BNR majorează dobânda cheie la 2,25% pe an. Mugur Isărescu: „Vrem să jugulăm inflația”

BNR majorează dobânda cheie la 2,25% pe an. Mugur Isărescu: „Vrem să jugulăm inflația
Publicat: 07/02/2018, 17:17

UPDATE 17:15 Datele privind creșterea economică în trimestrul III 2017 reconfirmă dinamica înaltă a PIB real, de 8,8%, „determinantul major al acestei evoluții fiind consumul, a cărui dinamică a crescut la niveluri similare celor din perioada precriză”, a apreciat miercuri Banca Națională a României (BNR).

Datele statistice după primele două luni ale trimestrului IV 2017 arată o accentuare a tendinței ascendente a producției industriale, însoțită de dinamizarea comenzilor noi din industria prelucrătoare, precum și menținerea ritmurilor înalte de creștere a activității din comerț și servicii, pe fondul avansului salariului mediu net real, potrivit comunicatului BNR publicat după ședința de politică monetară din 7 februarie.

UPDATE 16:03 Guvernatorul Mugur Isărescu: „Date fiind evaluările actuale, dar și noile surse de incertitudine, Consiliul de Administrație al BNR a hotărât majorarea dobânzilor”

UPDATE 15:55 Traiectoria prognozei de inflație „a fost revizuită în sus pe termen scurt”, a mai anunțat miercuri guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

UPDATE 15:45 BNR a decis astăzi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an de la 2% pe începând cu 8 februarie 2018 și a decis și majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% de la 1% pe an. Totodată rata dobânzii aferente facilității de creditare a fost majorată la 3,25% de la 3%.

„Roborul la trei luni, cel care influențează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma într-o anumită perioadă de timp majorarea de astăzi, iar creditele în lei se vor scumpi marginal. Majorările nu sunt de amploare. Dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei, aceasta s-a situat la 5-6%.

Trebuie să avem în vedere și rata inflației. Măsura pe care am dat-o astăzi urmărește să juguleze inflația care acum este determinată în mare măsură de unele prețuri și prețul țițeiului.

Vrem să temperăm inflația și odată cu ea și majorările de dobânzi.

Mișcările de lichiditate din T4 anul trecut și T1 al acestui an sunt determinate de operațiunile ministerului de Finanțe. Când ei utilizează pentru plata unor scadențe mari stocul în valută – așa numitul buffer – apelează la BNR. Ne batem cu inflația, suntem în luptă cu ea. Acceptăm să se facă și anumite ajustări.”

Mai devreme sau mai târziu, dobânda de politică monetară se va alinia cu dobânda Robor.

Până spre Paști vom avea creșteri de prețuri. Creșterile importante de prețuri sunt în spate, cam din septembrie, octombrie anul trecut, inclusiv ce s-a întâmplat deja în ianuarie. Pericolul este să se schimbe anticipațiile, de aceea acționăm.

Știrea inițială. Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018.

Totodată, forul a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an de la 1,00 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,25 la sută pe an de la 3,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018;

Consiliul de administrație al BNR a mai decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

În ședința din 8 ianuarie, BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară (dobânda-cheie) cu 0,25 puncte procentuale, de la 1,75% la 2%. Facilitățile din jurul dobânzii-cheie au fost ajustate în consecință, respectiv rata facilității de depozit a fost majorată la 1% de la 0,75% și rata facilității de creditare la 3% de la 2,75%. Iar rezervele minime obligatorii au fost menținute la 8%.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern