Documentarul „Pixadores”, de Amir Escandari, este marele câștigător al festivalului One World România 2015

Documentarul Pixadores, de Amir Escandari, este marele câștigător al festivalului One World România 2015
Publicat: 23/03/2015, 12:40
Actualizat: 28/03/2019, 09:42

Documentarul „Pixadores”, de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale orașului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri și disperare, a fost distins cu trofeul „Best Karma”, duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

Astfel, pentru al treilea an consecutiv, One World a acordat premiul „Best Karma” filmului declarat câștigător de cei cinci liceeni din juriul festivalului, aflat la cea de-a opta ediție. Filmul premiat, care a primit drept trofeu o machetă a „kino-maidanului”, este „Pixadores”. Teodora, Ligia, Daniela, David și Ionuț au înmânat trofeul producătoarei filmului, Miia Haavisto.

„Documentarul pe care l-am ales este un film pe care îl poți urî cu ușurință, deoarece pare o alegere previzibilă pentru niște adolescenți, prin prisma subiectului său. În același timp, este și un film pe care e greu să nu-l iubești, pentru că ne reprezintă. Deși subiectul pare foarte specific, în realitate nu este – este un film despre lucrurile în care cred adolescenții și în care adulții ar trebui să nu uite să creadă. Ce ne-a învățat pe noi filmul câștigător este că educația nu trebuie să înceapă neapărat din școli sau instituții private și că ea poate începe și pe maidan”, au motivat cei cinci jurați decizia, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Miia Haavisto, după primirea trofeului One World Romania 2015, a spus: „Este primul premiu pe care îl primește filmul nostru și e cu atât mai important pentru că vine din partea unui juriu atât de tânăr”.

„Pixadores” sunt tineri care vin din zone marginale ale orașului São Paulo. Arta lor e alimentată de furie, lipsuri și disperare. Intervențiile lor în spațiul urban sunt independente de constrângerile derivate din apartenența instituțională. Când se intersectează punctual cu lumea artistică, cu prilejul unei invitații la Bienala de Artă Contemporană de la Berlin, reușesc să îl scandalizeze pe curatorul german care i-a invitat, punându-și tagurile pe pereții unei clădiri de patrimoniu și refuzând să atingă panourile care le-au fost puse la dispoziție.

Imaginea fluidă, filmată cu camera din mână de operatorul Peter Flinckenberg, prinde acțiunile temerare ale „pixadores” pe înălțimile orașelor São Paulo și Berlin, dar și viața cotidiană a celor patru, între muncă, surfing-ul trenurilor, colectarea de cupru și lecturi ocazionale din Nietzsche.

Cea de-a opta ediție a Festivalului internațional de film documentar dedicat drepturilor omului One World România s-a desfășurat între 16 și 22 martie, în București, evenimentul cinematografic derulându-se sub motto-ul „kino-maidan”. Festivalul a propus o privire asupra „maidanelor” de pe cinci continente și i-a așteptat pe bucureșteni la proiecții și evenimente conexe pentru a discuta despre câteva dintre cele mai presante probleme ale societății actuale.

Astfel, în trei cinematografe din București, publicul a putut urmări 42 de filme documentare, cele mai multe în premieră în România. De asemenea, timp de șase zile, bucureștenii au putut redescoperi centrul Capitalei din perspectiva demolatorilor de istorie. Au fost prezenți la festival 28 de invitați, care și-au proiectat filmele în fața publicului bucureștean.

Începând de pe 30 martie, la Centrul Ceh din București vor fi reluate unele filme prezentate în cea de-a opta ediție a festivalului.

Festivalul One World România este organizat de Asociația One World România, alături de Centrul Ceh București, și se bucură de susținerea programului Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Inteligență Artificială a ținut pasul cu un pilot uman în timpul unui zbor istoric