România, țara firmelor fantomă: Cum să faci afaceri de milioane cu firme fără niciun salariat

Publicat: 20/10/2015, 09:32

Potrivit datelor oficiale, analizate de KeysFin, la Ministerul Finanțelor erau înregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fără niciun angajat sau care nu și-au declarat salariații, față de 116.620 în anul anterior.

Cele mai multe firme activau în domeniul comerțului (37%), urmate de cele din sectorul activităților profesionale și științifice (14%), construcții (8%), industria prelucrătoare (6%) și activități de transport (5%).

„Este vorba în general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activează în domeniul comerțului alimentar, în HORECA, în domeniul vânzării de produse de strictă necesitate, îmbrăcăminte și încălțăminte, și magazine tip consignație”, spun analiștii.

Potrivit acestora, cele peste 100 de mii de firme fără angajați trebuie împărțite în trei clase distincte – unele care funcționează ca „afaceri la purtător”, o serie de firme care lucrează cu colaboratori externi și altele care preferă să angajeze la negru.

„Primele sunt firme așa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzacții. Apar doar în acte însă nu desfășoară o activitate concretă, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzacții. Există un alt contingent de firme, în special din sectorul serviciilor, care preferă să angajeze colaboratori – de la constructori la avocați, contabili etc. Restul sunt firme ale căror patroni preferă să angajeze la negru decât să plătească taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat”, au explicat analiștii.

Datele statistice arată că firmele fără angajați au realizat în 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezintă 3,6% dintre totalul afacerilor din România, de 1063 miliarde lei.

Procentul acestora este în scădere cu 0,69% față de anul 2013, atunci când business-ul firmelor fără angajați a fost de 43,9 miliarde lei.

Analiștii remarcă faptul că boom-ul afacerilor-fantomă a fost înregistrat, coincindență sau nu, în timpul apogeului crizei economice, în 2012, când reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel național.

TOP 10 – firme fără angajați din România

În căutarea firmelor fără angajați declarați la Ministerul Finanțelor, analiștii au descoperit câteva exemple relevante privind modul în care aceste companii sunt folosite de oamenii de afaceri.

Datele statistice arată că, în top 10 – firme fără angajați – cele mai multe sunt din București și activează în sectorul construcțiilor.

Topul este condus de un nume sonor, firma de construcții Strabag AG Austria, sucursala București-România, care anul trecut a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei și un profit net de 17,3 milioane lei. Fără niciun angajat declarat!

Pe locurile următoare s-au clasat, în ordinea cifrei de afaceri, Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica – sucursala Ploiești-Romania, cu un business de 208,1 milioane lei și un profit de 9,1 mil.lei, producătorul de energie Verbund Trading Romania SRL, cu afaceri de 105,2 milioane lei și profit de 2,1 mil. lei, Constructions Industrielles de la Mediterranee – CNIM SA PARIS – sucursala București – industria prelucrătoare, cu afaceri de 101 milioane lei și pierderi de 386 mii lei, firma de construcții Societa Italiana per condotte d’acqua spa Roma – sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane lei și un profit de 919 mii lei și firma specializată în comerț Vasluianul SRL, cu afaceri de 71,4 milioane lei și un profit de 85,6 mii lei.

„Cele mai multe firme prezente în acest top sunt companii contractoare din sectorul construcțiilor, care angajează diverse lucrări și pe care le cesionează către alte firme specializate în domeniile respective de activitate. Altfel spus avem de-a face cu firme umbrelă, așa explicându-se și faptul că nu au declarat angajați”, au explicat analiștii.

Informațiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat prin analiza datelor financiare privind societățile comerciale și PFA-urile active din România.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925