Decizie definitivă a instanței: Ratele în franci, achitate la cursul de la contractarea creditului

Decizie definitivă a instanței: Ratele în franci, achitate la cursul de la contractarea creditului
Publicat: 19/05/2015, 18:54

Procesul a fost intentat Piraes Bank de către Claudia și Gheorghe Valentin Mareș Medar.

Instanța a decis, luni, „înghețarea cursului de schimb valutar CHF – leu și efectuarea plăților în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului”.

Judecătorii au dispus calcularea și plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elvețian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia.

Mai mult, banca va trebui să restituie reclamanților sumele plătite în plus.

În primă instanță, în 13 noiembrie 2014, Judecătoria Târgu-Jiu a constatat că sunt abuzive anumite clauze din contractul de credit, referitoare la comisionul de acordare în cuantum de 1.332 CHF, la comisionul de restructurare/reeșalonare în valoare de 150 euro și la comisionul de restructurare/reeșalonare în valoare de 250 euro.

„În consecință, constată nule aceste clauze. Obligă pârâta (Piraes Bank – n.red.) la restituirea către reclamanți a următoarelor sume: 1.332 CHF, 150 euro, 250 euro, cu dobânda legală aferentă debitului datorat”, au decis magistrații Judecătoriei Târgu Jiu.

Aceste măsuri, luate în primă instanță, au fost menținute și de Tribunalul Gorj, la care s-au adăugat și dispozițiile ca achitarea ratelor pentru acoperirea creditului în franci elvețieni să se facă la cursul de schimb de la data contractării creditului.

În 16 ianuarie, Tribunalul Buzău a decis, într-o altă cauză, ca un bărbat să plătească ratele pentru acoperirea unui credit în franci elvețieni la cursul de schimb de la data contractării creditului, respingând însă cererea acestuia privind plata în lei. Buzoianul a acționat în instanță sucursala Piraeus Bank la care are un credit în franci elvețieni din martie 2007, pentru constatarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale.

Tribunalul Buzău a decis că acea clauză are un caracter abuziv și că fiecare rată datorată de reclamant ar trebui să fie plătită la cursul CHF/LEU valabil la data încheierii contractului de credit, respectiv în 28 martie 2007, începând cu data scadenței primei rate și până la finalizarea raporturilor contractuale dintre părți.

Pe de altă parte, instanța a respins ca neîntemeiate capetele de cerere privind plata ratelor în moneda națională și constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare din contractul de credit.

Decizia în acest dosar nu a fost definitivă, motiv pentru care a fost contestată la Curtea de Apel Ploiești, următorul termen în proces fiind programat pentru 16 iunie.

Peste 75.000 de persoane fizice figurează cu credite în franci elvețieni în bilanțurile băncilor locale, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la șase bănci. În realitate, numărul persoanelor care s-au împrumutat în franci este mult mai mare, având în vedere că băncile au externalizat sau au vândut foarte multe astfel de contracte.

Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci înregistrate în bilanțurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească și 2% la OTP Bank.

O treime dintre creditele în franci elvețieni (35%) au fost destinate achiziționării de locuințe, 58% au reprezentat credite de consum cu ipotecă, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.

Francul elvețian a atins în 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, după mai multe ședințe în care a doborât record după record, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto