Schimbările climatice transformă pepinierele de brazi de Crăciun din Oregon în ferme de canabis

Schimbările climatice transformă pepinierele de brazi de Crăciun din Oregon în ferme de canabis
Publicat: 25/12/2019, 14:43

Însă, conform CNBC, în ultimii ani, sute de pepiniere specializate în creșterea pomilor de Crăciun au fost închise sau s-au reprofilat. Și asta pe fondul efectelor vizibile ale schimbării climatice, al crizei financiare din 2008 care a generat o lipsă pe piața de material semincer, respectiv al modificării preferințelor de consum.

Nu mai puțin de 33% reprezintă scăderea producției de brazi de Crăciun la nivelul SUA, de la 30 de milioane de bucăți în 1977 la 20 de milioane la începutul acestei decade, potrivit datelor USDA.

Silvicultorii nișați pe zona de producția de brazi de Crăciun se confruntă cu un viitor și mai incert în condițiile în care efectele schimbărilor climatice duc la întrebarea dacă vor rămâne sau nu profitabili. În acest context vorbim de efecte nedorite asupra sectorului, cum sunt secetele, inundațiile, incendiile și alte calamități naturale.

„Este o problemă reală cu care se confruntă crescătorii. Ei cultivă brazi într-un mediu climatic în care fenomenele meteo nedorite se văd cu ochiul liber”, a declart Tim O”Connor, director executiv al Asociației Naționale a Producătorilor de Brazi de Crăciun din SUA.

Schimbările climatice îi afectează însă pe toți fermierii. Cu toate acestea, pentru producătorii de brazi de Crăciun, stabilizarea unei culturi după ce a fost afectată de condiții meteo nefavorabile este dificilă; o singură calamitate naturală poate distruge o întreagă recoltă pentru următorii zece ani. Brazilor cu înălțimi variind între 1,52 și 1,82 metri le trebuie aproximativ 10 ani pentru a crește, înainte de a fi recoltați, vânduți și înlocuiți cu alți puieți.

Anul trecut, un invendiu devastator a făcut ravagii în Paradise, California și a ars din temelii o pepinieră de pomi de Crăciun. Focarul a apărut doar la câteva luni după ce alte trei pepiniere arseseră în totalitate în California de Nord. Incendiile de pădure din acest stat vor fi și mai dure în aceste zone, pe fondul încălzirii globale, afirmă oamenii de știință.

Pepinierele de brazi de Crăciun susțin mediul înconjurător. Ele stabilizează terenurile și reprezintă habitat pentru sălbăticiuni. În plus, crescătorii plantează mai mulți pomi după recoltarea unuia singur, în vederea majorării producției.

Însă, iernile calde și verile tot mai secetoase au dus la proliferarea populațiilor de insecte dăunătoare și bolilor care atacă rădăcinile și frunzele aciculare, distrugând astfel bradul cu totul.

Două specii populare de pomi de Crăciun – Douglas fir și Ponderosa pine – se află într-un declin major al numărului de exemplare, în condițiile în care incendiile și seceta, dar mai ales condițiile meteoclimatice aflate în schimbare îngreunează replantările, potrivit unui studiu al Academiei Naționale de Științe din SUA.

„Dacă schimbările climatice se vor concretiza prin temperaturi și mai ridicate înregistrate toamna, riscul de scuturare a acelor iarna este semnificativ mai mare, iarnă”, potrivit spuselor lui Gary Chastagner, de la Universitatea de stat din Washington.

În plus, mai spune el, dacă schimbările climatice vor duce la majorarea nivelului precipitațiilor în perioada de dezvoltare, acestea vor majora semnificativ șansele de atac al putregaiului rădăcinii (Phytophthora), o boală periculoasă care distruge brazii de Crăciun.

În condițiile în care pomii de Crăciun cresc prin rotație în cicluri de cinci până la șapte ani, producătorii se pot adapta și pot schimba speciile plantate, astfel încât să poată face față schimbărilor de temperatură și precipitațiilor.

„Schimbările climatice sunt un lucru real”, a adăugat O”Connor. „Producătorii se confruntă cu ele prin adaptarea unor noi specii la plantări intensive, unele care pot face față diverselor condiții meteo. Este o situație la care industria trebuie să se adapteze, lucru valabil, de altfel, pentru întreg sectorul agricol”.

În Oregon, numărul pepinierelor destinate cultivării și recoltării pomilor de Crăciun au scăzut de la 614 în 2012, la 382 în 2018, iar cele din Wisconsin de la 423 la 366, în aceeași perioadă, relevă datele oficiale ale SUA.

Pepinierele din Oregon acoperă circa 30 de procente din piața de profil, însă multe dintre ele se reorientează deja către viticultură sau cultura de canabis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT MARELE ACTOR român. Durere imensă pe scena teatrului românesc: Timpul are şi el...
Un leac face mari minuni. Ajută după mesele încărcate de Paște
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani