Cea mai cunoscută sculptură realizată de Edgar Degas, vândută la licitație cu o sumă uriașă

Cea mai cunoscută sculptură realizată de Edgar Degas, vândută la licitație cu o sumă uriașă
Publicat: 25/06/2015, 19:33

Sculptura reprezintă una dintre puținele statui din bronz realizate de Degas care se afla încă într-o colecție privată, întrucât majoritatea operelor artistului francez sunt deținute în prezent de diverse muzee prestigioase, precum Tate London și Philadelphia Museum of Art.

Sculptura – al cărei model a fost Martie van Goethem, o tânără studentă din Belgia de la cursurile de balet organizate de Opera din Paris în 1881 – este o operă în bronz în mărime naturală, realizată inițial în ceară.

Sculptura a fost apoi îmbrăcată cu un corset, un tutu și pantofi de balet și poartă pe cap o perucă realizată din păr natural.

În ciuda celebrității sale actuale, sculptura nu a fost prea bine primită de public atunci când a fost expusă pentru prima dată, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Opera de artă a fost „acuzată” în acea perioadă că ar reprezenta o adolescentă într-o manieră animalică, fiind comparată cu o maimuță care posedă un chip „pe care pot fi citite tot felul de promisiuni detestabile, semnul unui caracter deosebit de vicios”.

Însă criticii de artă din epocă au recunoscut realismul uluitor al sculpturii. Edgar Degas a avut nevoie de trei ani pentru a termina această operă de artă, care a fost de altfel singura sculptură a artistului impresionist francez ce a fost expusă în public în timpul vieții sale.

Cele 28 de copii ale operei originale, care sunt expuse în prezent în diverse muzee și galerii de artă din lumea întreagă, au fost realizate după moartea lui Edgar Degas, care a decedat în 1917, la vârsta de 83 de ani.

La licitația organizată miercuri de casa Sotheby’s a fost vândut și primul tablou din colecția lui Cornelius Gurlitt, alcătuită în principal din opere de artă furate de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Astfel, tabloul „Zwei Reiter am Strand”, de Max Liebermann, care reprezintă una dintre cele peste 1.200 de opere de artă găsite în apartamentul din Munchen al colecționarului Cornelius Gurlitt în urmă cu trei ani, a fost vândut cu 1.8 milioane de lire sterline (2,6 milioane de euro). Acest tablou pictat în ulei în 1901 a depășit de peste trei ori prețul estimativ de 550.000 lire sterline (771.000 euro).

Aceeași licitație a inclus și un portret de Gustav Klimt, pierdut de proprietarii săi – o familie evreiască – în timpul regimului nazist, care a fost pus în vânzare doar după finalizarea unei dispute legale între moștenitorii artistului și cei ai protagonistei din acel tablou. Portretul lui Gertrud Loew s-a vândut cu 24,8 milioane de lire sterline (34,8 milioane euro), depășind cu mult estimările specialiștilor. În urma acestei tranzacții, tabloul a urcat pe locul al doilea în topul celor mai valoroase picturi de Gustav Klimt care au fost vândute vreodată la licitație.

Un alt moment important al licitației de miercuri seară a constat în punerea în vânzare a primei versiuni realizate de Edouard Manet pentru celebrul său tablou „Un bar aux Folies Bergère” (1881), care a fost achiziționată cu 16,9 milioane de lire sterline (23,7 milioane euro). Aceeași pictură a fost vândută cu 4,4 milioane lire sterline la cea mai recentă prezență a ei pe piața licitațiilor de artă, în iunie 1994, la o vânzare organizată la Londra tot de casa Sotheby’s.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale