Noua propunere a României pentru postul de vicepreședinte BEI

Noua propunere a României pentru postul de vicepreședinte BEI
Publicat: 08/01/2016, 13:23

Popa ar urma să-l înlocuiască pe actualul reprezentant al României la BEI, Mihai Tănăsescu, aflat în acest post din 2012, dar în concediu prelungit, din octombrie 2014, în contextul unei anchete DNA. Popa va trece, în continuare, printr-un proces de avizare internă al Băncii Europene de Investitții, în conformitate cu regulile de procedură existente, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Cristian Popa are o experiență de 16 ani în Banca Națională a României și a avut trei mandate consecutive în poziția de viceguvernator.

La mijlocul anul 2014, când a părăsit BNR, Popa era cel mai longeviv membru al conducerii executive a băncii centrale după Mugur Isărescu, obținând primul mandat de viceguvernator în 1998. Când a intrat în board era cel mai tânăr membru al consiliului de administrație al BNR, la 34 de ani.

În cadrul băncii centrale, Popa a fost responsabil cu politica monetară, stabilitatea financiară și cu relațiile internaționale.

De asemenea, în 2005, a introdus strategia de țintire a inflației care presupune asumarea periodică de către BNR a unor obiective anuale legate de variația indicelui prețurilor de consum.

Cristian Popa a deținut și funcția de guvernator supleant al României pentru Banca Mondială și a fost membru în echipele de negociere și dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD, BEI și OCDE.

În plus, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agențiile internaționale de rating și băncile internaționale de investiții precum și activitățile privind integrarea europeană în cadrul BNR (până în 2007).

Popa are o vastă experiență didactică și în cercetare. În 2007 a obținut diploma de Doctor în științe economice, specializarea Economie mondială, la Facultatea de Relații Economice Internaționale, din Academia de Studii Economice, București. În septembrie 1994, a obținut o bursă la Departamentul de Economie din cadrul Universității Harvard.

Fostul viceguvernator vorbește fluent engleza, franceza, spaniola și italiana.

România deține un mandat de vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții de la 1 august 2012, pentru o perioadă de patru ani, pe această poziție fiind numit Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanțe la rândul său și reprezentant al României la FMI în perioada 2007-2012. El devenea astfel primul român cu o funcție atât de înaltă în cadrul unei instituții financiare de top.

Pentru preluarea poziției de vicepreședinte al BEI deținută de Tănăsescu a fost nominalizată anterior Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe, însă aceasta a renunțat, întrucât a considerat prea scurtă durata rămasă până la încheierea mandatului.

BEI reprezintă instituția financiară a Uniunii Europene, având ca acționari cele 28 de state membre, iar Consiliul Guvernatorilor BEI cuprinde miniștrii de finanțe din cele 28 de state UE. Instituția acordă împrumuturi în principal statelor UE la dobânzi foarte avantajoase pentru investiții în domenii precum transport, comunicații, industrie, agricultură, energie, educație, sănătate și IMM-uri.

Vicepreședintele român coordonează activitățiile de finanțare din România, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia și țările AELS.

Tănăsescu se află însă în concediu prelungit din octombrie 2014, după ce DNA a cerut început urmărirea penală în numele lui în dosarul licențelor Microsoft, în care sunt implicați alți opt foști miniștri, acuzați de luare de mită într-una dintre cele mai mari afaceri de pe piața locală de IT. Atribuțiile sale au fost preluate de ceilalți vicepreședinți BEI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?