Țuțuianu: SRI a încheiat în 2009 un protocol cu Parchetul ICCJ, DNA face parte din această structură

Țuțuianu: SRI a încheiat în 2009 un protocol cu Parchetul ICCJ, DNA face parte din această structură
Publicat: 28/02/2017, 18:58
Actualizat: 28/02/2017, 20:03

Țuțuianu a precizat că SRI a încheiat în 4 februarie 2009 un protocol cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, structură din care face parte și DNA, protocol care a funcționat până anul trecut, când a intervenit decizia CCR care a scos SRI din dosarele penale. Totuși, Țuțuianu a vorbit și despre faptul că ordonanța 6/2016 prevee o colaborare pe bază de protocol între SRI, Ministerul Public și MAI, care reglementează accesul la serviciile tehnice, textul fiind destul de clar, spune șeful Comisiei de control a SRI: „nu pentru interceptari, ci pentru condițiile de acces. Toate structurile își reglează singure activitatea de înregistrare, problema e de acces la aceste sisteme”.

Șeful Comisiei a precizat că SRI a încheiat, începând cu 1992, protocoale la inițiativa sa sau a altor instituții, unele aprobate prin hotărâri de CSAT, majoritatea fiind clasificate ca secret de stat, pentru că privesc obiective, resurse sau informații gestionate de Serviciu.

„Au existat și există protocoale cu MAI, MApN, SIE, STS, SPP, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comerțui, Ministerul Sănătății. În urma analizei realizate la SRI, s-a constatat că unele documente de colaborare nu mai corespund realității juridice, iar altele și-au atins obiectivele. Directorul SRI a hotărât denunțarea tuturor protocoalelor din domeniul justiției care nu mai corespund criteriilor de necesitate”, a adăugat Țuțuianu, arătând că, după analiza dispusă de Hellvig la SRI, s-a constatat că„unele documente de cooperare nu mai corespund realităților juridice, nu se corelează cu modificările intervenite, iar altele și-au atins obiectivele”.

Acesta a arătat că protocoalele au fost încheiate într-o„formă legală, firească și necesară, stabilind responsbilitățile fiecărei instituții” și a ținut să sublinieze că există chiar acte normative unde este prevăzută expres necesitatea stabilirii unor astfel de înțelegeri, mai ales că, spune șeful Comisiei de control a SRI,„un protocol nu poate fi încheiat pentru altceva decât pentru măsuri de punere în aplicare a legii”.

Șeful Comisiei de control a SRI a explicat această decizie și prin faptul că, din punctul de vedere al cadrului normativ, s-a constatat că legile în vigoare, adoptate la nivelul anilor 1990, nu mai sunt adaptate realităților actuale, astfel încât situațiile care pot apărea sunt acoperite doar parțial. În acest context, Țuțuianu a subliniat că e nevoie de un nou pachet legislativ care ar trebui să asigure coordonarea și colaborarea instituților, în acord cu prevederile constituționale, să asigure instrumentele legislative în domeniul comunicațiilor electronice și reglementarea unor sectoare sensibile precum combaterea terorismului.

„Noul pachet legislativ în securitate națională ar presupune acte normative noi care să reglementeze sistemele de securitate, organizarea și funcționarea SRI, statutul cadrelor de informare, securitatea cibernetică a României. Sunt necesare modificarea și completarea legii 535/2004, legii de completare a ordonanței 111/2011, legea comunicațiilor electronice, legea privind organizarea și funcționarea CSAT. Am discutat pe marginea acestor acte normative pentru a ne lămuri care sunt necesitățile SRI pentru securitatea națională și ne interesează ca securitatea națională să nu vină în contradicție cu drepturile și libertățile cetățenilor. (…) Avem nevoie de acord politic, cu instituția prezidențială, cu CSAT, e nevoie de un pachet legislativ care sa coreleze toate aceste acete normative, să le pună de acord”, a mai spus Adrian Țuțuianu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto