FRAUDA COVID-19. OLAF deschide o anchetă ce vizează importurile de produse false legate de coronavirus/ Interpol a confiscat „spray de corona” sau „medicamente pentru coronavirus”

FRAUDA COVID-19. OLAF deschide o anchetă ce vizează importurile de produse false legate de coronavirus/ Interpol a confiscat „spray de corona” sau „medicamente pentru coronavirus”
Lopinavirul este un inhibitor de protează utilizat pentru a trata infecția HIV / Foto cu caracter ilustrativ / Sursa: Publimedia
Publicat: 20/03/2020, 17:47
Actualizat: 20/03/2020, 18:25

Agenția anti-fraudă a UE, OLAF,  a lansat o anchetă privind importurile de produse false legate de coronavirus, multe dintre acestea fiind ineficiente sau chiar dăunătoare sănătății, se arată într-un comunicat.

OLAF, a deschis joi ancheta „în legătură cu importurile de produse false utilizate în lupta împotriva infecției cu COVID-19, cum ar fi măști, dispozitive medicale, dezinfectanți, sanitizatori și truse de testare”.

Măștile contrafăcute au fost oferite spre vânzare online în diferite state membre, la prețuri cuprinse între 5 și 10 €, „de aproximativ trei ori mai mult decât prețul normal”, a declarat OLAF în comunicat.

Aceste dovezi sugerează că aceste „produse contrafăcute intră în Europa prin vânzări on-line și sunt aduse în casele noastre prin servicii poștale sau de curierat. De asemenea, ajung „în containere cu certificate false, sau declarate ca alte produse, apoi își găsesc drumul în canalele de distribuție normale sau sunt vândute pe piața neagră”.

Până la impunerea interdicțiilor de călătorie în Europa, aceste produse au fost aduse și peste graniță „în valizele pasagerilor aerieni sau contrabandă prin granițele terestre”.

Joi, Comisia a anunțat că, împreună cu autoritățile de consum din UE, că au intensificat lupta împotriva răspândirii online de produse false.

„Unele platforme, cum ar fi Amazon și Facebook, au acționat în mod voluntar … acesta este calea de urmat”, a declarat Didier Reynders, comisarul european pentru justiție și consumatori.

Interpol, cu sediul la Lyon, în Franţa, a cerut publicului să fie vigilent atunci când cumpără materiale medicale prin sistemul on-line.

Escroci au înfiinţat magazine on-line false şi au folosit conturi de pe social media şi adrese de e-mail pentru a înşela persoane care intenţionau să cumpere măşti de protecţie şi alte echipamente, a avertizat Interpol.

„Pierderile financiare raportate INTERPOL au fost de sute de mii de dolari într-un singur caz, iar aceste infracţiuni trec graniţele internaţionale”, a subliniat organizaţia.

„Infractorii exploatează frica şi incertitudinea create de Covid-19 pentru a înşela cetăţeni nevinovaţi care caută doar să-şi protejeze sănătatea lor şi pe cea a celor dragi „, a declarat secretarul general al Interpol, Juergen Stock.

Interpol a indicat că până în prezent a asistat forţe de poliţie naţionale în 30 de cazuri de escrocherii legate de Covid-19 în Asia şi Europa în cadrul unor operaţiuni care au condus la blocarea a 18 conturi bancare şi îngheţarea a peste 730.000 dolari în presupuse tranzacţii frauduloase.

De asemenea, joi, Interpol a confiscat peste 34.000 de articole, inclusiv măști contrafăcute și subvaloare, „spray de corona”, „pachete de coronavirus” sau „medicamente pentru coronavirus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?