Prima pagină » Economic » BCR a primit anul trecut 35.000 de sesizări. Ce i-a nemulțumit pe clienți

BCR a primit anul trecut 35.000 de sesizări. Ce i-a nemulțumit pe clienți

BCR a primit anul trecut 35.000 de sesizări. Ce i-a nemulțumit pe clienți
Circa 35.000 de clienți persoane fizice ai BCR, reprezentând 1,2% din portofoliul pe acest segment, au formulat anul trecut o sesizare către bancă, dintre care cele mai multe reclamă transparența și limbajul utilizat în documente, a declarat Dan Popescu, director Customer Experience în cadrul BCR.

„Anul trecut, 1,2% dintre clienții persoane fizice au formulat o sesizare către bancă. Cele mai multe se referă la transparență și la limbajul pe care îl folosim în documente, pe care clienții nu îl înțeleg. O altă categorie de sesizări privesc consilierea din sucursale, iar altele sunt legate de flota de ATM-uri, că nu funcționează bancomatele, că au rămas cardurile blocate”, a afirmat Popescu în cadrul unei conferințe.

BCR are trei milioane clienți persoane fizice.

Din totalul reclamațiilor, instituția de credit a rezolvat amiabil circa jumătate, rata urcând la 70% dacă ar fi excluse cererile care nu puteau fi soluționate din cauza cerințelor.

„Am avut condiții renegociate pentru jumătate dintre solicitările venite sub eticheta de clauze abuzive, chiar dacă nu erau justificate. Erau clienți care doreau 0% dobândă și punct. Am încercat să negociem, dar nu ajungeam nicăieri. Alt exemplu: vroiau eliminarea comisionului de risc, însă constatam că acesta nu exista în contract”, a afirmat Popescu.

El a precizat că banca are 1.000 de procese active deschise la nivel individual, dar derulează un proces de a lua legătura cu acei clienți și ale face o ofertă convenabilă pentru a încheia procesele.

„Vom continua demersul acesta pentru că nu ne dorim să ne judecăm cu clienții, este un eșec, vrem să păstrăm relația cu clienții la nivelul sucursalei sau online, dar nu în tribunal. Vom fi mai agresivi, mai determinați în a încerca să ne înțelegem cu clienții respectivi, poate am fost prea rigizi în ce am putut să le oferim la momentul respectiv și clienții nu au considerat oferta corectă”, a explicat directorul care se ocupă de experiența clienților.

Direcția Customer Experience a fost înființată de bancă în iulie anul trecut pentru a centraliza reclamațiile și feedback-ul clienților și al colegilor din BCR care preiau sesizările pentru a fi procesate și analizate, precum și să realizeze studii de piață.

Această structură își propune, în urma analizării sesizărilor, să identifice și să corecteze greșelile din activitatea curentă și să elimine motivele pentru care oamenii depun sesizări, în special reclamații.

„Apoi am căutat o voce externă, să ne ajute să luăm cele mai bune decizii din punct de vedere al ajustării politicii noastre și, în acest sens, am căutat în ultimele 12 luni să identificăm o asociație de protecție a consumatorilor cu care să colaborăm și să ne sprijine”, a mai spus Popescu.

În urma acestor demersuri, BCR a încheiat recent un protocol de colaborare cu Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), prin care cele două părți își propun să stabilească un set de măsuri pentru a asigura pe viitor protecția consumatorilor și un grad ridicat de transparență și de încredere în relația clienți-bancă.

„Am fost la începutul acestui demers, acum 9-12 luni, destul de circumspect, mă întrebam de ce BCR se adresează unei entități de protecție a consumatorului, ce ar avea de ascuns, mă temeam să nu se folosească de imaginea asociației în scopuri comerciale. Au fost foarte multe întâlniri de atunci, iar momentul de semnare a protocolului este punctul final, am și colaborat în unele spețe cu BCR”, a afirmat la rândul său președintele AURSF, Alin Iacob.

El a arătat că președintele BCR, Tomas Spurny, a înțeles mai bine decât alții că în perioada pre-criză băncile nu s-au comportat așa cum trebuie cu clienții.

„Noi am pledat întotdeauna pentru întoarcerea la începutul relației dintre consumator și bancă, la reîntoarcerea de la tribunal către ghișeu, deși greșelile au fost majore, pentru că băncile au creditat iresponsabil. Unii încep să accepte mai ușor, alții mai greu, alții deloc, însă mentalitățile se schimbă, unii au început să înțeleagă că litigiile nu sunt soluția”, a mai spus Iacob.

Cele două părți își propun în primul rând să lanseze cât mai curând un ghid de creditare responsabilă, pentru care asociația a făcut „ajustări serioase” față de versiunea băncii, Iacob sperând să fie acceptate observațiile propuse.

„Nu suntem niște parteneri comozi, nu am intrat în acest parteneriat pentru imagine, doar să iasă bine, ci vrem să rezolvăm anumite probleme. Contractele au fost o problemă a trecutului, acum s-au mai limpezit lucrurile, însă dacă banca are deschiderea și este de acord, le vom analiza împreună pentru a ne asigura că sunt în regulă pentru client”, a precizat președintele AURSF, primind aprobarea din partea directorului BCR.

Popescu i-a solicitat ajutorul, spre exemplu, pentru a realiza un format mai ușor de înțeles de către client pentru extrasul de cont, precizând că în multe sesizări clienții reclamă că nu înțeleg ce scrie în extrasul de cont.

Întrebat dacă această colaborare are și o latură financiară, în condițiile în care o echipă a asociației va fi implicată în lucrul cu banca, Iacob a menționat că nu au fost discutate astfel de aspecte până în prezent, însă consideră că la un moment dat ar putea fi vorba despre o remunerare, dacă volumul de muncă este susținut.

De asemenea, cele două părți și-au rezervat dreptul să reprezinte consumatorii chiar în instanță, dacă problemele nu vor fi rezolvate pe cale amiabilă.

„Dacă nu reușim să găsim o soluție, protocolul prevede expres că avem dreptul să ne reprezentăm interesele chiar în instanță”, a adãugat Iacob.

BCR și AURSF intenționează să deruleze campanii de educație financiară, prin care să încurajeze și creditarea responsabilă, să identifice soluții viabile pentru debitorii aflați în dificultate, să organizeze activități, întâlniri regulate de informare și pe subiecte legate de protecția consumatorilor utilizatori de servicii bancare.

Citește și

Mediafax
Există posibilitatea ca TVA să crească din nou? Răspunsul premierului Bolojan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
Adevarul
„Ceaușescu, Ceaușescu!”. Scandări la „Beach, Please!”. IICMER: „Un gest profund îngrijorător”
Mediafax
Bolojan, realist în privința deficitului bugetar: 'Nu va putea coborî la 7% în 2025'
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
NU E O GLUMĂ! Cât costă o cameră la Iaki, hotelul lui Gică Hagi din Mamaia Nord, în iulie 2025
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
Ucigașul din Mureș, de negăsit de aproape o săptămână. Poliția verifică piste în trei județe
StirileKanalD
Ce a spus presupusul criminal al Andei unor oameni, pe stradă. Declarații înfiorătoare: "A spus că are treabă cu..." Unde a fost văzut la cinci zile de la crimă
KanalD
Accident mortal în Arad! Două persoane și-au pierdut viața, iar alte patru sunt rănite: „Ce nenorocire i-a lovit pe acești oameni”
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Specia din Insulele Galapagos care pare să EVOLUEZE în sens INVERS
Capital.ro
Se schimbă cartea de identitate. UE a dat ordin. Decizia care se aplică până în anul 2026
Evz.ro
Greșelile comune care deteriorează electrocasnicele. Cum le poți evita
A1
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Cercetările au continuat și s-au făcut noi descoperiri cu privire la posibilă cauză care a dus la accidentul aviatic din India! Ce s-a întâmplat, de fapt?
RadioImpuls
Cât costa să cumperi un apartament în CRAIOVA? Prețurile pornesc de la 90 000 de euro pentru o locuință cu 2 camere
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
Vremea în România în următoarele săptămâni va fi deosebit de caldă