EXCLUSIV GÂNDUL LIVE | Sanda Nicola, masterand în Belgia: 60% din cazuri sunt înregistrate în zona Flandra. Belgienii nu se sperie ușor de moarte. Au încredere în autoritatea statului

Publicat: 18/03/2020, 15:46
Actualizat: 18/03/2020, 16:41

Sanda Nicola, masterand în Belgia, a explicat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, prezentată de Emma Zeicescu, de ce autoritățile belgiene au luat măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului atât de târziu, dar și de ce populația nu s-a arătat a fi atât de panicată precum în alte țări. 

Rata mortalității la nivel mondial din cauza noului coronavirus COVID-19  este de 4,3%

„M-a tulburat puțin mărturia româncei din Italia. Vizualizarea asta a fiecărui om care moare. Mă uitam pe ultimul buletin epidemiologic pe care l-au făcut public autoritățile din Belgia. Aici sunt raportate în acest moment 1.486 de cazuri confirmate, asta înseamnă cu 243 mai mulți pacienți decât ieri, și 14 decese. Iar la nivel modial, se specifică în buletinul epidemiologic, rata mortalității este în acest moment de 4,3%. Patru oameni dintr-o sută mor în acest moment. Mai mult de patru”, a mărturisit Sanda Nicola în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE.

De ce autoritățile belgiene au luat măsuri de prevenție atât de târziu

Belgia, țara divizată în trei regiuni autoguvernate

„60% din cazuri sunt înregistrate în zona Flandra (n. r. din Belgia). Geografic și admnistrativ, Belgia este o țară care se împarte în trei regiuni mari, fiecare autoguvernată și autodeterminată. În Flandra este populația neerlandofonă, este mult mai aproape și cultural vorbind, și optic, ca obiceiuri și tradiții, de olandezi. Există Valonia, populația francofonă care sunt foarte atenți la ce se întâmplă la Paris, și mai este regiunea capitalei Bruxelles, aici unde mă aflu și eu”, a precizat aceasta.

„Aici românii sunt a doua cea mai mare comunitate de străini după francezi. Și este foarte important de reținut pentru că nu știe foarte multă lume cam cât de mulți români trăiesc în acest moment în Belgia și, cu atât mai mult, concentrați în această regiune – orașul Bruxelles plus comunele din jur”, a explicat Sanda Nicola la GÂNDUL LIVE.

De asemenea, aceasta a precizat că măsurile de prevenție au fost luate în mod inegal în Belgia din cauza diferențelor culturale și administrate, dar și a celor economice: „Este o realitate despre care trebuie să vorbim”.

„Flandra este Lombardia belgienilor iar oamenii nu se sperie ușor de moarte. Au încredere în autoritatea statului.” – Sanda Nicola

„Este regiune mult mai industrializată și mai dezvoltată. Este în același timp regiunea în care, cultural vorbind,  oamenii nu se sperie chiar așa ușor de moarte. Nu știu de ce. Poate vine din istoria lor de colonizatori sau din alt fel de a fi, de a nu se panica. Sau poate dintr-o încredere uriașă, extrem de dificil de înțeles de noi, în autoritatea statului. Pentru că aici apar din nou niște diferențe culturale. Urmăresc la nivel global răspunsurile diferite (n. r. ale populației) în fața autorităților, deci vin și din cultura locului și din încrederea pe care populația o acordă acestora și sistemului sanitar”, a specificat Sanda Nicola.

„Oamenii de aici se bazează pe faptul că sistemul sanitar merge bine. Că au 1.400 de paturi la terapie intensivă, că, în principiu, controlează suficient de bine cine, pe unde a circulat, și au o bună evidență a stării de sănătate a populației per ansamblu. Probabil de aceea au considerat că trebuie să își asume niște riscuri”, a mai explicat aceasta în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.

Cum a evoluat epidemia de coronavirus în Belgia

„Primul caz înregistrat în Belgia a fost pe 2 februarie. Era un cetățean care se întorsese din China, a fost izolat imediat, s-a vindecat între timp și a fost totul ok. O lună de zile nu s-a mai raportat niciun caz. Lumea întreagă a uitat că există. Chiar este posibil să nu se fi înregistrat niciun caz sau cel puțin nu unul serios, care să fie spitalizat. Lumea a și uitat. Lumea care face naveta, lumea care muncește, care are foarte multe pasiuni iar oamenii de aici își cultivă foarte mult pasiunile. Ei nu stau zi – lumină în fața televizorului.  Nu au nici pe departe obiceiurile noastre. Nu stau încontinuu pe Facebook”, a relatat aceasta despre cum a perceput societatea belgiană primul caz de coronavirus confirmat.

De ce a „explodat” numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus

„La sfârșitul lunii februarie s-au întors foarte multe persoane din vacanțe. Aici vacanța de carnaval este la fel de sfântă ca în Italia. Altă particularitate a locului – aici există o comunitate de italieni foarte puternică. Belgia este pentru Italia cam ce este Italia pentru România”, a declarat Sanda Nicola.

Altă țară, altă mentalitate – „Totul se tratează cu atenție și prudență”

Aceasta a pus accentul și pe faptul că poporul belgian are o altă mentalitate și este foarte precaut în ceea ce privește discriminarea, precum și confidențialitatea datelor persoanale ale cetățenilor, comparativ cu situația din România: „Este foarte important în acest moment ca întreaga comunitate de italieni să nu fie discriminată. Și toată lumea face asta cu o atenție și o prudență pe care eu o admir. Sunt multe lucruri pe care nu le înțeleg în ceea ce privește maniera de răspuns a autorităților, (…) am fost destul de alarmată de lipsa de reactivitate, mi s-a părut că sunt razna complet (n. r. răspunsurile autorităților belgiene la situație), că ei continuă să aibă aceleași obiceiuri și să nu pună populația la adăpost, dar, în același timp, sunt o mulțime de lucruri pe care le apreciez. Unul dintre ele este faptul că nu se specifică nicio clipă de unde a venit și unde s-a dus (n. r. un pacient infectat), nu îți dă posibilitatea să faci tu ancheta epidemiologică pe cont propriu și să te duci să îi iei gâtul vecinului doar pentru faptul că ai fost plecat până în Italia”.

Cum face față sistemul sanitar din Belgia epidemiei de coronavirus

„Un prieten mi-a recomandat că mai relevant este să urmăresc numărul celor care sunt internați la terapie intensivă și să compar cu disponibilitatea paturilor. Ieri erau 53 de pacienți la terapie intensivă la 1.400 (n. r. de locuri disponibile). Probabil că între timp a crescut numărl, dar încă au capacitatea să facă față”, a povestit Sanda Nicola la GÂNDUL LIVE.

Starea de urgență din Belgia, comunicată diferit populației

„Începând de la ora 12:00 în Belgia, ora 13:00 în România, este stare de «confinement général», exact cum a anunțat Emanuel Macron în Franța, cam același lucru, dar comunicate populație total diferit. Aceleași măsuri ca în Franța, dar communicate diferit, cu mult mai multă blândețe. Cu mult înainte ca autoritățile belgiene să recomande munca de la domiciliu, Parlamentul European o făcea deja, cu atât mai mult cu cât președintele Parlamentului, Sassoli (n. r. David Sassoli, ales președinte al PE în iulie 2019), se întorsese și a intrat imediat în autoizolare după ce a venit din Italia”, a mai explicat aceasta.

De asemenea, aceasta precizat că autoritățile nu au interzis cetățenilor să iasă din case, însă este recomandat să păstrezi distanța socială, iar în ceea ce privește domeniul universitar, cursurile se țin în mediul online.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Gestul INTERZIS la volan! NU ai voie să faci așa ceva în mașină
Cascadorie periculoasă la „Românii au Talent”. Autorul are 72 de ani
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050
×