De ce-i mai bine să trăiești în Piatra Neamț decât în București și în Tulcea decât în Reșița. HARTA serviciilor publice din orașul tău

De ce-i mai bine să trăiești în Piatra Neamț decât în București și în Tulcea decât în Reșița. HARTA serviciilor publice din orașul tău
Publicat: 13/02/2015, 21:15
Actualizat: 20/03/2019, 16:12

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat o hartă interactivă a serviciilor publice municipale prin care se compară costul acestora și performanța autorității locale în furnizarea serviciilor de salubritate, alimentare cu apă și canalizare, termoficare, iluminat public și transport urban.

Buzoienii plătesc dublu față de locuitorii din Târgu Jiu pentru apă

Locuitorii din Capitală plătesc cea mai scumpă apă potabilă din țară, respectiv 12 lei pe metru cub, potrivit datelor IPP, centralizate de gândul.

Nici buzoienii nu au parte de prețuri prea mici. Ei se află pe locul doi în acest top, plătind, în medie, 5,07 lei pe metru cub, de două ori mai mult decât orașul aflat la coada clasamentului, Târgu Jiu. Pe de altă parte, municipiul are cel mai mare grad de acces la rețeaua de alimentare cu apă, respectiv 100%.

Pe locul trei se află, la egalitate, orașele Piatra Neamț și Tulcea, cu un cost de 4,41 lei pe metru cub.

La polul opus s-a clasat Târgu Jiu, localitate unde apa costă 2,42 de lei pe metru cub, în condițiile în care aici ponderea pierderilor de apă din rețea este de 35%

Locuitorii din Zalău și Cluj-Napoca se bucură, de asemenea de prețuri mai scăzute pentru apa potabilă, de 2,63 de lei pe metru cub, ei fiind urmați de locuitorii din Baia Mare care plătesc 2,66 de lei pentru fiecare metru cub de apă consumat.

La Târgoviște, colectarea deșeurilor este de cinci ori mai scumpă decât la Suceava

Diferențe foarte mari între tarifele practicate de companiile de utilități se întâlnesc și la capitolul salubrizare. În Târgoviște tariful este de cinci ori mai mare decât la Suceava.

Astfel, locuitorii din Târgoviște cheltuiesc lunar 16 lei pe persoană pentru colectarea deșeurilor. La nivel municipal se strâng circa 21.564 de tone de deșeuri, operatorul fiind compania Supercom, controlată de Ilie Ionel Ciuclea. În 2013, Supercom a avut o cifră de afaceri de 32,4 milioane de euro și un profit de peste 4 milioane de euro, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Click pe imagine pentru a mări

Sursă: Institutul pentru Politici Publice (IPP)

Ieșenii se află pe locul doi în topul românilor care plătesc cel mai mult pentru salubrizare. La Iași, prețul serviciului este de 12 lei pe lună, pe persoană. Pe ultimul loc al podiumului sunt locuitorii din Sibiu, unde tariful este de 11 lei pe lună, pe persoană.

La Suceava, tariful este simțitor mai scăzut. Rosal Grup percepe aici o taxă de 3 lei pe lună, pe persoană. În 2013, compania a avut afaceri de 38,5 milioane de euro și pierderi de 1,4 milioane de euro, reiese din datele Finanțelor.

Locuitorii din Reșița plătesc aproape 90 de euro pe gigacalorie

Cea mai scumpă gigacalorie din România este produsă la Reșița. Locuitorii branșați la rețeaua de termoficare centralizată plătesc 387,89 lei/Gcal, însă, doar 6% dintre gospodăriile din localitate mai depind de CET. Totodată, ponderea pierderilor de energie termică din sistem este de 58% aici. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, autoritățile locale plătesc o subvenție de 43 de lei/Gcal.

A doua cea mai scumpă gigacalorie este produsă la Giurgiu, 299 de lei/Gcal, iar a treia la Arad, 290 de lei/Gcal. La polul opus se află localitățile Bacău (124,8 lei/Gcal), Tulcea (165 de lei/Gcal) și Cluj-Napoca (165 de lei/Gcal). Totodată, există mai multe orașe reședință de județ care nu depind de sistemul centralizat. Printre acestea se află Alba Iulia, Bistrița, Sfântu Gheorghe, Tâgoviște, Târgu Jiu, Slobozia, Baia Mare, Slatina și Satu Mare.

Deși au probleme cu iluminatul public, sucevenii plătesc cel mai mult pentru acest serviciu

Iluminatul public îi costă cel mai mult pe suceveni, reiese din datele IPP. Ei plătesc circa 13 lei pe an și, paradoxal, au destul de multe probleme. Ei sunt pe locul trei la numărul de sesizări făcute, respectiv 2000 în 2013.

Pe locul doi se află piteștenii, care plătesc anual 6,5 lei pentru iluminatul public. Și aici numărul de sesizări este destul de ridicat, de 1.587, al șaptelea cel mai mare de la nivel național

Locuitorii din Focșani plătesc 5,7 lei pe an pentru lumina de pe străzi, însă doar 71% dintre acestea sunt iluminate.

Pe de altă parte, la Tulcea, unde 86% dintre străzi sunt luminate, costurile sunt de sub un leu pe an de locuitor, respectiv 0,33 lei.

Cei mai mulțumiți români de serviciile de iluminat public par a fi locuitorii din Ialomița care au făcut doar 28 de sesizări în 2013, iar cei mai nemulțumiți cei din Ploiești (2.896 de sesizări).

Tarifele de transport public variază între 1,35 și 2,5 lei pe bilet

Tarifele de transport public variază între 1,35 și 2,5 lei pe călătorie, potrivit datelor centralizate de IPP. Astfel, cele mai scumpe bilete se vând la Oradea, Drobeta Turnu-Severin și Râmnicu Vâlcea, unde o călătorie costă 2,5 lei.

În Maramureș, la Baia Mare, un bilet este 1,35 lei, iar la Sibiu, Galați, Buzău și Botoșani, costul călătoriei cu transportul public este de 1,5 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii