Inspecția Judiciară: Ponta a afectat independența justiției. Care este motivul

Inspecția Judiciară: Ponta a afectat independența justiției. Care este motivul
Publicat: 09/12/2014, 17:17

Oficiali din Inspecția Judiciară au declarat marți, pentru Mediafax, că a fost afectată independența sistemului, întrucât prin declarațiile lui Ponta despre dosarul lui Iohannis au fost încălcate limitele discursului politic.

Plenul Consiliului Superior a Magistraturii urmează să ia în discuție, în ședința de joi, raportul Inspecției Judiciare și să stabilească dacă acesta va fi sau nu asumat.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, declara, în 27 octombrie, că liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție, întrucât aceasta este practica unitară a acestei instanțe, în toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronunțându-se similar.

„Cu siguranță și domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că așa au fost toate deciziile până acum (…) Rezultatul este știut de toată lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că până acum asta e practica unitară a ICCJ, în toate cazurile anterioare au spus la fel”, a afirmat Ponta.

Premierul mai spunea că decizia luată în 27 octombrie de Înalta Curte de Casație și Justiție de a judeca mai devreme procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, așa cum a cerut Agenția Națională de Integritate, a fost una bună, luată cu înțelepciune.

„Decizia de azi a ICCJ cred că e o decizie foarte bună. Dacă ar fi judecat acum, se putea victimiza domnul Iohannis, apărea o tulburare în opinia publică. Așa domnul Iohannis va pierde în noiembrie alegerile, va fi primar, și ca primar bănuiesc că nu va mai exista niciun fel de presiune asupra Curții Supreme să dea o decizie împotriva tuturor deciziilor de până acum”, preciza Victor Ponta.

„Dacă mă întrebați pe mine, cred că au judecat cu înțelepciune și cred că după 17 noiembrie nu va mai exista niciun fel de presiune. Va fi un primar ca atâția alți primari care din păcate au pierdut procesele sau ca Stoica și Akos Mora, declarați definitiv și irevocabil incompatibili și care mai se luptă acum prin Parlament, dar la un moment dat, azi, mâine, peste o lună, tot își vor pierde mandatele”, mai spunea Ponta.

Întrebat de unde știe ce va decide ICCJ, având în vedere că nu există nicio hotărâre a acestei instanțe pe această speță, Ponta a spus: „M-ați întrebat, v-am răspuns”.

Monica Macovei a afectat independența procurorilor în dosarul Lukoil

Inspecția Judiciară a constatat că independența procurorilor a fost afectată de declarațiile făcute de Monica Macovei, conform cărora premierul Victor Ponta, procurorul-șef al României și soția acestuia au pus presiune pe procurori pentru ridicarea sechestrului la rafinăria Petrotel Ploiești.

Inspectoii judiciari au astabilit că Monica Macovei a adus atingere independenței sistemului prin faptul că a acreditat ideea că procurorul general al României ar fi exercitat presiuni asupra procurorilor care instrumentau dosarul cunoscut sub numele de „Lukoil”.

„Trebuie să se cerceteze ceea ce se scrie în presă că Victor Ponta a primit apartamente luxoase de la Lukoil sau prin interpuși sau alte bunuri. Familia Nițu lucrează împotriva justiției, lucrează cu politicul. Soția sa a făcut presiune pe procurori pentru a ridica sechestrul la Lukoil. Ea e șefa acelor procurori care lucrează la caz. Ponta poate fi judecat pentru obstrucționarea justiției, pentru complicitate. El l-a ales pe Putin și este trădare națională”, este afirmația făcută de Macovei, care i-a determinat pe inspectorii judiciari să întocmească acest raport.

În legătură cu același dosar, Inspecția Judiciară a mai efectuat un raport, cu privire la afirmațiile premierului Victor Ponta, care spunea că Guvernul nu intervine în justiție în cazul Petrotel-Lukoil, dar că susține salvarea locurilor de muncă ale angajaților și plata salariilor către aceștia, cerându-i ministrului Justiției să transmită tuturor, în mod corect, acest mesaj.

„Îmi doresc ca, ori de câte ori este vorba de locuri de muncă, să avem o poziție foarte clară, de salvare a acestora. Vreau să spun încă o dată – și îl rog pe ministrul Justiției să transmită corect ceea ce am spus – e foarte bine ca justiția să își facă datoria, ca cei care au păgubit statul să plătească și să recuperăm prejudiciile. Îi felicit pe toți procurorii și judecătorii care ne ajută să îi pedepsim pe cei vinovați. În același timp, trebuie să avem grijă – că noi suntem Guvernul, nu e treaba procurorului sau a judecătorului – de…în cazul Lukoil sunt 3.500 de angajați. Mă bucur că o să își primească salariile vineri și să avem de fiecare dată o gândire de a salva locurile de muncă și interesele economice”, a spus Ponta, în cadrul ședinței de guvern din 6 octombrie.

Președintele Băsescu nu a afectat independența justiției prin afirmațiile legate de „Microsoft”

Inspecția Judiciară a constatat că independența justiției nu a fost afectată de declarațiile președintelui Traian Băsescu, care a spus că, în dosarul Microsoft „vor mai apărea surprize, inclusiv persoane”.

Inspectorii judiciari au stabilit că afirmațiile președintelui nu fost de natură să afecteze independența judecătorilor și a procurorilor, având în vedere că acestea pot fi încadrate în limitele discursului politic, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt la IJ, Tamara Manea.

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspecției Judiciare, după ce, în 13 octombrie, Traian Băsescu a declarat la Realitatea TV, răspunzând unei întrebări, că în dosarul Microsoft vor mai apărea surprize, inclusiv persoane. Membrii plenului CSM urmează să stabilească joi dacă își vor însuși concluziile raportului IJ.

Șeful statului a negat că în dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. „Cea mai complexă informație am avut-o în 2009 legată de posibilă fraudare și acea informație într-o manieră mult mai în detaliu a fost transmisă DNA și de acolo a început ușor, ușor”, a afirmat președintele Traian Băsescu, precizând că informarea a venit de la serviciile românești.

Întrebat dacă vor mai fi surprize în acest dosar, Băsescu a spus: „Da, vor mai fi”.

Întrebat dacă e vorba inclusiv despre persoane, președintele a replicat scurt: „Inclusiv persoane”.

Întrebat dacă EADS este un dosar mai extins decât Microsoft, președintele a declarat că nu vrea să vorbească despre un dosar aflat în investigație, dar a confirmat că este.

„Am luat date din urmă pentru că am avut tot dosarul Microsoft acum și am constatat că 9 firme și persoane private, deci vorbesc dintre cei care au purtat comisioanele, sunt și destul de comuni în informările pe care le-am avut despre Microsoft. Am găsit în Microsoft oameni pe care i-am regăsit și în informări negative făcute pe EADS, făcute de structurile de securitate, nu ne ascundem acum”, a spus Băsescu.

În 25 noiembrie, instanța supremă a admis să fie judecat pe fond recursul în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis și a stabilit primul termen în 14 ianuarie.

Recursul a fost formulat de Agenția Națională de Integritate, după ce în septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestația lui Iohannis și a dispus anularea raportului ANI în care se arăta că acesta a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acționarilor de la societățile Apă Canal și Piețe.

Instanța supremă este cea care va decide definitiv dacă președintele ales Klaus Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate.

În raportul ANI, din 24 aprilie 2013, se arată că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost în incompatibilitate, întrucât a avut și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 și SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În 21 noiembrie, Curtea Constituțională a anunțat, în ședință solemnă, validarea alegerii lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României.

În 2 decembrie, Klaus Iohannis a anunțat că și-a depus mandatul de primar al Sibiului, spunând că acest demers este necesar pentru a putea prelua în câteva zile mandatul de președinte.

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au decis, marți, ca președintele ales Klaus Iohannis să depună jurământul de învestitură într-o ședință solemnă a Parlamentului în ziua de duminică, 21 decembrie, la ora 12.00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Putin a dat ORDIN. Armele nucleare ale Rusiei...
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?