Prințișorul Nechibzuit visează o Arabie Saudită care să nu depindă de petrol

Prințișorul Nechibzuit visează o Arabie Saudită care să nu depindă de petrol
Publicat: 09/01/2016, 20:58
Actualizat: 17/02/2016, 15:54
Prințișorul Nechibzuit, cum îl numesc bătrânii palatini intriganți ai Casei Saud, este astăzi omul ce mai puternic din regat, ministru al Apărării, având în mâini pârghiile economice esențiale.
În ciuda pripelii caracteristice, Prințul răspunde întrebărilor excelente ale ziariștilor de la The Economist cu o remarcabilă stăpânire de sine.
Va începe un război între Arabia Saudită și Iran? Trebuie să nu fii în toate mințile ca să crezi una ca asta, „pentru că un război între Arabia Saudită și Iran ar fi debutul unei catastrofe majore în regiune și ar avea efecte cumplite asupra restului lumii. Cu siguranță, nu vom permite un asemenea lucru”.
Cum va face față regatul scăderii prețului la petrol? Își va diversifica economia, va atrage investiții străine, își va fructifica rezervele de uraniu și alte active. Va introduce TVA-ul, dar nu la produsele de bază – apă, ferme, lapte – va extinde turismul religios.
Tinând cont de faptul că 70 la sută din populația Arabiei Saudite e alcătuită din tineri sub 30 de ani, iar 10 milioane de locuri de muncă sunt ocupate de străini, cum se va rezolva problema joburilor? Vor fi concediați străinii? Doar dacă nu se poate altfel, atunci se merge pe programul de saudizare a muncii în sectorul privat. (În sectorul public, funcțiile sunt ocupate de saudiți). Dar femeile? Vor fi ele încurajate să se angajeze? (Rata ocupării femeilor e cea mai scăzută din lumea arabă – 18 la sută). Aici, Prințul vorbește despre noua politică de încurajare a drepturilor femeilor etc. etc., atrăgând atenția că e greu să schimbi mentalități – femeile însele nu sunt obișnuite să muncească decât în gospodărie.
Ce fel de țară doriți să edificați? „O Arabie Saudită care să nu depindă de petrol; o Arabie Saudită cu o economie în creștere; o Arabie Saudită cu legi transparente; o Arabie Saudită cu o poziție foarte puternică în lume; o Arabie Saudită care să poată împlini visul oricărui saudit sau aspirațiile lui, prin crearea unor stimulente tentante, a unui mediu corect; o Arabie Saudită bazată pe sustenabilitate; o Arabie Saudită care să garanteze tuturor participarea la decizii; o Arabie Saudită care să aducă un plus important lumii și să participe la producția lumii și să ia parte la înfruntarea obstacolelor și a provocărilor acestei lumi. Visul meu, ca tânăr în Arabia Saudită, și visurile oamenilor din Arabia Saudită sunt multe. Încerc să intru în competiție cu visele lor și ei cu ale mele, ca să creăm o Arabie Saudită mai bună”. Le zice chibzuit Prințișorul Nechibzuit, experiența sa de participant la seminarii internaționale și spune cuvântul.
Mărturisește britanicilor de la The Economist că e un admirator al lui Churchill, la panseul căruia se gândește ori de câte ori se confruntă cu crize în regiune: oportunitățile se nasc din crize.
La întrebarea „Și au devenit crizele din regiune mai dificile, odată cu dezangajarea Statelor Unite din zonă?” răspunde cu remarcabilă prudență și cu oarecare răceală: „colaborarea dintre noi și Statele Unite e foarte puternică și foarte magnifică (retorica arabă e de vină, n.m.). Dar Statele Unite trebuie să înțeleagă că este numărul unu în lume și trebuie să acționeze ca atare”.
Se pregătește Arabia Saudită pentru rolul de lider regional? Prințul evită întrebarea, schițând însă proiectul unei colaborări extinse între „țările Consiliului de Cooperare al Golfului (Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar, n.m.), Egipt, Turcia, Sudan, țările din Cornul Africii, țările din Africa de Nord, țările din Africa de Vest, țările din Asia de Est, Malaiezia, Indonezia etc., Pakistan„.

Ministrul de Externe saudit tocmai s-a întors de la Islamabad.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”