„Investește în tine”: Programul Olguței Vasilescu a trecut de Parlament. Ce împrumuturi sunt eligibile

„Investește în tine: Programul Olguței Vasilescu a trecut de Parlament. Ce împrumuturi sunt eligibile
Publicat: 27/03/2019, 15:39

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2018 privind implementarea Programului guvernamental „Investește în tine” a fost adoptat de Camera Deputaților cu 175 de voturi „pentru”, 24 de voturi „împotrivă” și 61 de abțineri.

„Programul țintește opt milioane de români. Nu reușesc să înțeleg de ce sunt persoane în Parlament care au votat împotriva unui program care dă posibilitatea românilor să investească în nevoile personale și ale familiei. Este posibil să plătească din aceste sume de bani taxele școlare pentru copii, cheltuielile cu transportul și asigurările medicale. Se pot cheltui bani inclusiv pentru instrumente medicale, instrumente muzicale sau plata utilităților la cet care stau cu chirie”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, după votul din plenul Camerei Deputaților.

În replică, deputatul USR Cosette Chichirău a afirmat că Guvernul „dă împrumuturi oricui și pentru orice”.

„E o ordonanță de urgență care a început prin -A investi în tine-, dar acum vârsta limită e de 55-65 de ani. Statul român, prin Comisia domnului Ghizdeanu, dă împrumuturi oricui și pentru orice, cheltuieli medicale, renovări de apartamente și așa mai departe. E o varză, un proiect prost administrat. E o măsură foarte proastă. Ar trebui revizuită”, a susținut Cosette Chihirău, în plen.

Comisia pentru buget și Comisia pentru politică economică au întocmit un raport de admitere a inițiativei legislative, cu amendamente incluse.

„Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare garantarea unui credit în valoare maximă de 40.000 lei, în proporție de 80% de către stat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Dobânda și cheltuielile privind comisioanele de analiză și de gestiune a garanțiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei, daca beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului. Beneficiarii programului sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 26 ani, care sunt în perioada studiilor, precum și persoane cu vârsta între 26 și 55 ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie și/sau specializare profesională”, potrivit raportului din comisii.

Astfel, creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului. Pentru acordarea creditului beneficiarul va fi însoțit de cel puțin un codebitor, dacă nu este el angajat. În cazul beneficiarului Programului cu capacitate de exercițiu restrânsă, pentru obținerea creditului este necesar acordul reprezentantului legal.

Un amendament adoptat de comisii prevede că „împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranșe, în funcție de documentele justificative prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă”.

De asemenea, „creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de grație, o singură dată pentru același beneficiar”.

Potrivit legii și a modificărilor aduse de Parlament, se consideră cheltuieli eligibile următoarele cheltuieli ale beneficiarului, inclusiv ale familiei acestuia: „a) plata cărților, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; b) plata creșelor, grădinițelor, școlilor particulare; c) plata cursurilor de specializare/calificare; d) plata cursurilor de pregătire profesională; e) taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA; f) plata chiriei, a cheltuielilor de întreținere și a utilităților; g) plata locurilor de cazare în căminele studențești; h) o parte din cheltuielile pentru construcția sau achiziția unei locuințe; i) cheltuielile pentru modernizarea sau renovarea unei locuințe; j) costul medicamentelor, analizelor, produselor de protezare/ortezare, serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale; k) achiziționarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate; l) abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; m) costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate; n) achiziția de articole sportive, instrumente muzicale și alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învățământul de specialitate (tehnic și de artă);” o) taxa de participare la manifestări științifice și concursuri; p) cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări științifice și concursuri”.

Un alt amendament adoptat de Parlament prevede că „plafonul anual al garanțiilor, modalitatea și condițiile de acordare, marja anulă care include toate costurile legate de acordarea și derularea creditului în toate etapele finanțării, condițiile de eligibilitate anuală a băncilor, precum și cerințele pentru accesarea de către persoanele fizice a creditului, regulile de gestionare a garanțiilor se stabilesc anual de către Guvern. Garanțiile se acordă în limita plafonului aprobat și în funcție de criteriile specifice prevăzute în normele și procedurile interne de creditare ale băncilor și în normele de garantare ale Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și ale Fondului Român de Contragarantare”.

Senatul a adoptat inițiativa pe 17 septembrie 2018, Camera Deputaților fiind decizională. Astfel că propunerea legislativă pentru aprobarea OUG privind implementarea programului guvernamental „Investește în tine” va ajunge la președintele României pentru promulgare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Un aeroport din Japonia nu a pierdut niciun bagaj din 1994 încoace