VESTEA care va bucura MILIOANE DE ROMÂNI. Se va întâmpla VINERI. ANUNȚUL tocmai a fost făcut

VESTEA care va bucura MILIOANE DE ROMÂNI. Se va întâmpla VINERI. ANUNȚUL tocmai a fost făcut
Publicat: 13/05/2016, 11:09

”Pentru salariații angajați cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de 6 ore, și de 38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării aflate în plată”, potrivit inițiativei legislative de modificare a articolului 112 din Codului Muncii, depusă de liberalii Alexandru Pereș și Dan-Coriolan Simedru la Senat.

Potrivit proiectului de lege repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este de 8 ore pe zi de luni până joi și de 6 ore vinerea, cu două zile de repaus și, în funcție de specificul unității sau al muncii prestate, angajații ar putea opta și pentru o altă variantă de repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 38 de ore pe săptămână. Cât privește modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 38 de ore, precum și în cadrul săptămânii de lucru comprimate, acesta va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absența acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern, potrivit sursei citate.

”Scopul primordial al propunerii legislative este acela de a sprijini salariații în lupta lor cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare, dar nu în detrimentul muncii”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Cei doi liberali dau ca exemplu statele europene care, ”pentru contracararea efectelor crizei economice resimțite de populație”, au redus timpului de lucru și au flexibilizat programul de muncă.

”Ar trebui ca și membri activi ai societății românești să beneficieze de aceste facilități”, susțin inițiatorii proiectului.

Potrivit expunerii de motive, ”astfel se asigură o protecție în plus sănătății fizice și mentale a salariaților inducându-se, deopotrivă, starea de bine și optimismul, lucruri care se vor materializa pozitiv prin creșterea calității și productivității muncii”.

Conform unei statistici Eurostat din anul 2005, inocată de cei doi liberali, media europeană (în 25 de state UE) este de 37,9 ore lucrate săptămânal, în timp ce în România numărul acestora este de 41,1 de ore de lucru pe săptămână. Inițiatorii mai argumentează că familiile – în special cele cu copii – ar avea posibilitatea de a petrece mai mult timp împreună. Aceștia mai invocă și un studiu realizat de University College London potrivit căruia salariații care lucrează multe ore se supun unui risc crescut de accident vascular cerebral (AVC).

”România ocupă locul trei în Europa, după Bulgaria și Macedonia, atât la incidența AVC, cât și la mortalitatea secundară bolilor cardiovasculare. (…) Îngrijorător este că incidența AVC a crescut în rândul persoanelor cu vârstă de sub 30 de ani. 31% din numărul total de pacienți cu AVC au vârstă cuprinsă între 20-64 de ani, exact plaja de vârstă a membrilor activi ai societății, în creștere cu 6% față de anul 1990”, potrivit expunerii de motive.

Suedia, Franța și Germania sunt printre țările care au măsuri privind reducerea duratei săptămânii de lucru și flexibilizarea timpului de muncă fără reduceri salariale, mai spun inițiatorii în expunerea de motive. Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind forul decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord