Cât costă același COȘ ZILNIC DE CUMPĂRĂTURI pentru un român și un neamț. Experiment pe axa București-Frankfurt cu un rezultat SURPRIZĂ

Publicat: 26/04/2015, 18:01
Actualizat: 02/09/2019, 18:04

Nemții, francezii, italienii, britanicii ajung să câștige chiar și de zece ori mai mult decât românii. În aceste condiții, am fi tentați să credem că prețul alimentelor este direct proporțional cu cel al venitului. Greșit! În Germania, de exemplu, același coș de cumpărături costă cu 18,12 lei mai mult decât în România, o diferență minoră, având în vedere că salariul mediul al unui neamț pe lună este de 6,5 ori mai mare decât al unui român.

O analiză gândul vă prezintă cât costă același coș de cumpărături în România și în Germania.

Pentru început am realizat o listă de cumpărături în care am introdus o serie de alimente de bază: ouă, unt, lapte, pâine, carne de pui, carne de porc, ulei, morcovi, vinete, broccoli, ciuperci, ceapă, roșii, salată verde, lămâi, banane, kiwi, mere, sos pentru paste, spaghete, mozzarella, o sticlă de suc carbogazos, cereale pentru micul dejun, o cutie de ceaiu și o sticlă de vin.

Apoi, reporterii gândul au vizitat incognito patru rețele de comerț: Carrefour Market Huedin, Mega Image Huedin, Cora Berceni – Sun Plaza, Billa Piața Romană, și au luat în considerare cel mai ieftin produs.

Prețurile din Germania le avem din Frankfurt, luate de la rafturile a două hipermarketuri: Rewe – varianta nemțească a Mega Image – și hipermarketul Hit – un market ce are o gamă mult mai variată de produse decât Rewe, de către Andreea Lascu, o româncă stabilită în acest oraș de mai bine de patru luni.

Info grafic Corina Vârlan // Prețuri rețele comerciale România // Click AICI pentru a mări

Atât reporterii gândul, cât și Andreea Lascu au ales cele mai mici prețuri afișate la raft, fără să țină cont de marcă, având în vedere faptul că în ambele țări există puține mărci identice. În principiu, mărcile luate în considerare au fost cele ale rețelelor de comerț, acestea practicând de regulă cel mai mic preț afișat la raft.

Ouăle și laptele nemțești, mai ieftine decât cele românești

Rezultatul obținut a fost unul surprinzător. Astfel, în România ca să cumperi ouă, unt, lapte, pâine, carne de pui, carne de porc, ulei, morcovi, vinete, broccoli, ciuperci, ceapă, roșii, salată verde, lămâi, banane, kiwi, mere, sos pentru paste, spaghete, mozzarella, o sticlă de suc carbogazos, cereale pentru micul dejun, o cutie de ceai și o sticlă de vin trebuie să scoți din buzunar, în medie, 178,13 lei, echivalentul a 40,21 euro, în timp ce în Germania, pentru aceleași alimente trebuie să achiți la casă 196,25 lei, echivalentul a 46,87 euro.

Info grafic Corina Vârlan // Prețuri hipermarketuri Germania // Click AICI pentru a mări

În plus, ouăle românești sunt de aproape două ori mai scumpe decât cele din Germania. Și laptele și sosul de paste este mai scump în România.

În România, din cele patru rețele de comeț vizitate, cel mai ieftin coș a fost în Cora – 171,41lei, echivalentul a 38,91 de euro, în timp ce cel mai scump coș de alimente l-am găsit în Mega Image – 183,4 lei, echivalentul a 41,39 euro.

Cât la sută din salariu alocă românii și germanii pentru același coș de alimente

Salariul minim al unui neamț este de 6,5 ori mai mare decât al unui român, potrivit datelor oficiale. Astfel, un neamț câștigă pe oră 8,5 euro, echivalentul a 37,65 lei, în timp ce un român câștigă tot pe oră 1,30 de euro, echivalentul a 5,78 lei.

În aceste condiții, dintr-un salariu minim pe economie un român își poate cumpăra 5,4 coșuri cu alimentele de bază, în vreme ce un neamț își cumpără 30,5 coșuri cu aceleași alimente de bază.

„Cu toate taxele și costurile mari pentru anumite servicii, prețurile din Germania pentru coșul zilnic sunt similare celor din România. Evident că variantele bio sunt sensibil mai scumpe, evident că există branduri consacrate care îți cer să scoți mai mulți bani din buzunar”, spune Andreea Lascu, românca stabilită în Frankfurt, care, prin intermediul blogului personal, vrea să împărtășească românilor experiența nemțească „din toate punctele de vedere, inclusiv din perspectiva costurilor, a locurilor și a oamenilor”.

Cum s-a făcut selecția mărcilor

Gândul precizează că prețurile sunt cele afișate la raft în data de 22 aprilie, existând posibilitatea ca unele produse să fie înscrise într-o promoție. De asemenea, a fost selecționat cel mai mic preț afișat la raft. De regulă, mărcile de rețele au avut cele mai mici prețuri, dar au fost situații în care alte mărci au avut oferte mai bune decât mărcile de rețea. Au mai fost și cazuri în care la raft a fost afișat o singură marcă. La categoria fructe și legume au fost luate în considerare cele la vrac, la cel mai mic preț afișat la raft.

În cazul alimentelor din supermarketurile din Frankfurt, au fost luat în considerare, de regulă, cele care aparțin unei mărci locale – „Ja”. „Acest coș de alimente este gândit pentru două persoane, iar alimentele ce se regăsesc în el ajung pentru câteva zile”, precizează Andreea Lascu.

De menționat mai este faptul că în Germania kiwi și lămâile se vând la bucată. Pentru că în România prețul acestor alimente este afișat la raft per kilogram, am luat în considerare greutatea medie a unei lămâi – 200 de grame și greutatea medie a unui kiwi – 150 de grame.

De asemenea, în coșul din Germania a fost selectat un vin franțuzesc, în timp ce pentru coșul din România am optat pentru vin Grasă de Cotnari / 0,75 l. De asemenea, în Germania a fost aleasă pâinea neagră, la noi acest sortiment nu se găsește în toate rețele de comerț, astfel că am optat pentru pâinea de secară.

Pentru calcularea prețurilor în lei/euro s-a luat în considerare cursul BNR de la data de 23 aprilie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Ciorbă falsă de burtă cu ciuperci pleurotus. E la fel de bună ca varianta consacrată
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele