Prințișorul Nechibzuit visează o Arabie Saudită care să nu depindă de petrol

Prințișorul Nechibzuit visează o Arabie Saudită care să nu depindă de petrol
Publicat: 09/01/2016, 20:58
Actualizat: 17/02/2016, 15:54
Prințișorul Nechibzuit, cum îl numesc bătrânii palatini intriganți ai Casei Saud, este astăzi omul ce mai puternic din regat, ministru al Apărării, având în mâini pârghiile economice esențiale.
În ciuda pripelii caracteristice, Prințul răspunde întrebărilor excelente ale ziariștilor de la The Economist cu o remarcabilă stăpânire de sine.
Va începe un război între Arabia Saudită și Iran? Trebuie să nu fii în toate mințile ca să crezi una ca asta, „pentru că un război între Arabia Saudită și Iran ar fi debutul unei catastrofe majore în regiune și ar avea efecte cumplite asupra restului lumii. Cu siguranță, nu vom permite un asemenea lucru”.
Cum va face față regatul scăderii prețului la petrol? Își va diversifica economia, va atrage investiții străine, își va fructifica rezervele de uraniu și alte active. Va introduce TVA-ul, dar nu la produsele de bază – apă, ferme, lapte – va extinde turismul religios.
Tinând cont de faptul că 70 la sută din populația Arabiei Saudite e alcătuită din tineri sub 30 de ani, iar 10 milioane de locuri de muncă sunt ocupate de străini, cum se va rezolva problema joburilor? Vor fi concediați străinii? Doar dacă nu se poate altfel, atunci se merge pe programul de saudizare a muncii în sectorul privat. (În sectorul public, funcțiile sunt ocupate de saudiți). Dar femeile? Vor fi ele încurajate să se angajeze? (Rata ocupării femeilor e cea mai scăzută din lumea arabă – 18 la sută). Aici, Prințul vorbește despre noua politică de încurajare a drepturilor femeilor etc. etc., atrăgând atenția că e greu să schimbi mentalități – femeile însele nu sunt obișnuite să muncească decât în gospodărie.
Ce fel de țară doriți să edificați? „O Arabie Saudită care să nu depindă de petrol; o Arabie Saudită cu o economie în creștere; o Arabie Saudită cu legi transparente; o Arabie Saudită cu o poziție foarte puternică în lume; o Arabie Saudită care să poată împlini visul oricărui saudit sau aspirațiile lui, prin crearea unor stimulente tentante, a unui mediu corect; o Arabie Saudită bazată pe sustenabilitate; o Arabie Saudită care să garanteze tuturor participarea la decizii; o Arabie Saudită care să aducă un plus important lumii și să participe la producția lumii și să ia parte la înfruntarea obstacolelor și a provocărilor acestei lumi. Visul meu, ca tânăr în Arabia Saudită, și visurile oamenilor din Arabia Saudită sunt multe. Încerc să intru în competiție cu visele lor și ei cu ale mele, ca să creăm o Arabie Saudită mai bună”. Le zice chibzuit Prințișorul Nechibzuit, experiența sa de participant la seminarii internaționale și spune cuvântul.
Mărturisește britanicilor de la The Economist că e un admirator al lui Churchill, la panseul căruia se gândește ori de câte ori se confruntă cu crize în regiune: oportunitățile se nasc din crize.
La întrebarea „Și au devenit crizele din regiune mai dificile, odată cu dezangajarea Statelor Unite din zonă?” răspunde cu remarcabilă prudență și cu oarecare răceală: „colaborarea dintre noi și Statele Unite e foarte puternică și foarte magnifică (retorica arabă e de vină, n.m.). Dar Statele Unite trebuie să înțeleagă că este numărul unu în lume și trebuie să acționeze ca atare”.
Se pregătește Arabia Saudită pentru rolul de lider regional? Prințul evită întrebarea, schițând însă proiectul unei colaborări extinse între „țările Consiliului de Cooperare al Golfului (Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar, n.m.), Egipt, Turcia, Sudan, țările din Cornul Africii, țările din Africa de Nord, țările din Africa de Vest, țările din Asia de Est, Malaiezia, Indonezia etc., Pakistan„.

Ministrul de Externe saudit tocmai s-a întors de la Islamabad.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni...
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani