Apple și Amazon au vrut să investească în Brașov. Cele două mari probleme care au stricat planurile marilor companii

Apple și Amazon au vrut să investească în Brașov. Cele două mari probleme care au stricat planurile marilor companii
Publicat: 19/07/2017, 09:40
Actualizat: 25/03/2019, 20:30

În ultimii patru ani, industria IT din Brașov a crescut cu 130 de firme, ajungând la 550 de companii cu o cifră totală de afaceri de 630 de milioane lei, un profit de 75 de milioane lei și aproximativ 5.000 de angajați, conform datelor deținute de Clusterul pentru Inovare și Tehnologie ALT Brașov.

Președintele Clusterului ALT, Ionuț Țața, a declarat corespondentului MEDIAFAX că dacă Bucureștiul polarizează peste 50% din industrie din punct de vedere al numărului de angajați și al numărului de firme, Clujul aproximativ 10% după aceleași criterii, iar Timișoara aproximativ 5%, Brașovul și Iașiul și-au împărțit în mod constant poziția a patra în ultimii ani, după cum a declarat.

„Dinamica de creștere a industriei pare a fi în aceste orașe mai mare decât în Brașov, preponderent datorită creșterii mai rapide a capitalului uman specializat disponibil în București, Cluj, Timișoara și Iași. Astfel, fără intervenții pentru a debloca această frână, ponderea Brașovului în industria națională de IT poate scădea sub 3%, industria locală ajungând pe poziția a cincea, sau dacă Craiova va continua și ea să crească, va cădea chiar pe șase”, a explicat Țața.

Se pare că în calea continuării dezvoltării acestei industrii stă de fapt lipsa resursei umane bine pregătite. Florin Rebic, directorul general al companiei care administrează Coresi Business Park, cel mai modern și căutat ansamblu de birouri din Brașov de către angajatorii din domeniul IT, a declarat pentriu corespondentul MEDIAFAX că în ultimii ani nu a reușit să atragă clienți mari din afara Brașovului, ci doar relocări, de genul iQuest sau Tata Technologies.

„Sunt clienți care vin din afară, dar renunță atunci când văd că nu ar avea de unde să angajeze 2 – 3.000 de oameni”, explică Rebic.

De exemplu, Amazon a luat în discuții și Brașovul pentru a înființa un centru de servicii de 1.500 – 2.000 de oameni, dar cum nu a găsit personal s-a dus la Iași și a închiriat deodată un spațiu de 12.000 de metri pătrați.

„Sunt două lucruri care trag în jos Brașovul în acest moment. Unul este infrastructura, pentru că sunt firme care trebuie să bifeze că au un aeroport, iar dacă nu avem aeroport nu vin. Infrastructura – fie că e vorba de aeroport, fie că e vorba de autostradă – a avut un mare rol în faptul că anumiți investitori nu au venit în Brașov – a fost cazul Apple, dar și alți clienți importanți. O a doua ar fi scăderea calității Universității Transilvania. Feed-back-ul pe care îl avem de la toți angajatorii este că universitatea este în cădere – a devenit una regională, nu mai este națională. Toți spun același lucru, Brașovul nu mai este ce era. Înainte Brașovul atrăgea oameni din toată țara. Acum mai atrage doar din județele limitrofe, în timp ce elevii foarte buni nu prea rămân în Brașov – majoritatea merg dincolo, în București sau în Cluj-Napoca. Acesta e feed-back-ul nostru de la angajatori sau e la firmele de resurse umane”, a completat Rebic.

Criza de personal va determina angajatorii din industria IT să crească și valoarea salariilor, în conformitate cu un studiu realizat de de furnizorul de servicii de consultanță în resurse umane AIMS International România. În acest moment, salariul mediu lunar la firmele de software development din vestul țării este de 6.689 de lei brut, dublu față de salariul mediu pe economie.

„Deși creșterile salariale s-au plafonat la nivelul anilor trecuți, companiile participante la studiu estimează că vor crește anul acesta valoarea salariilor cu o cifră medie de 8,43%”, a precizat Șerban Mrejeriu, consultant în cadrul AIMS International România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?