Cum a decis un oraș din California să reducă rata infracționalității: îi plătește pe tinerii recalcitranți ca să nu comită ilegalități

Cum a decis un oraș din California să reducă rata infracționalității: îi plătește pe tinerii recalcitranți ca să nu comită ilegalități
Publicat: 04/08/2015, 20:06

Aceștia sunt „cei mai periculoși tineri din orașul nostru”, spune directorul programului social, Devone Boggan. „Credem că acești tineri vor fi implicați într-un schimb de focuri sau vor deveni victima unui schimb de focuri în următoarele șase-doisprezece luni”.

În momentul în care aceștia sunt identificați de Boggan și echipa sa, se întocmește un raport. Boggan organizează un „pitch” și le transmite tinerilor că vor fi plătiți ca să-și pună viața în ordine, să stea departe de necazuri.

Este simplu și eficient. Potrivit VPC (Violence Policy Center), a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste între 10 și 24 de ani din statul California este omuciderea. În rândul afro-americanilor, aceasta este principala cauză a decesului.

Numărul morților este cu atât mai mare în Richmond, un oraș cu 103.000 locuitori, situat la 17 mile N-E de San Francisco, scrie techinsider.io.

Cândva, în Richmond oamenii riscau să fie împușcați chiar și dacă ieșeau să cumpere o pungă de cipsuri. În 2007, Richmond era unul din cele mai periculoase orașe din SUA, cu o rată a omuciderilor de 45,9 la 100.000 locuitori, ceea ce o situează sub limita unor „capitale ale infracționalității” precum Flint, Michigan și New Orleans, Louisiana. Alte orașe din California, de dimensiune asemănătoare, au o rată a omuciderii de 4,7 la 100.000 locuitori.

În același an, orașul a lansat un parteneriat public-privat denumit Office of Neighborhood Safety. Acesta are ca scop identificarea celor mai periculoși cetățeni din Richmond și remunerarea lor, pentru a-și reface viețile. De patru ori pe an, ONS identifică 50 de oameni din Richmond, care sunt cei mai predispuși să împuște pe cineva sau să fie împușcați într-un conflict.

Următorul pas este construcția unor relații cu cei care prezintă riscuri. Specialiștii sociali se întâlnesc cu aceștia în locuri populare precum bisericile și frizeriile.

După stabilirea unui raport, ONS îi întreabă pe tinerii cu probleme dacă doresc să devină membri ai programului respectiv. Aceștia trasează o așa numită „hartă a vieții”, în care expun obiectivele personale și profesionale pe care le urmăresc. La fiecare două luni, aceștia sunt recompensați pentru modul în care și-au îndeplinit obiectivele.

În 2013, rata omuciderilor în Richmond a ajuns la 15 crime la 100.000 locuitori. În 2014, aceasta a ajuns la 11 omucideri la 100.000 locuitori (-76% față de 2007). Boggan are încredere în programul ONS și spune că evoluează „încet, dar sigur”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice