, harnașamente și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor – 9,47 lei pe oră

– industria alimentară – 9,72 lei pe oră

– prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite – 10,1 lei pe oră

– colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; recuperarea materialelor reciclabile; activități și servicii de decontaminare – 10,33 lei pe oră.

Cinci din șapte membri ai biroului electoral sunt și membri ai partidelor de la guvernare (PSD-UNPR-PC; ACL; PMP; UDMR; PPDD), iar celelalte locuri sunt ocupate, prin tragere la sorți, de reprezentanți ai celorlalți candidați. Excepție fac candidații independenți care nu au membri în birourile electorale. Un partid aflat la guvernare poate renunța la locul său într-o secție de votare, iar acesta este ulterior redistribuit.

Președintele unui birou electoral poate fi plătit pentru cel mult cinci zile de muncă la primul tur al alegerilor prezidențiale, respectiv pentru cel mult 4 zile la al doilea tur. Ceilalți membri pot primi indemnizație pentru cel mult trei zile de muncă la primul tur și pentru cel mult două zile la cel de-al doilea tur al alegerilor. Programul de lucru este, potrivit HG 705/2014, de cel puțin șase ore de muncă, dar aceștia lucrează cel puțin dublu în ziua votului având în vedere că secțiile se deschid dimineața la ora 7:00 și se închid la 21:00.

Banii primiți de membrii birourilor electorale provin de la stat, din bugetele instituțiilor prefectului. Veniturile obținute de aceștia sunt impozabile.

Tot o indemnizație de 85 de lei pe zi primesc membrii Biroului Electoral Central (BEC) și membrii Birourilor Electorale Județene (BEJ). Statisticienii, informaticienii și personalul tehnic auxiliar al BEC și BEJ primesc 65 de lei pe zi. La acești bani se adaugă cei 10 lei pe zi de persoană oferiți pentru băuturi răcoritoare sau gustări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului