Intervenția agenților în cazul capturii de droguri de pe litoral, anchetată de polițiști

Intervenția agenților în cazul capturii de droguri de pe litoral, anchetată de polițiști
Publicat: 11/07/2019, 13:04

Poliția Română precizează, joi, printr-un comunicat de presă, că prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, deținea și deține informații cu privire la o grupare infracțională organizată, specializată în traficul de droguri, care acționează pe ruta America de Sud – Nordul Africii – Turcia- Strâmtorile Darnadele și Bosfor – Marea Neagră, în tranzit prin statele riverane Mării Negre, cu destinații precum Serbia și țări din Uniunea Europeană. În activitatea infracțională erau implicați cetățeni români, sârbi și spanioli, arată IGPR.

Drept urmare, în anii 2009 și 2016, Poliția Română, în colaborare cu D.I.I.C.O.T., a făcut capturi importante de droguri transportate pe această rută, respectiv 1 tonă de cocaină în 2009 și 2,6 tone de cocaină în 2016.

„Cu privire la captura din acest an, de pe litoralul românesc, s-au făcut cercetări de către D.I.I.C.O.T. și Poliția Română, care s-au soldat cu dispunerea de către instanță a măsurii arestului preventiv, pe numele a doi cetățeni sârbi. În ceea ce privește modul de acțiune anterior sesizării unității de parchet, conducerea Poliției Române a dispus efectuarea de verificări, prin Direcția de Control Intern, pentru stabilirea modului de intervenție a polițiștilor”, arată Poliția Română, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Rechizitoriul procurorilor DIICOT din dosarul privind cocaina de la Constanța arată că cei doi cetățeni sârbi arestați au fost descoperiți după ce unul a uitat cheia autoutilitarei încărcate cu 30 de pachete de droguri pe roată, iar martorii au descuiat vehiculul și au alertat autoritățile.

Rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT arată că doi cetățeni sârbi au fost arestați preventiv pentru trafic de droguri de mare risc și constituirea unui grup infracțional organizat.

Aceștia „au încărcat aproximativ 30 de saci de rafie de culoare albă cu pachete de cocaină din autoutilitara Opel în autotrenul inculpatului (…), însă după ce au terminat de transferat întreaga cantitate, între cei doi s-a iscat o neînțelegere (cel mai probabil realizând că în autoutilitară era doar jumătate din cantitatea preconizată, s-au temut că li se va imputa lipsa celeilalte jumătăți, inculpații neștiind la acel moment că o parte din droguri fusese pierdută pe plaja satului Sf. Gheorghe) și au transferat din nou toți sacii cu cocaină din remorca autotrenului în autoutilitară”, se arată în rechizitoriu.

Potrivit documentului, activitatea celor doi a fost surprinsă de un martor, paznic de serviciu în cadrul unei firme din Sarichioi, care i-a auzit pe cei doi certându-se, în seara zilei de 21 martie.

Alți doi martori au profitat de faptul că unul dintre cetățenii sârbii a uitat cheia autoutilitarei Opel pe roată și a deschis mașina, constatând că în interior se aflau aproximativ 30 de saci de rafie, de culoare albă, plini cu pachete, niște cutii de carton și mai multe veste de salvare.

Martorii au dezlegat unul dintre saci și au luat din el un pachet, pe care scria Cartier, după care au lăsat cheia pe roată. Martorii au tăiat pachetul într-un colț, au constatat că acesta conține un praf cu miros și gust înțepător și au anunțat organele de poliție care au preluat pachetul.

Rechizitoriul mai arată că cei doi sârbi au încercat să facă o manevră pentru a îngreuna depistarea drogurilor.

Totodată, procurorii DIICOT mai spun că semiremorca vehiculului cu care s-au transportat drogurile a fost modificată special pentru transportul clandestin de droguri, iar cei doi cetățeni sârbi au încărcat cocaina într-un autotren și au schimbat pachetele dintr-un tir în altul pentru a nu fi depistate.

Pe 23 martie, unul dintre sârbi a fost găsit în Bușteni, Prahova, la volanul unui autotractor, însă în urma percheziției nu au fost găsite stupefiante.

,,Cu ocazia punerii în aplicare a măsurii sechestrului asigurator la data de 21.05.2019 organele de poliție judiciară au identificat deasupra semiremorcii, în plafon, un compartiment secret format din șapte canale metalice. (…) Existența acestui compartiment secret indică faptul că semiremorca a fost special modificată pentru transportul clandestine de droguri”, mai informează procurorii în document.

Pe 24 martie, a fost localizat și cel de-al doilea cetățean sârb, în timp ce încerca să treacă frontiera la Porțile de Fier, în Mehedinți, într-un autoturism, cu 3 cetățeni sârbi.

Din rechizitoriu mai reiese că apărarea unuia dintre cei doi cetățeni a invocat faptul că vehiculul condus prin țară de unul dintre cei doi sârbi se află în Buzău, atașând capture de pe Google Maps, însă, pe 20 martie, procurorii arată că aceștia au transferat în autoutilitară aproximativ 30 de saci cu pachete de cocaină și vestele de salvare ude cu care coletele fuseseră asigurate pentru a pluti în Marea Neagră.

Ancheta polițiștilor și a procurorilor din luna martie au dus la descoperirea a aproape o tonă de cocaină, în interiorul unei bărci de pe malul Mării Negre, în Sfântu Gheorghe. Totodată, zeci de pachete cu cocaină au fost aduse de valuri la mal, pe plajele litoralului românesc, din Năvodari până la Mangalia, fiind vorba despre o cantitate ce depășește o sută de kilograme.

La momentul descoperirii, Felix Bănilă, șeful DIICOT, a anunțat că întreaga captură de aproape o tonă de cocaină urma să fie triplată, întrucât are puritate de 90% ce permite combinarea cu diferite substanțe, iar valoarea totală, pe piața drogurilor, putea ajunge la peste 300 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ