FRAUDA COVID-19. OLAF deschide o anchetă ce vizează importurile de produse false legate de coronavirus/ Interpol a confiscat „spray de corona” sau „medicamente pentru coronavirus”

FRAUDA COVID-19. OLAF deschide o anchetă ce vizează importurile de produse false legate de coronavirus/ Interpol a confiscat „spray de corona” sau „medicamente pentru coronavirus”
Lopinavirul este un inhibitor de protează utilizat pentru a trata infecția HIV / Foto cu caracter ilustrativ / Sursa: Publimedia
Publicat: 20/03/2020, 17:47
Actualizat: 20/03/2020, 18:25

Agenția anti-fraudă a UE, OLAF,  a lansat o anchetă privind importurile de produse false legate de coronavirus, multe dintre acestea fiind ineficiente sau chiar dăunătoare sănătății, se arată într-un comunicat.

OLAF, a deschis joi ancheta „în legătură cu importurile de produse false utilizate în lupta împotriva infecției cu COVID-19, cum ar fi măști, dispozitive medicale, dezinfectanți, sanitizatori și truse de testare”.

Măștile contrafăcute au fost oferite spre vânzare online în diferite state membre, la prețuri cuprinse între 5 și 10 €, „de aproximativ trei ori mai mult decât prețul normal”, a declarat OLAF în comunicat.

Aceste dovezi sugerează că aceste „produse contrafăcute intră în Europa prin vânzări on-line și sunt aduse în casele noastre prin servicii poștale sau de curierat. De asemenea, ajung „în containere cu certificate false, sau declarate ca alte produse, apoi își găsesc drumul în canalele de distribuție normale sau sunt vândute pe piața neagră”.

Până la impunerea interdicțiilor de călătorie în Europa, aceste produse au fost aduse și peste graniță „în valizele pasagerilor aerieni sau contrabandă prin granițele terestre”.

Joi, Comisia a anunțat că, împreună cu autoritățile de consum din UE, că au intensificat lupta împotriva răspândirii online de produse false.

„Unele platforme, cum ar fi Amazon și Facebook, au acționat în mod voluntar … acesta este calea de urmat”, a declarat Didier Reynders, comisarul european pentru justiție și consumatori.

Interpol, cu sediul la Lyon, în Franţa, a cerut publicului să fie vigilent atunci când cumpără materiale medicale prin sistemul on-line.

Escroci au înfiinţat magazine on-line false şi au folosit conturi de pe social media şi adrese de e-mail pentru a înşela persoane care intenţionau să cumpere măşti de protecţie şi alte echipamente, a avertizat Interpol.

„Pierderile financiare raportate INTERPOL au fost de sute de mii de dolari într-un singur caz, iar aceste infracţiuni trec graniţele internaţionale”, a subliniat organizaţia.

„Infractorii exploatează frica şi incertitudinea create de Covid-19 pentru a înşela cetăţeni nevinovaţi care caută doar să-şi protejeze sănătatea lor şi pe cea a celor dragi „, a declarat secretarul general al Interpol, Juergen Stock.

Interpol a indicat că până în prezent a asistat forţe de poliţie naţionale în 30 de cazuri de escrocherii legate de Covid-19 în Asia şi Europa în cadrul unor operaţiuni care au condus la blocarea a 18 conturi bancare şi îngheţarea a peste 730.000 dolari în presupuse tranzacţii frauduloase.

De asemenea, joi, Interpol a confiscat peste 34.000 de articole, inclusiv măști contrafăcute și subvaloare, „spray de corona”, „pachete de coronavirus” sau „medicamente pentru coronavirus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Este o veste devastatoare. Un celebru actor a murit la doar 38 de ani
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ